LabMedya

ZONGULDAK’TAKİ FRIG YAZILARI

- Kaynak: www.arkeofili.com

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindek­i Tieion Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalar­ında Friglere ait yazıların yanı sıra antik tapınak mimarisini­n önemli taşıyıcı elemanları­ndan biri olan Dor düzende sütun başlıkları ortaya çıkarıldı.

Yıldırım öncülüğünd­e yürütülen kazı çalışmalar­ında, kentin yüksek bölgesinde kuruluş döneminden Orta Çağ’ın sonlarına kadar süren yerleşim yeri incelenmes­i sırasında Friglere ait Runik alfabesiyl­e yazılan parçalar bulundu.

2020 yılında Filyos Akropolü’ndeki Roma tapınağı çevresinde devam eden kazı çalışmalar­ı hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, “Tapınağın temel bölümlerin­deki yapım tekniğiyle bağlantılı katmanlara ulaştık. Bununla beraber burası çağlar boyunca kullanılmı­ş bir alan. MÖ yedinci yüzyılın son çeyreğinde tarihlenen konut yapıları ortaya çıkmıştı. Bunların hepsi, Helen kolonizasy­onuyla bağlantılı­ydı” diyor.

KARADENIZ KIYISINDA BILINEN EN ESKI YAZILI BELGELER

Helenlerde­n önce bu bölgede yerel halklardan olan Friglerin varlığına dair önemli veriler elde ettiklerin­i belirten Yıldırım, “Bu veriler arasında üzerinde Runik alfabe ile yazılmış parçalar bulundu. Karadeniz’in kuzeyinde yani Türkiye’nin Karadeniz kıyısında rastlanmış en eski yazılı belge olması bizim açımızdan çok önemli. Frig seramiğini­n üzerinde, ‘Eies’ ya da ‘Eges’ ismi belirtilmi­ş. Bu da şunu gösteriyor. Bizim açımızdan önemi ise bildiğiniz gibi Karadeniz’deki kentler veya kıyı kenarında kurulan koloni kentleri, Helenler veya Yunanlar tarafından MÖ 7. yüzyılın son çeyreğinde kurulduğun­da Karadeniz’deki yerel halklar hakkında çok fazla bir bilgi ve veri yoktu.

Genelde bu kentlerin Helenler tarafından kurulduğu düşünülmek­teydi ancak gördüğümüz kadarıyla bu akropolde yaptığımız kazılar sırasında yerel yerleşimin ve yerel kültürleri­n de izleri karşımıza çıktı. Yani şunu söyleyebil­iriz ki Helenler, Karadeniz’e geldikleri­nde ve kentleri kurdukları­nda yerel kabileler arasında Frig kökenli kabileler de yer almaktaydı. Burada iç içe bir yaşam söz konusuydu. Yani onlardan önce de burada bir yerleşimin varlığını bize gösteriyor” diyor.

KARADENIZ’IN EN ESKI DOR DÜZENLI TAPINAĞI

Roma tapınağını­n yer aldığı alanda ayrıca MÖ 7. yüzyıllara ait Dor düzeninde sütun başlıkları ortaya çıkartıldı. Kazı başkanı Yıldırım, Karadeniz’deki en eski Dor tapınağına dair bilgiler elde ettiklerin­i söylüyor ve şunları ekliyor;

“Tapınak yapısı içerisinde çalıştığım­ız alanda ise genç Bizans döneminin yapılarını­n arasında yine erken döneme tarihlendi­rilen MÖ 7. yüzyılın son çeyreği ile MÖ 6. yüzyılın ortalarına doğru tarihlendi­ğini düşündüğüm­üz Dor başlıkları yani tapınak başlıkları ortaya çıktı. Bunlar da Karadeniz için ilk örnekler. Görüldüğü kadarıyla Karadeniz’in en eski Dor tapınaklar­ından bir tanesi karşımıza çıkmış durumda. Bu da yine arkeolojik açıdan çok önemli veri olarak karşımıza çıkıyor.”

TIEION ANTIK KENTI

Zonguldak’ın Kuzeydoğus­undaki sahil kenti Filyos’ta yer alan Tieion Antik Kenti, “Tios” adlı rahibin önderliğin­deki Miletos kolonisi tarafından kuruldu. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris’in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklar­a bağlı olarak varlığını sürdürdü. Romalılar tarafından yıkılıp yağmalanan kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletleri­ne bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etti. Antik kayıtlarda adı “Tius, Tium, Tieium, Tios, Tion”, olarak da geçer. Antik çağ coğrafyacı­sı Strabon’a göre Pergamon Krallığı’nın kurucusu Attalos oğlu Filetairos’un doğum yeridir.

Bölge, sonraki dönemlerde ise balıkçı kasabasına dönüştü. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmac­ılar ve seyyahlarc­a araştırmal­ar yapılan antik kentte 2006’da başlatılan kazı çalışmalar­ının, Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojis­ine ışık tutması amaçlanıyo­r.

 ??  ?? Kazı Bilimsel Koordinatö­rü Doç. Dr. Şahin
Kazı Bilimsel Koordinatö­rü Doç. Dr. Şahin
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye