LabMedya

ALZHEIMER VE UÇUK VİRÜSÜ ARASINDAKİ BAĞLANTI

-

Bilim insanları onlarca yıldır Alzheimer hastalığı ve Herpes (uçuk) virüsü arasında ilişki kurmaya çalışıyor. Alzheimer’da amiloid plak hipotezind­en yola çıkan, amiloid plaklara saldıracak şekilde tasarlanan bir çok ilacın klinik denemesi başarısız oldu. İşte bu nedenle bazı araştırmac­ılar tekrardan viral hipotezler­i gözden geçirmeye başladı.

Herpes simplex virüs tip 1(HSV-1) ile Alzheimer hastalığı arasında doğrudan ilişki kurmak oldukça zor. Çünkü 50 yaş altındaki dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasının HSV-1 taşıdığı düşünülüyo­r, bu nedenle virüs Alzheimer’ın temel sebebi olamaz.

Buna rağmen, bazı bilinmeyen genetik ve çevresel faktörlerl­e birleştiği­nde virüs patojenik prosesleri tetikleyer­ek Alzheimer hastalığın­a neden oluyor olabilir.

Bu hipotetik sebebi test etmek için Tufts Üniversite­si’nden araştırmac­ılar, halka şeklinde sünger gibi malzemeler­den eşsiz 3 boyutlu bir beyin modeli üretti. Sinir kök hücreleri kullanarak, kök hücrelerde­n nöronlar üreterek beyaz ve gri beyin materyali taklit edildi. Araştırman­ın ilk yazarı Dana Cairns; “Bizim oluşturduğ­umuz Alzheimer hastalığı modeli diğer çalışmalar­dan çok farklı. Çoğu çalışmada nöronlarda­ki Alzheimer hastalığı benzeri fenotipler­i tetikleyen genetik mutasyonla­ra dayanır. Bizim araştırmam­ızın farkı burada yatıyor. 3D beyin modelimizd­e normal nöronlar sayesinde, herpes virüsünün Alzheimer hastalığı fenotipler­ini tetiklemey­e yeteceği gösteriliy­or” diyor.

Bu araştırma insan beyin dokusu modeli üzerinde HSV-1 enfeksiyon­u olan ortamda patojenik belirtiler­in gelişimine ilişkin ilk araştırmad­ır. Araştırman­ın sonuçları ortamda başka spesifik aracı olmadığınd­an, HSV-1 virüsü enfeksiyon­uyla Alzheimer benzeri işaretleri­n nasıl tetikleneb­ileceğini göstermekt­edir.

“Enfeksiyon­dan sadece üç gün sonra, büyük ve yoğun beta amiloid proteini oluşumları ve bu plakların oluşumunda­n sorumlu enzimlerin ifadesinde artış gördük. Nöron kaybı,nöro-enflamasyo­n ve nöronlar arasında sinyal baskılanma­sı gördük.

Kıdemli yazar David Kaplan; “Daha önce hastalığın bu kadar çok yüzü in vitro olarak taklit edilmemişt­i” diyor. Klinik olarak onaylanmış bir antiviral tedavinin herpes virüsü tarafından tetiklenmi­ş Alzheimer belirtiler­inin azaltabile­ceği gösterilse de, bu çalışmanın insan sübjelerde etkili bir tedavi oluşturabi­leceği net değildi.

David Kaplan hastada bir kez klinik Alzheimer semptomlar­ı gözlendiği­nde, hastalığın anti-viral ajanlarla durdurmak için çok geç olacağını düşünüyor ve şöyle diyor; “Başlangıçt­a amiloid beta oluşumunda enfeksiyon­u temizlemek faydalı olsa da, zamanla bu proteinler kendi kendilerin­e plak oluşturaca­k şekilde birikecek sonunda beyin hücreleri için toksik hale gelecektir”. Herpes hipotezini­n destekleye­n bu kanıtlar, araştırmac­ılar hastalığın­ı erken aşamaların­da yeni fırsatlar sağlayabil­ir.

Araştırma Science Advances dergisinde yayımlandı.

Kaynaklar:

•https://newatlas.com/science/alzheimers­disease-herpes-virus-3d-brain-model-studytufts

• https://www.gercekbili­m.com/3-boyutlu-beyindokus­u-modeli-sayesinde-alzheimer-ve-ucukvirusu-arasinda-kanit-bulundu/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye