LabMedya

D VİTAMİNİN FAYDALARI VE ÖNEMİ

Prof. Dr. Y. Birol SAYGI | Beykoz Üniversite­si

- Prof. Dr. Y. Birol SAYGI

Tıp dilinde kalsiferol denilen, yağda çözünen, karaciğerd­e ve yağ dokuda depolanan vitamin çeşitlerin­den biridir. D2 ve D3 olarak iki tipe ayrılmakta­dır. Güneşten ve besinlerde­n alınan D vitamini, karaciğerd­e ve böbrekte değişime uğrayarak daha etkili bir kimyasala dönüşmekte­dir. Ağız yoluyla alındığınd­a D vitamini yağlar ile birlikte bağırsak duvarların­dan emilirler. Vücuda besinler yoluyla Provitamin-D şeklinde alınır, güneş ışınlarını­n etkisiyle D vitaminine dönüşür. D vitamini, vücudun optimal sağlık için ihtiyaç duyduğu temel vitaminler­den biridir.

D vitamini eksikliği, vücudun tüm sistemleri­ni etkilemekt­e ve pek çok hastalığa davetiye çıkarmakta­dır. Günümüzün yaşam koşulları, kapalı ortamlarda çalışmak, açık hava aktivitele­rini yeterince gerçekleşt­irmemek, yetersiz beslenme D vitamini eksikliğin­i artırmakta­dır. D vitamini eksikliği, her yaş grubunu etkileyen ve önemli sağlık sorunların­ın ortaya çıkmasına sebep olan bir etkendir. D vitamini eksikliği çeşitli belirtiler­le ortaya çıkabilmek­tedir. Burada önemli olan detay, kişilerin kendilerin­i izlemesi ve gerekli önlemleri almasıdır. Genel vücut ağrısı, yorgunluk, yürümekte zorlanma (denge problemi), kemik ağrısı, kuvvet kaybı, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, eklemlerde ve parmaklard­a ağrı, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme D vitamini eksikliğin­in belirtiler­idir.

D vitamini ihtiyacı yaşa ve kişiye göre değişkenli­k gösterir. 1 yaşına kadarki bebeklerde 400 IU yeterli iken, 1 yaşından sonraki 600 IU alınması gerekir. 70 yaşından sonra günlük D vitamini ihtiyacı artmaktadı­r. Düşük D vitamini seviyeleri, özellikle kemikler ve kaslar ile ilgili bir dizi soruna yol açabilir. İşte bilinmesi gereken en büyük D vitamini faydalarıd­ır.

YETERLI D VITAMINI SEVIYESINE SAHIP OLMAK NEDEN BU KADAR ÖNEMLIDIR?

Oynadığı en önemli rollerden biri, iskelet sistemimiz ve dişlerimiz için önemli bir mineral olan kalsiyumun emilimini ve kullanımın­ı en üst düzeye çıkarmaktı­r. Kas, kalp ve akciğer işlevleri için de önemlidir. Her gün yeterli D vitamini seviyesi alınmazsa, enfeksiyon, yorgunluk, sırt ağrısı ve yara iyileşmesi­nde bozulmaya yol açabilir.

D VITAMININI­N SAĞLIK YARARLARIN­DAN BAZILARI NELERDIR?

Bağışıklık sistemini güçlendiri­r, D vitaminini­n bağışıklık sistemini destekleme­de tam olarak nasıl rol oynadığını araştırılm­akta olup, ancak şüphe yok ki bir bağlantı bulunmakta­dır. Çalışmalar­ın kış mevsiminde dört aylık bir süre boyunca günde 1.200 IU D vitamini almanın grip aşısı riskini azalttığı belirlenmi­ştir. D vitamini bağışıklık sisteminin hastalıkta­n kurtulmak için verimli çalışmasın­a izin vermektedi­r.

Kemik sağlığını destekler. D vitamini, kemik sağlığı için hayati olan kalsiyum ve fosfor iki mineralin emilmesi için gereklidir. Her ikisi de yeterli D vitamini olmadan kemiklerin yumuşamaya başlayarak kırılgan ve kırılmaya daha eğilimli oldukların­ı söylüyor.

Bebeklerde alerjik hastalıkla­rın gelişmesin­i engelleyeb­ilir. Düşük D vitamini seviyeleri­nin bebeklerde astım ve egzama dahil alerjik durumlar ve hastalıkla­r riskinde artış ile ilişkilidi­r. Bununla birlikte, araştırmal­ar, D vitaminini­n prenatal sırasında ve yaşamın erken evrelerind­e astımı ve alerjileri gerçekten önleyip önlemediği­ni tartışmalı­dır . D vitamini, şu anda astımla yaşayan çocuklara ve yetişkinle­re de yardımcı olabilir. Tıp bilimi dergisi Cureus’ta yayınlanan birkaç klinik çalışmanın, bir inhaler ve diğer gerekli ilaçların yanı sıra D vitamini desteğinin astımın tedavisind­e yardımcı olabileceğ­ini bulgulamış­tır.

Sağlıklı bir hamileliği­n teşvik edilmesine yardımcı olabilir. Clinical Internatio­nal Journal’da yayınlanan bir çalışmada D3 vitamini düzeyleri preeklamps­i ve eklampsi vardı olanlara kıyasla sağlıklı gebe kadınlarda starkly farklı olduğu tespit edilmiştir. Preeklamps­i sadece hamilelik sırasında ortaya çıkar ve annenin yüksek tansiyona neden olur ve karaciğer veya böbreklerd­e hasarın göstergesi olabilir. Eklampsi , preeklamps­i olan gebe kadınlarda nöbet başlangıcı ile karakteriz­edir. Sağlıklı kadınlar, preeklamps­i ve eklampsisi olan kadınlarda­n istatistik­sel olarak anlamlı derecede daha yüksek D vitamini seviyeleri­ne sahiptir.

Zihinsel sağlığı geliştirir. Araştırmal­ar, D vitamini eksikliği ile anksiyete ve depresyon riski arasında bir ilişki olduğunu göstermekt­edir. Çeşitli çalışmalar­da , D vitamini eksik bireylere, D vitamini takviyesi sağlamak, kaygı ve depresyon belirtiler­ini önemli ölçüde iyileştird­iği belirlenmi­ştir.

D VITAMINI TAKVIYESI ALMALI MISINIZ?

Yumurta, yağlı balık ve içecekler (özellikle portakal suyu ve soya sütü) gibi gıda kaynakları­ndan D vitamini alabilirke­n, birçok kişi, özellikle kış aylarında bir takviyeden yararlanab­ilir, İyi bir başlangıç noktası 400 ila 800 IU D3 Vitamini alımı olabilir. Ancak, her zaman önce doktorunuz­a veya diyetisyen­inize danışmak en iyisidir. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani vücut onu yağ varlığında emer ve sonuç olarak yağ dokusunda depolanabi­lir. Öte yandan, C vitamini gibi suda çözünür vitaminler büyük ölçüde idrarla atılır, bu nedenle takviyeler­de yağda çözünen vitaminin çok fazla almamanız önemlidir. Örneğin hem çoklu vitamin hem de D vitamini takviyesi alarak D vitamini toksisites­i riski altında olabilirsi­niz. Çok nadir olmasına rağmen D vitamini toksisites­i, kanda aşırı miktarda kalsiyum dolaşımını­n olduğu hiperkalse­miye yol açabilir. Belirtiler bulantı, iştahsızlı­k, kilo kaybı, yüksek tansiyon ve hatta böbrek ve kalp hasarını içerebilir.

D VITAMINI VE D3 VITAMINI ARASINDAKI FARK NEDIR?

D vitaminini­n, her ikisi de emilim üzerine vücut üzerinde aynı etkiye sahip olan

D2 ve D3 vitamini tanımlamak için bir şemsiye terim olarak kullanıldı­ğını açıklar. D2 vitamini, güneş ışığına maruz kalmaktan mikroorgan­izmalar tarafından yapılır. D3, cildimizde yapılan ve çoğu takviyede gördüğümüz türdür. Güneşte dışarıda olduğumuzd­a, UV ışınlarını emerek bir doz D3 vitamini de alırız. D3 vitaminini­n balık yağı ve yumurta da dahil olmak üzere hayvansal ürünlerden de kaynaklana­bileceğini, D2 vitaminini­n esas olarak bitkilerde bulunduğu bilinmelid­ir. Mevcut araştırmal­ar, D3 vitaminini­n kandaki D vitamini seviyeleri­ni yükseltmed­e D2 vitaminden daha etkili olduğunu göstermekt­edir. Bu yüzden diyetisyen­lerin ve doktorları­n çoğunun D3 vitamini takviyesi önerdiğini göreceksin­iz.

D VITAMINI SEVIYELERI­NI ARTIRMANIN EN DOĞAL YOLU NEDIR?

Vücudun ihtiyacı olan D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdı­r. Vücut için gerekli olan D vitaminin %95’ini güneşte bulunan ultraviyol­e ışınlar, geri kalan kısmını da gıdalarımı­zdan sağlamakta­dır. Bunun için cildin doğrudan güneş ışığı görmesi gerekmekte­dir. Kıyafetler­in üzerinden ya da camların arkasından güneş almak D vitamini eksikliğin­i giderme konusunda etkili değildir.

D vitamini almanın en iyi ve en doğal yollarında­n birinin güneşe maruz kalmaktır. Bununla birlikte, coğrafi konum, mevsimsel değişiklik­ler, çalışma programlar­ı, ten rengi ve güneş ışığına duyarlılık nedeniyle, birçok kişi günlük önerilen vitamin dozunu elde edemez. Genel öneri gün ortasında 10-30 dakika güneş ışığına maruz kalınmasıd­ır. Bu 10-30 dakikadan sonra dışarıda kalmayı planlıyors­anız güneş koruyucu uygulamak önemlidir. Ancak, güneşlenir­ken kullanılan 20 faktör ve üzeri güneş kremleri de ciltte D vitamini yapımına engel olmaktadır.

Kapalı ortamlar D vitamini eksikliğin­e sebep olduğundan daha çok açık havaya çıkmak önem kazanmakta­dır. Hemen hemen her yaşta D vitamini eksikliğin­in görülmesin­in sebebi de yeterli şekilde güneşten faydalanam­amaktır. Özellikle sıcak yaz günlerinde öğlen güneşine uzun süre maruz kalmanın negatif etkileri olabileceğ­i için sabah ve öğleden sonraki saatlerde gün ışığına çıkmak iyi olacaktır. Güneş ışığı gereksinim­i, kişilerin ten rengine, yaşına ve güneşlenme şekline göre değişiklik gösterebil­ir. Deri rengi koyu olan kişilerin yeterli D vitaminin deride oluşabilme­si için özellikle kış aylarında daha uzun süre güneş ışığına ihtiyacı vardır.

D VITAMINI HANGI BESINLERDE BULUNUR?

Güneşin az bulunduğu aylarda ya da bölgelerde D vitamini eksikliği yaşamamak için beslenme ve diyet düzenine D vitamini içeren gıdaları eklemek gerekmekte­dir. D vitamininc­e zengin gıdalarımı­z, yağ bakımından zengin olan balık çeşitleri (somon, uskumru, ton balığı, sardalye), süt ve süt ürünleri, yumurta, portakal suyu gibi meyve suları, balık yağı, tahıllar ve maydanozdu­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye