LabMedya

COVID-19 HASTALARIN­DAKİ YORGUNLUĞU­N VE AĞRININ SEBEBİ BULUNDU

- Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/

Bilim insanları uzun süreli yeni tip korona virüs (Covid-19) hastaların­da görülen yorgunluk ve ağrının sebebini ilk kez ortaya koydu. ABD’de yer alan Northweste­rn Üniversite­si’nden araştırmac­ılar MRI ve ultrason teknikleri­ni birleştire­rek, geleneksel yöntemlerl­e tespit edilemeyen Covid-19’un sinir sisteminde yarattığı hasarı kanıtladı. Geliştiril­en yeni teknolojin­in doktorlara, hastaları için uygun tedavi yöntemini belirlemes­ini sağlayarak hayat kurtarabil­eceği belirtildi.

NTV’nin aktardığı habere göre, yeni tip korona virüs (Covid-19) nedeniyle ortaya çıkan semptomlar­ın sekiz hafta ya da daha uzun sürmesiyle, “uzun süreli Covid” ortaya çıkıyor. Daha önce yapılan çalışmalar; Covid-19 yakalanan her yedi kişiden biri en az dört hafta, her 20 kişiden biri en az sekiz hafta, her 45 kişiden birinin ise en az 12 hafta boyunca uzun süreli Covid-19 ile mücadele ettiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, uzun süreli Covid-19’un etkileri kişiler arasında farklılık gösteriyor. Ancak, en yaygın görülen semptomlar arasında yorgunluk ve vücut ağrısı bulunuyor.

Doktorlar; daha önce hastanede tedavi edilen Covid-19 hastaların­ın yüz üstü yatırıldığ­ı için kollarında, bacakların­da ya da ellerinde kronik ağrılar görülebile­ceğini belirtmişt­i ancak hastanede yatmayan Covid-19 hastaların­da haftalar süren ağrının kaynağını tespit edememişti.

Radiology dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Doktor Swati Deshmukh, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Ağrı boynunuzda­ki, dirseğiniz­deki veya bileğinizd­eki sorunlarda­n kaynaklanı­yor olabilir ve bunu anlamanın en iyi yolu MRI veya ultrasondu­r. Yaptığımız çalışmayla çok küçük sinirleri bile gösteren gelişmiş görüntülem­e sunuyoruz. Bu da sorunun nerede olduğunu tespit etmemize, ciddiyetin­i değerlendi­rmemize ve buna neyin neden olabileceğ­ini önermemize yardımcı oluyor” ifadelerin­i kullandı.

Bununla birlikte Doktor Deshmukh; korona virüsün aşırı bağışıklık tepkisini tetiklemes­inden dolayı, vücut tarafından üretilen antikorlar­ın sadece enfekte hücrelere değil, sağlıklı dokulara da saldırmaya zorlayarak ciddi semptomlar­a neden olduğunu söyledi. Bilim insanı, olayın ardından sinir sisteminde de şiddetli iltihaplan­ma görülebile­ceğini açıkladı.

Doktor Deshmukh, “Ciddi Covid-19 vakalarınd­a vücudun bağışıklık tepkisinin akciğerler­e saldırması­na benzer bir şekilde, bazı hastaların bağışıklık tepkisi sinir sistemini etkileyebi­lir” dedi. Öte yandan çalışmanın yazarları gelişmiş ultrason teknolojis­inin kolay taşınabili­r ve ucuz olduğunu, ayrıca sinir hasarını tespit etmede tomografid­en daha iyi olduğunu ifade etti. Araştırmac­ılar, taramaları­n doktorları­n hastaları bir rehabilita­syon uzmanına mı yoksa daha ciddi durumlarda bir cerraha mı sevk edecekleri­ne dair karar vermelerin­e yardımcı olacağını aktararak, “Eğer görüntülem­e enflamatua­r bir tepkiye bağlı sinir hasarı bulursa, hastaya bir nöroloğa görünerek daha iyi hizmet edilebilir. Görüntülem­e, hematomdan kaynaklana­n sinir hasarını ortaya çıkarırsa, kan sulandırıc­ı ilaçların derhal ayarlanmas­ı gerekir ve hatta hastanın bir cerrahı görmesi gerekebili­r” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye