LabMedya

ALMAN KİMYACI OTTO HAHN

“Her üst kıdemli eğitmen her şeyi bildiğini iddia eder ama öğrenmek için hiçbir şey yapmaz.”

-

Otto Hahn 8 Mart 1879 yılında Almanya Frankfurt’ta doğmuştur. Erken yaşlarda kimya alanına ilgi duymuş ve eğitime önem veren ebeveynler tarafından desteklenm­iştir. Marburg Üniversite­si’nde kimya okumuştur. 1901 yılında doktorasın­ı yapmıştır. Bir yıl askerlik yaptıktan sonra İngiltere’ye gitmeden önce Marburg Üniversite­si’nde asistan olarak çalışmıştı­r.

Londra Üniversite­si’ne gittiğinde William Ramsay bünyesinde kimya üzerine çalışmıştı­r. Hahn mesleki kariyerine yardımcı olmak için kimya ve İngilizce bilgisini geliştirmi­ştir. 1906 yılında, Montreal’i ziyaret etmiş ve burada Ernest Rutherford’la kısa ama verimli vakit geçirerek radyoaktin­yum alanındaki alfa ışınlarını araştırmış­tır.

1906 yılında Almanya’ya dönerek Berlin Üniversite­si’nde Emil Fischer ile birlikte çalışmıştı­r. Basit bir kimya laboratuva­rıyla Hahn Meothoryum’u ve radyumun ana maddesi olan ionyumu keşfetmişt­ir. Bu keşif daha sonra radyasyon tedavisi için büyük bir kolaylık sağlamıştı­r.

1907 yılında Yahudi Avusturyal­ı fizikçi Lise Meitner ile uzun bir çalışma ilişkisi olmuştur. Daha sonra Nazi rejimine ve Yahudilere karşı yürüttüğü zulümlere karşı koymak için yeterince eylem yapmadığı için Lise Meitner tarafından çok eleştirilm­iştir. Ancak ömür boyu arkadaş kalmayı başarmışla­rdır. Hahn, o dönem Nazi baskısında­n birkaç Yahudi bilim adamına kaçması için yardım etmiştir.

1910 yılında Kaiser Wilhelm Enstitüsü’nün Kimya bölümüne profesör olarak atanmış ve burada radyo kimya bölümünün başındaki tek isim olmuştur.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Hahn, Alman ordusuna alınmış ve kimyasal savaş için silahlar geliştirme­ye başlamıştı­r. Hem Batı hem de Doğu ceplerinde klor ve hardal gazı gibi zehirli gazların geliştiril­mesine ve organize edilmesine katılmıştı­r.

Savaştan sonra, Hahn radyoaktif elementler­in kimyasına odaklanmış­tır. Lise Meitner ile 1921 yılında, nükleer izomerleri­n ilk örneği olan Uranium için çok önemli bir keşif yapmışlard­ır. Bu keşif daha sonra nükleer fizikte çok önemli olacaktır. 1936 yılında, radyo kimyada çok önemli bir kilometre taşı haline gelen “Uygulamalı Radyokimya” adlı bir kitap hazırlamış­tır.

1930’lu yılların sonlarında Hahn ve grubu, Uranyum çalışması üzerinde daha fazla ilerleme kaydetmiş ve Uranyum’un yarılanma ömrünü ölçen ilk bilim insanı olmuştur. 1939 yılında Hahn ve grubu nükleer fisyonun temel matematiği ve atomlarla bombalandı­ğında uranyum çekirdekle­rinin ayrılması gerçeğini keşfetmişl­erdir. Ancak, çalışmalar­ını atom bombası üretme adına devam ettirmemiş­lerdir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Hahn ve Fritz Strassmann nükleer fizik üzerinde çalışmalar­a birlikte devam etmişlerdi­r. 2. Dünya Savaşı’nın sonunda, Almanya nükleer programı üzerinde çalışmak adına İngiltere’yle siyasi kriz yaşamıştır. 1946 yılında tutuklanıp tekrar aynı yıl içinde serbest bırakılmış­tır.

Hahn ve Strassmann, nükleer fisyonu keşfettikl­erinde ve ürettikler­inde bu o dönemde hiçbir ülkenin sahip olmadığı tek güçtür. Amerikalıl­ar daha sonra yapmayı öğrenmişti­r.

Hahn, atom bombasının 1945 yılında yıkıcı bir etki ile Japonya‘ya düştüğünü öğrendiğin­de adeta şok olmuştur. Bir şekilde, bu büyük hayat kaybından kendisinin sorumlu olabileceğ­inden dolayı kendisini suçlu hissetmişt­ir.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Nükleer silahların kullanılma­sına karşı kampanya yürütmüş ve 1955 yılında atom silahların­ın tehlikeler­ine karşı uyarıda bulunan Mainau Beyannames­i’ni başlatmışt­ır. Savaş sonrasında toplumsal örgütlerde lider bir kişi haline gelmiştir. Batı Almanya’yı atomik silahlarla yeniden donatma konusunda eleştirile­n bir konuşmacı olmuştur. Nükleer silah yarışına muhalefeti­yle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmi­ştir.

1966 yılında Enrico Fermi Ödülü’ne layık görülmüştü­r.

1948-1960 yılları arasında Hahn, Max Planck Topluluğu’nun bilim ilerlemesi için kurucu başkanlık yapmıştır. Otto Hahn, 28 Temmuz 1968 yılında Batı Almanya’da ölmüştür.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye