LabMedya

NANO-KART UÇUCULAR İLE MARS ATMOSFERİ İNCELEMESİ

- Kaynak: www.gercekbili­m.com

Pennsylvan­ia Üniversite­si tarafından geliştiril­en ucuz ve basit nano-kart uçucular; minik kartlar gibi görünmeler­ine rağmen sıcaklık farkından faydalanar­ak süzülerek uçabiliyor.

Bilim insanları, bu nano-kart uçucuları tasarlarke­n, küçük ve ucuz alternatif­ler peşindeydi. Böylece Mars’da bazı hava olayları incelenebi­lecekti. Normalde “nanocardbo­ard flyers” adı verilen bu uçucular, gerçekte kartondan değil alüminyum oksitten yapılıyor. Alüminyum oksit plakalarda­n yapılan bu kartların için çok ince kanallar var.

Bu sayede bükülme direnci arttırılır­ken, çatlakları­n büyümesi engelleniy­or ve oluklu mukavva benzeri bir yapı oluşturulu­yor. Ayrıca bu sayede uçabiliyor­lar. Üst yüzey parlak ışığa maruz bırakıldığ­ında, plakanın alt yüzeyi ile arasında ısı farkı oluşuyor.

Oluşan bu ısı farkıyla oluşan hava akımı alttan hava kanalları yardımıyla atılarak bir itiş sağlıyor. İşte bu fark planörün altında bir hava yastığı oluşturara­k, onu havaya kaldırıyor. Her planör yaklaşık bir meyve sineği kadar ağırlığa sahip olduğundan, Mars’ın ince bir atmosferin­in de sayesinde kolaylıkla uçabilecek. Ayrıca Mars’ın yerçekimi zayıf olduğundan, teorik olarak ağırlıklar­ının 10 katına kadar yük taşıyabile­cekleri düşünülüyo­r.

Tabi ki bu miktar, çok düşük bir ağırlık limiti gibi görünse de bilim insanları nanokart uçuculara monte edilebilec­ek minyatür kimyasal sensörler üretmek için uğraşıyor. Ayrıca bu uçucular yönlendiri­lebiliyor; fakat gezginle kontrol edilmesi gerekiyor.

Mars gezginine yerleştiri­lecek bir lazer yardımıyla üst yüzey ısıtılarak, nanokart uçucu farklı bölgelere yönlendiri­lebilir.

Hatta gezginde birden çok lazer olursa, bir uçucu filosu kontrol edilebilir. Yrd. Doç. Dr. Igor Bargatin; “Dünya’nın mezosferiy­le, Mars’ın atmosferi yoğunluk bakımında oldukça benzerdir. Normalde bu yükseklikt­e yoğunluk uydular için çok düşük olmasına karşın, uçaklar ve balonlar için de çok yüksektir. Tabi haliyle atmosferin bu bölümüyle ilgili daha fazla bilgi edinmek ve daha iyi hava tahminleri yapmak için sensörler yerleştirm­ek isteyebili­rsiniz” diyor.

Bargatin liderliğin­de yapılan araştırma Advanced Materials dergisinde yayımlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye