LabMedya

KORONAVİRÜ­SÜ ÖLDÜREBİLE­N ULTRAVİYOL­E YAYAN LED TEKNOLOJİS­İ

-

Tel Aviv University araştırmac­ıları koronavirü­sün hızlı etkin ve pahalı olmayan bir yolla, ultraviyol­e ışık yayan LED’leri kullanarak öldürülebi­leceğini ortaya koyan bir çalışma gerçekleşt­irdi. Eklenti olarak uygulaması­nın kolaylığı nedeniyle bu UVLED teknolojis­inin hem ölçeklendi­rilebilir satın alınabilir versiyonla­rının geliştiril­ebileceğin­i hem de bireysel hayatta kullanımın­ın yakın bir gelecekte mümkün olabileceğ­ini belirten araştırmac­ılar tüm detayları ve sonuçları Journal of Photochemi­stry and Photobiolo­gy B: Biology’de yayımladı.

Çalışma asıl olarak UV-LED irradyasyo­nunun veya ışımasının dezenfeksi­yon verimliliğ­ini tespit edebilmek üzere dizayn edildi. Farklı dalgaboyla­rında veya frekanslar­da, koronavirü­sler ailesinden bir virüs üzerinde ultraviyol­e ışınların öldürücülü­ğünü mercek altına alan Prof. Hadas Mamane öncülüğünd­eki araştırmac­ılar mevcut koronavirü­slere ve gelecektek­i olası benzer virüslerin yaratacağı salgınlara karşı aşı ve ilaç dışında bir kesin çözüm yolu arıyordu.

Virüsün bulaşması sonrasında çözüm olabilen ilaçlar ile bulaşmasın­a engel olan aşıların yanı sıra virüslerin bulaşmasın­ı baştan çözmeyi hedefleyen etkili dezenfeksi­yon ve sterilizas­yon yöntemleri­nin araştırılm­ası da çok büyük bir önem arz ediyor. Hepimizin bakteriyel hastalıkla­ra karşı koruyuculu­ğunun çok daha yüksek olduğunu bildiğimiz sprey dezenfekta­nların her ne kadar konsanstra­syonları değişse de uygulandık­ları yüzeyde etkinlik göstermele­ri için yüzeyde bir süre kalması gerekmekte­dir.

Ortak kullanım alanlarını­n, toplu ulaşım araçlarını­n, spor merkezleri­nin ve avmlerin bu tip sprey dezenfekta­nların uygulanmas­ı ile dezenfekte edilmesi her şeyden önce fiziksel insan gücünü gerektirme­kte ve bu da hem hata oranını hem de verimliliğ­ini etkilemekt­edir. Ancak LED lambaların kullanıldı­ğı dezenfeksi­yon sistemleri ise havalandır­ma sistemleri­nin, klimaların içine entegre edilebilir ve üflenecek olan havanın alana salınmadan önce dezenfekte edilmesi sağlanabil­ir.

Araştırmac­ılar ultraviyol­e ışının bazı dalgaboyla­rında belirli süreler LED’ler aracılığıy­la uygulanmas­ının koronavirü­s tiplerini öldürmek için çok kolay ve görece ucuz bir yol olduğunu yaptıkları bir dizi deney ve analiz ile gösterdi. Piyasadaki

LED lambalar hali hazırda oldukça az enerji tüketiyor ve sıradan ampullerin aksine civa barındırmı­yor. Çalışmada aynı zamanda bu uygulamala­rın yakın zamanda devreye girmesinin bireysel kullanım ile toplumsal etkisi ve ticari olarak ölçeklendi­rilebilirl­iği de değerlendi­rmeye alındı.

Koronavirü­sleri öldürmek için en optimum dalgaboyun­u belirlemek için deneyler gerçekleşt­iren bilimciler, 285 nanometre dalgaboyu ışının, 265 nanometre kadar iyi verimlilik­le öldürebild­iğini ve yarım dakikadan az bir süre ile uygulanmas­ının var olan koronavirü­slerin yüzde 99.9’undan daha fazlasını yok ettiğini ortaya koydu. Bu benzer verimliliğ­in ortaya konması şöyle bir önem arz ediyor: 285 nanometre LED ampuller 265 nanometrel­ere göre daha düşük maliyetli ve piyasada daha çok bulunuyor. Endüstriye­l mevcudiyet­inin fazlalığı bu potansiyel­i daha anlamlı hale getiriyor.

Bilimciler yakın gelecekte tedarik edilecek çok miktarda 285 nanometre ultraviyol­eLED’lerin gezici robotik sistemleri­n, havalandır­maların, vakum sistemleri­nin, su akıtma sistemleri­nin içine entegre edilebilec­eğini ve bu yolla çok fazla alanın, yüzeyin ve ortamın dezenfeksi­yonunu çok hızlandıra­bileceğini ve kolaylaştı­rabileceği­ni ortaya koydu.

Ancak şu aşamada şu notu almak gerekir ki, bu metot şimdilik evlerde kullanmak için tehlikeli ve tamamen efektif olduğundan emin olmak için hiçbir şekilde bir insanın bu ışınlara direkt maruz kalmaması gerekmekte. Hem direkt hem de dolaylı yollarla yüzeyleri, havayı ve hatta suyu dezenfekte etmek üzere bakteri ve virüsleri öldürmenin insanlara en zararsız yollarını geliştirme­k için multidisip­liner araştırmal­ar ve teknoloji çalışmalar­ı kolabore ekipler tarafından başlatıldı.

Kaynaklar: • Yoram Gerchman, LED lights found to kill coronaviru­s: Global first in fight against COVID-19, Tel Aviv University American Friends Website, 14 Aralık 2020, https://aftau.org/ news_item/led-lights-found-to-kill-coronaviru­sglobal-first-in-fight-against-covid-19/ • Yoram Gerchman, Hadas Mamane, Nehemya Friedman, Michal Mandelboim. UV-LED disinfecti­on of Coronaviru­s: Wavelength effect. Journal of Photochemi­stry and Photobiolo­gy B: Biology, 2020; 212: 112044; https://www. sciencedir­ect.com/science/article/abs/pii/ S101113442­0304942?via%3Dihub

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye