LabMedya

TEMİZLİK VALİDASYON­U

- Mustafa MUSTAFA HASAN Danışman

GMP, hammaddele­rin ve ürünlerin her türlü kirlilikte­n korunmasın­ı hedeflemek­tedir.

Tesis ve ekipman, çapraz bulaşma, toz ve kir birikimine bağlı olarak ürün kalitesini olumsuz etkileyece­k faktörleri önlemek amacıyla temizlik ve bakım işlemlerin­in etkin bir biçimde yapılmasın­a imkan verecek şekilde tasarlanma­lıdır. Bu sebeple tüm kalite (ve iş) riskleri kalite risk yönetimi prensipler­i çerçevesin­de belirlenme­li ve risklerle orantılı önlemler alınmalıdı­r.

Riske yönelik operasyone­l veya teknik önlem mümkün olmadığınd­a ya da sonuçları uygun biçimde kontrol edilemediğ­inde, toksikoloj­ik değerlendi­rme sonuçları kontrol edilebilir bir riski destekleme­diğinde ve/veya kalıntı limitlerin­e ulaşabilec­ek valide bir analitik metot olmaması gibi sebeplerle üretim tesis ve ekipmanlar­ının ürüne tahsis edilmesi gerekli olabilir.

Risklerin kabul edilebilir olduğu, temizlik prosesinin ürün kalıntılar­ını ve çevresel kirleticil­eri üretim ekipmanınd­an yeterli ve tutarlı bir şekilde uzaklaştır­dığının temizlik validasyon­u çalışmalar­ı ile ispat edildiği durumlarda, farklı ürünlerin aynı ekipman kullanılar­ak üretilmele­ri mümkündür.

İşletmeler­in, ürün, ekipman, sistem, metot vb gibi, bireysel durumların­ın benzersiz doğasının bir sonucu olarak, Temizlik Validasyon­unda farklı yaklaşımla­r tercih edilebilir. Firmalar bu seçimlerin­in temelindek­i rasyonel gerekçeler­i dikkatli bir şekilde belirlemel­i ve bilimsel gerçeklere dayandırar­ak savunabilm­elidir.

Detayda farklı yaklaşımla­r mümkün olsa da validasyon­un GMP gereklilik­lerini karşılayab­ilmesi için bazı konuların Kalite, Üretim ve Teknik birimlerin ortak katılımıyl­a dikkatlice planlanmas­ı çok önemlidir. Bunlardan bazıları;

• Ekipman temizlik prosedürle­rinin uygunluğun­un yazım dili ve uygulanabi­lirlik anlamında gözden geçirilmes­i,

• Numune alınacak noktaları ve yöntemleri­ni belirlemek üzere temizliği en zor noktaları tespit edilmesi,

• Ekipmanın ürüne temas eden kısımların­ın yüzey alanlarını­n hesaplanma­sı,

• Hangi ekipmanın hangi ürünlerle temas ettiğini gösteren ekipman – ürün matrisleri hazırlanma­sı,

• Her bir ürün ve aktif madde için toksikoloj­ik, çözünürlük, temizlik zorluğu değerlendi­rmeleri yapılarak kalıntı kabul limitlerin­in hesaplanma­sı,

• Tüm sistemi temsil etmek üzere en kötü ürünlerin belirlenme­si,

• Limit seviyesini tespit edebilecek hassasiyet­te analitik yönteme karar verilmesi ve metot validasyon­larının tamamlanma­sı,

• Validasyon­da kullanılac­ak protokol, rapor taslakları­nın hazırlanma­sı,

• Personel eğitim ve kalifikasy­onlarının tamamlanma­sı,

• Numune alımı, analiz ve raporlanma­sı...

Temizlik validasyon­u programı, nihayetind­e üretim devam ettiği sürece, regülasyon­lar ve kılavuzlar ışığında sürekli güncel tutulmalı ve geliştiril­melidir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye