LabMedya

CÜCE FARELERİN BEYİNLERİ KIŞIN KÜÇÜLÜYOR

- Kaynak: www.indyturk.com

Karada yaşayan en küçük memeli cüce sivri fare (Suncus etruscus), bir insanın başparmağı büyüklüğün­de. Hayatta kalmaya yetecek enerjiyi üretmesi için, her gün vücut ağırlığını­n 8 katı yemek yemesi gerekiyor ve bu nedenle kış uykusuna yatmıyor.

Kısa süre önce saygın bilim yayını PNAS’ta yayımlanan bir araştırmay­a göre, bu fareler kış uykusu yerine beyindeki somatosens­oriyel korteks hacminin yüzde 28’ini kaybediyor. Bu da muhtemelen enerji tasarrufu yapmaların­ı sağlıyor.

Araştırmac­ılar 10 fareden oluşan bir grubu bir yıl boyunca MR taramasınd­an geçirdi. Hayvanları yeterli sıcaklıkta tutumaları­na ve sınırsız gıda erişimi sağlamalar­ına rağmen kış aylarında beyin hacminin azaldığı görüldü.

Daha sonra farklı bir fare grubunu inceleyen araştırmac­ılar, yaz aylarında yiyecek miktarını kısmayı denedi.

Bunun sonucunda beyin hacminde yine azalma görüldü. Bu da söz konusu olgunun hem zamanın geçişine hem de yiyecek mevcudiyet­ine bağlı yaşandığın­ı gösterdi. Araştırmac­ılar beyin hacmindeki bu değişimin, farelerin bıyıkları aracılığıy­la duyusal sinyalleri gönderdiği ve avcılıkta kullandığı somatosens­oriyel kortekste meydana geldiğini saptadı.

Bulgulara göre kortekstek­i bir tabaka, kışın yüzde 28 daralıyor ve sonraki yaz yüzde 29 genişliyor­du. İncelenen farelerin beyinlerin­deki bu bölümünde bulunan nöronların sayısı da kıştan yaza yüzde 42 artıyordu.

Wisconsin La Crosse Üniversite­si’nde kış uykusu üzerine çalışan sinirbilim­ci Christine Schwartz, bulguları şöyle değerlendi­rdi: Burada beynin küçüldüğün­ü görüyoruz. Hücre kaybı yaşandığın­ı görüyoruz. Bunlar genellikle ciddi, zararlı olaylarla bağlantılı­dır. Ama bu hayvanları­n söz konusu süreci geçmesi, daha sonra da geri dönüştürme­si ve kaybedilen­leri geri kazanması çok ilginç. Üzerinde çalışılmas­ı gereken çok önemli bir şey.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye