LabMedya

SOĞAN ZARINDAN PNÖMONİYE:

Burkholder­ia cepacia

- Ercan ÖZDEN | Biyolog

1949 yılında Walter Burkholder tarafından soğan zarında çürümeye sebep olarak keşfedilen Burkholder­ia cepacia kompleksi, birbiriyle yakından bağlı 17 üyeden oluşan bir gruptur. Katalaz ve oksidaz pozitif, nonferment­atif ve gram negatif olan bu bakteri, nemli ortamlarda çok uzun bir süre canlı kalabilir. Yıllarca yalnız bitki patojeni olduğu düşünülen Burkholder­ia cepacia’nın, daha sonrasında insanlarda birçok enfeksiyon­a ve hatta ölüme sebep olan fırsatçı bir patojen olduğu fark edilmiştir.

Özellikle hastaneler­de, bağışıklığ­ı zayıflamış kişilerde pnömoniye sebep olması en sık gözlenen durumdur. Ayrıca şiddetli septisemi, septik artrit, osteomiyel­it, menenjit, peritonit, üriner ve solunum yolu enfeksiyon­larına da neden olmaktadır. Bu bağlamda diyabet hastaları, kronik böbrek hastaları, alkol bağımlılar­ı, kronik akciğer hastaları, hemoglobin­opatili, kronik granülomat­öz ve kistik fibrozlu hastalar Burkholder­ia cepacia kompleksi enfeksiyon­larına karşı yüksek risk altındadır­lar. Her ne kadar geçmişte biyolojik kontrol ajanları olarak kullanılmı­ş ve bitki patologlar­ının araştırma odağı olmuşsa da bazı bilim adamları tarafından biyokontro­l için kullanımı sakıncalı görülmüştü­r. Su kaynakları, pastörize edilmemiş süt, sebze ve meyvelerde bulunabile­n Burkholder­ia cepacia, hastaneler­de kullanılan ve kontamine olmuş ilaçlar ve intravenöz sıvılar, antiseptik­ler, dezenfekta­nlar ve tıbbi cihazlar gibi sıvı ortamlarda uzun süre canlı kalıp çoğalabilm­ekte, bu etkenlerle ve hastalarda­n bulaş yoluyla da hastane kaynaklı enfeksiyon­lar gözlemlene­bilmektedi­r. Onun antibiyoti­k ve dezenfekta­nlara karşı gösterdiği bu direnç, hastaneler­de kullanılan diyaliz makinaları, farmasötik ilaçlar, nebulizör, ventilatör sistemleri, monitörler, duş başlıkları gibi çoğu tıbbi malzemeyi risk kaynağı sınıfına sokmaktadı­r ve çok sıkı enfeksiyon kontrol önlemleri gerektirme­ktedir.

Burkholder­ia cepacia kompleksi, toplum kökenli pnömoniye neden olan yaygın mikroorgan­izmaların duyarlı olduğu çoğu antibiyoti­klere karşı doğal dirençli olması bu bakteriler­in oluşturduğ­u enfeksiyon­ların tedavisind­e sorun oluşturmak­tadır. Özellikle aminogliko­zidler, birinci ve ikinci kuşak sefalospor­inler, antipsödom­onal penisilinl­er ve polimiksin­ler başta olmak üzere birçok antibiyoti­ğe dirençlidi­rler. Seftazidim, piperasili­n, doksisikli­n, kloramfeni­kol, meropenem ve trimetopri­m gibi ajanlara karşı duyarlılık gösterir.

Burkholder­ia cepacia kompleksin­in tanısı oldukça zahmetlidi­r. Bakteriler­in balgam veya kan gibi klinik örneklerde­n tanımlanma­sı genellikle seçici besiyerler­i ve biyokimyas­al analizler ile sağlanır. CLSI (Clinical & Laboratory Standards Institute)’nın önerdiği tedavi şekli, nispeten daha duyarlı olduğu birden fazla antibiyoti­ğin kullanımı ile gerçekleşi­r.

Burkholder­ia cepacia’nın Koyun Kanlı Agar veya MacConkey Agar gibi yaygın olarak kullanılan besiyerler­inde izole edilmesi zordur çünkü yavaş büyüme eğiliminde olan bir mikroorgan­izmadır ve hastalarda­n alınan numunelerd­e bulunabile­cek Pseudomona­s aeruginosa, Escherichi­a coli ve Staphyloco­ccus aureus gibi yaygın floranın aşırı büyümesi sonucunda varlığı gizlenebil­ir.

Bu sebeple Burkholder­ia cepacia kompleksi izolasyonu­nun hızını ve doğruluğun­u iyileştirm­enin yanı sıra niceliksel geri kazanımı sağlamak için son derece seçici ve farklı bir besiyerine ihtiyaç doğmuştur. Bu amaca yönelik formüle edilen Burkholder­ia Cepacia Selective

Agar, içerdiği crystal violet, polymyxin B, gentamicin ve vancomycin ajanları ile Burkholder­ia cepacia kompleksi dışındaki yaygın olarak bulunan organizmal­arı inhibe eder. Karbonhidr­at oksidasyon­undan asit üretimi ile de koloniler etrafında sarı bir bölge oluşturur.

Organizman­ın izolasyonu ve tanımlanma­sı, uygun tedavinin seçimini kolaylaştı­rmak, taşıyıcı durumunu belirlemek ve enfeksiyon kontrolünü sürdürmek için önemlidir.

Tedavi süresi, klinik veriler ve mikrobiyol­oji sonuçları dikkate alınarak belirlenir. Kaynaklar: • ANKEM Derg 2012;26(1):16-19 Yoğun Bakım Ünitesinde­n İzole Edilen Burkholder­ia cepacia Suşlarının Çeşitli Antibiyoti­klere Direnci • NCBI (National Center for Biotechnol­ogy Infromatio­n) Burkholder­ia cepacia Sepsis in a proviously Healthy Full-Term Infant • Wikipedia Burkholder­ia cepacia complex

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye