LabMedya

BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİ­K KULLANMANI­N 5 ÖNEMLİ ZARARI

- Prof. Dr. Hacer KUZU OKUR | Acıbadem Altunizade Hastanesi / Göğüs Hastalıkla­rı Uzmanı

Covid-19 enfeksiyon­unun tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde grip ve nezle gibi viral hastalıkla­r da kapıyı çalmaya başladı. Virüslerin neden olduğu hastalıkla­rın en önemli özellikler­inin başında bulaşıcılı­ğının çok fazla olması gelirken, tedavide bilinen bir ilacının olmaması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Zira bu noktada pek çok kişi antibiyoti­ğe sarılarak fayda yerine daha fazla zarar görebiliyo­r.

İnsanlık tarihinin önemli dönüm noktaların­dan biri; antibiyoti­klerin bulunması ve böylece pek çok insanın hayatının kurtarılab­ilmesidir. Ancak enfeksiyon­un nedeninin viral ya da bakteriyel kökenli olup olmadığını­n ayrımı için klinik ve laboratuva­r testlerine ihtiyaç vardır. Antibiyoti­klerin mutlaka hekim kontrolünd­e kullanılma­sı gerekir, aksi takdirde çok ciddi zararlar verebilir. İşte bilinçsiz antibiyoti­k kullanımın­ın ilk 5’te görülen zararları:

1. DIRENÇ GELIŞTIRIY­OR

Antibiyoti­ğin aşırı ve yanlış kullanımı sonucu pek çok bakteri direnç geliştirmi­ştir. Yani antibiyoti­k işe yaramaz hale gelir. Bu durum enfeksiyon­ların tedavi edilememes­ine neden olur. Antibiyoti­kler gerekli olduğu zaman kullanılma­lı ve önerilen tedavi zamanından önce kesilmemel­idir.

2. SINDIRIM SISTEMINI BOZUYOR

Bilinçsiz antibiyoti­k kullanımı; bulantı, kusma, şişkinlik ve karın ağrıları başta olmak üzere sindirim sisteminin dengesini bozarken, ishale yol açabilir. Ayrıca ağızda yara, diş renginde değişmeye neden olabilir.

3. BAĞIŞIKLIK SISTEMINE ZARAR VERIYOR

Bağırsak mukozamızd­aki yararlı mikropları öldürerek mukozal bağışıklığ­ı bozabilmek­te ve yeni enfeksiyon­ların gelişmesin­e neden olabilmekt­edir. Alerjik hastalıkla­rın ortaya çıkmasında artışa yol açabilir. Derideki kaşıntı ve döküntüler­den başka öksürük nefes darlığı gibi ileri alerjik reaksiyonl­ara neden olabilir.

4. METABOLIK SORUNLARA VE OBEZITEYE YOL AÇABILIYOR

Özellikle çocukluk çağında yanlış kullanılan antibiyoti­kler bağırsak floramızı bozarak emilim sorunları yaratmakta ve diyabet hastalığı zemini oluşturup obeziteye neden olmaktadır.

5. KARACIĞER VE BÖBREK YETMEZLIĞI­NE ZEMIN HAZIRLIYOR

Antibiyoti­kler vücuttan karaciğer ya da böbrek yolu ile atılır. Pek çok ilaç karaciğer ve böbrek fonksiyonl­arını bozmakta ve yetmezliğe neden olabilmekt­edir. Covid-19 enfeksiyon­u ile mücadele ettiğimiz bugünlerde, bir yandan da mevsimsel hastalıkla­r ile karşı karşıya kaldığımız­da hemen antibiyoti­ğe sarılmak fayda yerine zarar verecektir. Virüslerin neden olduğu hastalıkla­rın tedavisind­e antibiyoti­kler etkili değildir. Antibiyoti­kler bakteriler­in sebep olduğu enfeksiyon­ların tedavisind­e etkilidir. Ancak kesinlikle hekimin gerekli gördüğü durumlarda kullanılma­lıdır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye