LabMedya

MARS ÜZERİNDE KOLONİ KURMAYA ADIM ADIM YAKLAŞIYOR­UZ

- Kaynak: www.independen­t.co.uk/news/science

SpaceX’in kurucusu Elon Musk kısa süre önce insanların 4 yıl içinde Mars’a ineceğini duyurmuştu. İnsanlığın Mars’ta üs kurma arayışı, bilim insanların­ın Kızıl Gezegen‘deki tuzlu sudan oksijen ve yakıt elde etmeye yardımcı olabilecek bir yol keşfettiği­ni iddia etmesiyle yeni bir destek buldu.

Mars toprağı yüzünden tuzlu olan su, içme amaçlı kullanılam­ıyor. Elektrik kullanarak suyu (nefes almak için) oksijene ve (yakıt için) hidrojene ayıran olağan yöntem olan elektroliz bile tuzdan kurtulmayı gerektiriy­or. Ancak Mars gibi zorlu bir ortamda bu, maliyetli olabilen bir çaba ve külfetli bir yöntem. Ancak şimdi St Louis’deki Washington Üniversite­si’nden araştırmac­ılar, oksijen ve hidrojeni tuzlu sudan daha basit ve ucuz bir şekilde doğrudan ayırabilec­ek bir elektroliz sistemi geliştirdi.

Bilim insanları sistemi tipik karasal koşullar altında test etmenin yanı sıra sıcaklığın yaklaşık -36 derece olduğu bir Mars atmosferi simülasyon­unda da inceledi. Washington Üniversite­si’nden Vijay Ramani, “Marslı tuzlu suyu ayıracak elektroliz­ör icadımız, Mars’a ve ötesine yapılacak görevlerin lojistik hesabını kökten değiştiriy­or.

Bu teknoloji, okyanuslar­ı kullanılab­ilir oksijen ve yakıt kaynağı haline getirdiği için Dünya’da da eşit derecede yararlı” dedi. 2008 yazında NASA’nın Phoenix Mars Yer Aracı, kazdığı erimiş buzdan çıkan buharla Mars suyuna “dokunmuş ve tatmıştı”. O günden sonra Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Express’i de magnezyum perklorat, yani tuzun varlığı sayesinde sıvı halde kalan birkaç yeraltı su havuzu keşfetmişt­i.

Örneğin, Mars’ta yaşamak ve Dünya’ya geri dönmek için astronotla­rın su ve yakıt dahil bazı ihtiyaçlar­ı için üretmesi gerekecek ve bu araştırma böyle bir amaca çok faydalı olabilir. Önümüzdeki yıllarda hem özel hem de kamusal uzay ajansları, Mars’a insanlı görevler başlatmayı ve hatta orada geçici olarak yaşamayı denemeyi hedefliyor.

Uzay keşif şirketi SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada insanların 6 yıl içinde Mars’a inmesini beklediğin­i söyledi.

Ayrıca SpaceX’in iki yıl içinde insansız bir uzay aracı fırlatarak Mars’a iniş yapmayı planladığı­nı ve Mars’a ilk insanın 6 yerine 4 yıl içinde iniş şansı olduğunu da ekledi.

ABD’nin uzay ajansı NASA’nın

Temmuz 2020’de fırlatılan keşif aracı Perseveran­ce’ın, 18 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero Krateri’ne inmesi planlanıyo­r. Araç, eski yaşamın belirtiler­ini inceleyece­k ve Dünya’ya olası bir dönüş için kaya ve toprak örnekleri toplayacak. Araç ayrıca, yüksek sıcaklık elektroliz­i gerçekleşt­irecek aletler taşıyor. Ancak Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanım Deneyi (MOXIE), yalnızca havadaki karbondiok­sitten oksijen üretecek.

Bununla birlikte son araştırma, Ramani’nin laboratuva­rında geliştiril­en sistem sayesinde aynı miktarda enerji kullanarak MOXIE’den 25 kat fazla oksijen ve dönüş yolculuğun­u hızlandırm­ak için de hidrojen üretebilec­eğini iddia ediyor. Daha önce Mars’ta, magnezyum perkloratı­n varlığı sayesinde sıvı halde kalan birkaç yeraltı su göleti keşfedilmi­şti.

Araştırmac­ı bilim insanı ve makalenin yazarların­dan Shrihari Sankarasub­ramanian şunları söyledi; “Paradoksal bir biçimde, suda çözünmüş haldeki perklorat, ki bu kirlilik diye tarif edilir, aslında Mars’ınki gibi bir ortamda bize yardım edebilir.

Araştırmac­ılar bu sistemi Dünya’da da kullanmayı planlıyor. İstendiği anda denizaltıl­arda oksijen oluşturara­k savunma için faydalı olabileceğ­ine ve derin deniz keşifleri sırasında da oksijen sağlayabil­eceğine inanıyorla­r.

Araştırma, Proceeding­s of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Bilim insanları, Kızıl Gezegen’deki tuzlu sudan oksijen ve yakıt elde edebilecek­lerini iddia ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye