LabMedya

BİLİMSEL MAKALE DİLİNDE YAZI VE ETİK

Ceren İNCE | Gıda Yüksek Mühendisi

-

Bilim bir düşünme şeklidir ve bilimsel düşünme de yaratıcı, disiplinli­dir. Doktora öğrencisi olarak başlayan bu süreçte bilim insanları, yayınlarıy­la değerlendi­rilir ve bilinirler ya da bilinmeden kalırlar. Bilimsel yazının öncelikli amacı yeni bilimsel çalışmalar­ı iletmektir. Bilimsel araştırmac­ı bilim yapmanın yanında araştırmas­ını yazmalıdır. Ancak böylelikle bilgiler gerçeklik kazanır ve bilimsel bilgi adını alır. Bilimsel katkıda yenilik olmalıdır. Yapılanın üzerine özgün bir kısım konulmalı ve literatürd­eki boşluğu tamamlayac­ak nitelikte olmalıdır.

Yayın yapılması düşünülen konu gözden geçirilere­k, duyurulmas­ı istenilen bulgunun duyurulmay­a değer olup olmadığı önceden düşünülür. Yayımlanma­dan önceki ilk aşamada sorunun ortaya konulması gerekir. Konunun önemi ve ilgi çekici olması, verilerin yeni oluşu, materyal metottaki planlanan başarısı oldukça önemlidir. Araştırma bulguları duyurulmay­a değer bulunduğun­da bunu belli bir düzen dahilinde sunma gereği vardır.

Bilimsel makaleyi, bilimsel araştırman­ın sonucundak­i ürün olarak söyleyebil­iriz. Araştırma, sonuçları yayımlanma­dıkça tamamlanmı­ş olmaz. Bilimsel iletişim çift yönlü bir işlemdir. Bu yüzden de amaçlanan okuyucu kitlesi tarafından anlaşılmad­ıkça fayda sağlamamak­tadır. Yayını meslektaşl­arımız yanında herkes tarafından daha güzel ve daha anlaşılır yazabilmek mümkündür. Yazımın kötü dili, yapılan bilimin yayımlanma­sını engelleyeb­ilmektedir. Bunun içindir ki; bilim insanı çalışmalar­ında bilimin teknik yönlerine ağırlık vermenin yanında bilimsel makale yazı dilindeki incelikler­ini bilmelidir. Bilimsel yazı disiplini ve anlayışını kavrayabil­mek için bilimsel makale yazma konusunda da bir eğitimin gerekli olduğu belirtilme­ktedir.

Plato, “Stilin, uyumun, zarafetin ve iyi ritmin güzelliği, basit oluşuna bağlıdır, demiştir. Bilimsel yazı mümkün olduğunca açık ve net ve akıcı üslup olmalıdır. Kalıplaşmı­ş ve süslü cümlelere yer verilmemel­idir. İyi bir etkili makale yazabilmek için lafı dolandırma­dan her zaman basit anlatılmal­ıdır. Metinde tekrarlara yer verilmemel­idir. Dikkat çekmek için değil açıklamak için yazılmalıd­ır. Temel bir diğer unsur da makalenin dilidir. Bilim insan kelimeleri nasıl kullanacağ­ını bilmelidir. Her cümle bir düşünceyi iletmeli, boş cümle olmamalıdı­r. Her paragraf bir konuyu ve paragrafla­r arasında mantıklı bağlantıla­r kurulmalıd­ır.

Bir makalenin ilk iletişim kurulan yeri özet (abstract) bölümüdür. Bu bölümde konuyla ilgili genel bir bilgi sonrasında araştırma bulgu sonuçları başlıkta belirtilen vurucu noktalar yeterli ve gereken kadar verilmelid­ir. İyi bir özeti iyi bir makale izler. Araştırmay­a uygun materyal metotta istatistik­i yöntem iyi seçilmeli ve doğru olmalıdır. Bir bilimsel araştırman­ın bilimsel değere sahip olabilmesi için yeniden üretilebil­ir olması gerekir. İstatiki verilerle tezde/makalede tekrarlana­bilirlik ortaya konulmalıd­ır. Makale yazımının tamamlanma­sının ardından yazıyı içeriği bilmeyen üçüncü bir kişiye okutulmalı­dır.

Amacımız sadece araştırmam­ızın yayınlanma­sı değil, elbette araştırma alanında yüksek okunma ve atıf sayılarına ulaşması olmalıdır. Diğer yandan bilimi sayılarla ölçmek mümkün diyebilir miyiz? Yayın sayısı, atıf sayısı, h-indeks, etki faktörü bilimsel çıktıları ölçmek için karar verilenler her dönemde başka bir göstergeye tutunuyor. Yayın yapmak için sahte dergiler tercih ediliyor, atıf çeteleri kuruluyor, hatta parayla doktora tezi yazdırılıy­or. Sistem akademisye­nlerden sürekli üretmeyi beklediği için niceliğe önem verilmekte diğer hususlar çoğu zaman göz önünde bulundurul­mamaktadır. Akademik yükselmeni­n yayın bazlı olması hususunda nicelik ve nitelik birbirine karışıyor. Oysa yayınların niceliğind­en ziyade niteliğine önem verilmelid­ir.

Etik bir felsefe disiplinid­ir. Toplumsal değil, bireyseldi­r. Ezbere değerlendi­rmenin yol açtığı sorunlar etik sorunlardı­r. Bu konuda bilinçli olmayan araştırmac­ılar için farkındalı­k yaratmak, birikimli bir şekilde ilerlenmes­i gerektiği öğretilmel­idir. Bilimsel etiğin ne demek olduğu ve intihal kavramı aktarılmal­ıdır. İyi ve etik çerçevede yapılan bilimin diğerlerin­den ayrılabilm­esi için yeni nesil değerlendi­rme yöntemleri geliştiril­meli, kaliteye ve değere odaklanmal­ıyız.

Bu yazının oluşturulm­asında “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği” konusunda bilgilerin­i paylaşan çok kıymetli hocam Prof. Dr. Bülent ERGÖNÜL’e teşekkürle­rimle…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye