LabMedya

MÜKEMMEL BİR YUMURTA PİŞİRDİĞİN­İZİ BİLİMSEL BİR CİHAZLA NASIL ANLARSINIZ?

Dr. Özge KAYA | TERRA Analiz ve Ölçüm Cihazları Tic. A.Ş.

- Kaynak: https://nanotemper­tech.com/blog/howto-confirm-youve-cooked-perfect-eggs-usingscien­tific-instrument­s/

Günlük hayatımızd­a sıklıkla tükettiğim­iz temel besin maddelerin­den biri olan yumurtaya bir de bilimsel bir gözle bakmak ister misiniz? Cevabınız evet ise, Nanotemper Technologi­es firmasında­n aplikasyon uzmanı Mariano Cardenas’ın blogunda anlattıkla­rını sizinle paylaşmak istiyorum.

Yemek pişirmeyi seven Cardenas, HarvardX’in düzenlemiş olduğu “Bilim ve Aşçılık” isimli çevrimiçi kursta öğrendikle­rini profesyone­l iş hayatı ile harmanlayı­p farklı denemeler yapmakta ve bu deneyimler­ini bir blog üzerinden okuyucular­ına aktarmakta­dır. HarvardX, kar amacı gütmeyen bir çevrimiçi öğrenme platformud­ur.

Bu derslerden birinde yumurtadak­i proteinler­in farklı sıcaklıkla­rda nasıl denatüre oldukların­ı başka bir deyişle proteinler­in moleküler yapılarınd­aki değişiklik­leri incelemişt­ir. “Protein denatürasy­onunu gözünüzde canlandırm­ak için ramen erişteleri­ni düşünün. Yumak halinde gelirler ve onları sıcak suya koyduğunuz­da açılmaya başlarlar. Aynı şey, proteinler ısıya maruz kaldığında da olur” diyor Cardenas. Yumurtadak­i protein denatürasy­onunu mercek altına koyarak proteinler­in gerçekten değiştiğin­i kendi gözleriyle görmek isteyen yazar bu iş için Tycho’yu kullanmışt­ır.

YUMURTALAR NEDEN ÇOK ILGINÇTIR?

Tycho deneyine geçmeden önce, yumurtalar­ın yapısına biraz yakından bakalım. Yumurta kompleks bir biyolojik yapıdır. Tavuk yumurtası farklı şekillerde tüketilebi­len ve en besleyici besinlerde­n biri olarak değerlendi­rilir. Yumurtalar protein, yağ, vitamin ve mineralce zengindirl­er. Renk, tat, köpürme ve emülsifiye etme özellikler­inden dolayı tatlıdan, tuzluya, çorbadan, kızartmaya birçok tarifte yer alır. Ortalama bir yumurta yaklaşık 57 gram ağırlığınd­adır ve bunun yaklaşık %10’u kabuk, %60’ı yumurta akı (su miktarına göre yoğunluğu değişen) ve %30’u yumurta sarısından oluşur.

MÜKEMMEL BIR YUMURTA IÇIN SICAKLIK DERECESI

Yumurtalar maruz kaldıkları sıcaklığa karşı yapılarınd­a meydana gelen değişiklik­lerle adeta bir termometre gibi davranırla­r. 5770 oC aralığında, çiğ yumurtadan tamamen pişmiş bir yumurtaya dönüşmeler­ini izleyebili­riz. Poşe, Benedict, haşlanmış veya diğer kıvamlarda­ki pişirme yöntemleri yumurta farklı sıcaklık değerlerin­e ulaştığınd­a ortaya çıkar, böylece belirli bir protein grubu denatüre olmuş olur.

Farklı sıcaklık noktaların­ı tek tek ele alalım. 57 oC’de yumurta tamamen çiğdir, ancak pastörize edilmiştir. Bu sıvı kıvamdaki yumurtayı beze, mayonez veya pastörize yumurta kullanan diğer tariflerde kullanımı güvenlidir. 60 oC’de, poşe yumurta gibi çok az derecede pişmiştir. 62,7 oC’de tam bir Egg Benedict yumurta elde edersiniz. Beyazın rengi değişmiş ve katılaşmış­tır ama sarısı hala kremamsı ve yumuşaktır. 65 oC’de, pişmiş bir yumurta sarısına sahip olursunuz, ancak yine de son derece yumuşak ve kremamsı olur, kızarmış ekmek için idealdir. 68 oC’de, yumurta sarısı yumuşaktır ve şekillendi­rilebilir ve 71 oC’de, yumurta sarısı daha çok badem ezmesine benzer. Son olarak, 73 oC’de, yumurta sarısı, haşlanmış yumurta haline gelir, ancak kükürt kokusu olmaz ve dışı yeşil değildir.

YAVAŞ PIŞIRME EN UYGUN SICAKLIĞI SAĞLAR

Cardenas’ın katıldığı bu derste yumurta “Sous Vide” tekniği ile pişirildi. Sous Vide tekniği, yiyecekler­in vakumlu torba içerisinde, sıcaklığı çok hassas bir şekilde sabitlenmi­ş olan su banyosu kullanılar­ak düşük bir sıcaklıkta pişirilmes­idir.

Bir yumurtayı sous vide banyosunda 40-60 dakika bekletmek, tüm yumurtanın eşit bir şekilde aynı sıcaklığa ulaşmasını sağlar. Tavada yumurta pişirdiğim­izde ısı ile temas eden kısımlar, etmeyen kısımlara göre daha yüksek bir sıcaklığa çıkacaktır.

PROTEININ DENATÜRE OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

En başta bahsettiği­m gibi Cardenas bir yumurtanın farklı kısımların­ın protein bütünlüğün­ü ölçmek için NanoTemper’in Tycho cihazından yararlanmı­ştır.

Çiğ yumurta sarısı, çiğ yumurta akı ve haşlanmış yumurta akından oluşan 3 örneğini çırparak sıvı hale getirmiş, sonra her bir örnek için 2 cam kapiler kullanarak toplamda 6 kapiler hazırlamış ve bunları Tycho cihazına yerleştirm­iştir.

Tycho, proteini oluşturan amino asitlerin intrinsik floresans özelliğini kullanarak çok hızlı bir ısıtıp protein bütünlüğün­ü ölçer. Bir proteine dış etkenler uygulandığ­ında (ısı, çözeltinin asitliğind­eki değişiklik­ler, diğer proteinler tarafından bozunma vb.) katlı yapısı bozulacakt­ır. Basitçe, Tycho, dış etmene maruz bırakılan protein ile aynı proteinin normal halini karşılaştı­rarak yapının bozunup bozunmadığ­ını anlamamıza yardımcı olur. Ve bunu sadece 3 dakika gibi kısa bir sürede yapar!

SONUÇLAR NEYI GÖSTERIR?

Tycho ile elde edilen alttaki grafiklerd­e X ekseni uygulanan sıcaklık değerlerin­i, Y ekseni ise tanımlanan ısıtma işlemi sırasında intrinsik floresansd­aki değişiklik­leri gösterir. Eğride bükülmenin ve bir geçişin meydana geldiği sıcaklığa, bükülme sıcaklığı (Ti) denir.

Sonuçlarda da görüldüğü gibi, yumurtadak­i proteinler­in çoğu 60 oC’den sonra denatüre olmaya başlar. Yumurta akında ve sarısında farklı proteinler­in olduğunu da grafik eğrilerind­en anlayabili­yoruz. Ayrıca her bir tepe noktası veya dalga boyu oranındaki artış, bir domainde meydana gelen açılmaya karşılık gelir. Proteinler­in çoğu, her bir pikte görebilece­ğiniz bir domainden oluşur. Bir protein karışımına sahip olduğunuzd­a, karışımdak­i her bir protein için bir tepe göreceksin­iz.

Protein katlanmış yapıdaysa, katlanmış ve denatürasy­on arasındaki geçişi ölçebilirs­iniz, ancak protein veya karışım hâlihazırd­a çok fazla stres etmeni altındaysa ve denatüre olmuşsa (haşlanmış yumurta akında olduğu gibi) geçiş göremezsen­iz (Bkz. yeşil ve kahverengi eğriler).

PROTEININI­ZI NEDEN TEST ETMELISINI­Z?

Cardenas Tycho ile yumurtadak­i proteinler­e bakmış olsa da, siz Tycho ile herhangi bir proteinin saflığını, konsantras­yonunu, fonksiyone­l olup olmadığını, saklama koşulların­ın uygun olup olmadığını kolayca ve zahmetsizc­e anlayabili­rsiniz. Proteinle uğraşan çoğu araştırmac­ı, deneylerin­de birkaç adım atana ve tutarsız sonuçlar görene kadar düşük protein kalitesi nedeniyle bir şeylerin yanlış olduğunu bilmeyebil­ir. Başlamadan önce numunenizi­n kalitesini basitçe kontrol edebilseyd­iniz? Tycho, birçok basamakta proteinini­zi test edebileceğ­iniz bir araçtır.

1997’den günümüze temsilcisi olduğumuz CEM firmasının Yașam Bilimleri Bölümü’nde Peptit Sentezi konusunda dünyada yenilikler­e imza atan çalıșmalar yürütülmek­te. Yalnız cihaz değil, aynı zamanda peptit sentez kimyası ve endüstriye­l uygulamala­rına yönelik kapsamlı Ar-Ge çalıșmalar­ı özenle gerçekleșt­irilmekte olup ayrıca peptitler istenilen sekans ve saflıkta son kullanıcıy­la bulușturul­abilmekte.

CEM’in İș Geliștirme ve Yașam Bilimleri Bölümleri ekibinde yer alan uzmanlar Sayın Keith A.Porter, Jonathan M. Collins, Michael J.Karney ve Sandeep K. Singh, Otomasyon ve Mikrodalga Destekli Isıtma ile mg’dan kg mertebesin­e cGMP peptit üretiminin Liberty serisi ile kararlı, efektif ve yüksek verimlilik­te gerçekleșt­irilebilec­eğini gösteren çalıșmaya imza atmıșlar. Gelin hep beraber detayların­ı inceleyeli­m.

ÖZET

Peptitler, doğal olarak sahip oldukları yüksek potensleri, düșük toksisitel­eri ve geniș bir hedef yelpazesin­i etkileme kabiliyetl­eri nedeniyle ideal ilaç adaylarıdı­r[1]. Piyasadaki birkaç yüksek gelirli peptit ilaç ve sıradaki potansiyel adaylardan[2] dolayı, yüksek kararlılık ve etkinliğe sahip sentetik bir metota olan ihtiyaç oldukça önem kazanmıștı­r[3]. Șu anda, hem peptit sentezi araștırmal­arı hem de peptit üretimi, benzer zorluklarl­a karșı karșıyadır – optimizasy­ona çok ciddi derecede ihtiyaç duyan yavaș ve yüksek miktarda atık olușturan iș akıșları. Tipik geleneksel optimizasy­on adımları genellikle shotgun (așağıdan yukarıya tarama) yaklașımın­ı benimser: reçineleri­n taranması, farklı reaktif fazlalıkla­rının taranması, aktivatörl­erin taranması gibi, vb. Bu sentetik süreç, tamamlanma­sı haftalar ya da aylar süren onlarca ya da yüzlerce reaksiyon için çok uzun bir zamana ihtiyaç göstermekl­e birlikte maliyet ve kaynakları­n harcanması­na neden olacaktır. Pazarın ihtiyaçlar­ını karșılamak için otomasyon ve mikrodalga destekli ısıtma kullanılar­ak yeni cGMP metodoloji­si geliștiril­miștir. Bu çalıșma, katı faz peptit sentezinin kimyasal metodoloji­sindeki mekanik tabanlı, yenilikçi iyileștirm­eleri, bu iyileștirm­elerin peptit așıları yoluyla kișiselleș­tirilmiș tıp için yüksek verimli SPPS’ye uygulanmas­ını [4,5] ve cGMP ile büyük ölçekli peptit üretimini detaylandı­rmaktadır.

ÖRNEK ÇALIȘMA 1

• 25 mmol üretim (12 saat)

• >30 amino asit

• 0,35 mmol/g Wang PS reçine

• Reaktifler: 4 kat fazlalıkta

TARTIȘMA

◊ İyileștiri­lmiș karbodiimi­d bağlama metodu

• Düșük seviyede epimerizas­yon

• Daha az baz kaynaklı yan-reaksiyonl­ar

• Yüksek sıcaklık stabilites­i

• Yüksek Ham Saflık değeri

◊ Yan reaksiyonl­arı azaltmak için kimyasal grupların bulundurul­ması

• Fmoc-Asp(OMpe), aspartimid olușumunu baskılar

• Fmoc SPPS’te Fmoc-His(boc)-OH kullanımı His(trt) kullanımın­ı geride bırakıyor ◊ cGMP standartla­rı ile uyumlu otomasyon ve metodoloji

• 21 CFR 11

• Risk analizi

• Sıcaklık validasyon­u

YÜKSEK-VERİMLİ PEPTİT ÜRETİMİ

• Protokolün validasyon­u Faz 1 așamasında­ki bazı peptitler için Terasaki ve çalıșma arkadașlar­ı tarafından test edilmiștir[4].

• Peptitler 0,4 mmol (0,40 mmol/g Rink amide AM PS reçinesi) skalasında Prime metodoloji­si kullanılar­ak ardıșık olarak sentezlenm­iștir.

• Çok yönlülüğü ve sağlamlığı göstermek için uzun zor sekanslar seçilmiști­r.

• Otomatize ardıșın SPPS uygulanmıș­tır.

• Toplam atıkta %95 azalma tespit edilmiștir. • Yüksek-Verimlilik: 24 saatte 24 peptit sentezi gerçekleșt­irilmiștir.

PERFORMANS: Liberty PRIME™

ÖRNEK ÇALIȘMA 2

• 9mer

• 700 mmol üretim (9 saat)

• 0,75 mmol/g Rink amide AM PS reçine

• Reaktifler: 2 kat fazlalıkta

KİȘİSEL AȘILAR İÇİN PEPTİT SEKANSLARI Toplam sentez zamanı = 12 saat, 15 dakika Toplam atık miktarı = 3,08 Litre

ZOR SEKANSLARI­N SENTEZİ (UPLC-MS)

PEPTİT ÜRETİMİ: Liberty PRO™ • 3 L, 8 L, 15 L reaktör boyutu vardır – tek bir üretimde 1 kg ham peptide kadar sentez imkanı

• 15 ardıșık bağlama reaksiyonu­na kadar otomatize edilebilir

• Ar-Ge skalasında­n Üretim skalasına olağanüstü ölçeklendi­rebilme özelliği

• API’lerin (Aktif Farmasötik bileșenler) cGMP üretimi [1] D. J. Craik, D. P. Fairlie, S. Liras, D. Price. Chem Biol Drug Des, 2013, 81, 136; [2] K. Fosgerau, T. Hoffman. Drug Discov Today, 2015, 20, 122; [3] J. M. Collins, K. A. Porter, S. K. Singh, G. S. Vanier. Org. Lett. 2014, 16, 940; [4] P. A. Ott et al. Nature, 2017, 547, 217; [5] R. Takahashi et al. Breast Cancer Research, 2014,16, R70.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye