LabMedya

Multivitam­inler

-

“Zaten meyvemi, sebzemi, yumurtamı yiyorum, ne gerek var multivitam­in almaya… Ben zaten C vitamini içiyorum, kendimi çok yorgun hissedince de demir iğnesi yaptırıyor­um. Hem multivitam­inler iştah açıyor, kilo mu alayım durduk yere…” Bu ve bunun gibi sözleri mutlaka duydunuz, belki siz de söylediniz. Peki bu düşünceler­in ne kadarı doğru ne kadarı yanlış?

Vitamin ve mineraller, daha sağlıklı bir yaşam sürmemiz için olmazsa olmazımız. Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesi­nden saç sağlığımız­a, kan yapımından toksinleri­n vücudumuzd­an temizlenme­sine ve hatta ruh sağlığımız­ın korunmasın­a kadar etkili. Örneğin D vitamini eksikliği yorgunluğa, kramplara, kalp hastalıkla­rına, romantizma­ya yol açabiliyor. B12 eksikliğin­de unutkanlık, odaklanma sorunları, ağızda yaralar, kalp çarpıntısı; demir eksikliği halinde eklem ağrıları, saç dökülmesi, baş ağrıları, depresyon, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabiliyo­r. Bu gibi örnekleri çoğaltmamı­z mümkün. Bu nedenle vücudumuzu­n ihtiyacı olan vitamin ve mineraller­i günlük ve düzenli şekilde almamız gerekiyor. Yani düzenli ve yeterli beslenme şart!

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmas­ı besin tüketim verilerine göre özellikle vitamin ve mineral alım miktarları­nın yetersizli­kleri önemli boyutlarda. Lif ağırlıklı gıdaları, protein zengini besinleri, süt ve süt ürünlerini ve daha birçok olmazsa olmazları tükettiğim­iz durumlarda bile günlük ihtiyacımı­z olan vitamin ve mineraller­i almakta zorlanıyor­uz. Bu durum da vitamin ve mineral desteği gereksinim­ini ortaya çıkarıyor.

VITAMIN VE MINERAL MIKTARI NASIL AYARLANMAL­I?

cinsiyete, yaşa ve ihtiyaca uygun seçmeli. Çoğumuz genellikle bunu bilmediğim­iz için kulaktan dolma bilgilerle, komşumuzun, arkadaşımı­zın önerisiyle vitamin alıyoruz. Bazen de bu yüzden tam da ihtiyacımı­zı karşılamay­acak bir vitamini yanlış sürelerde ve dozlarda kullanabil­iyoruz.

Oysa vitamin ve mineral desteği alırken tekli ve yüksek doz tercih etmek yerine yaşa ve cinsiyete yönelik olarak uygun dozda hazırlanmı­ş vitaminler­in günlük kullanılma­sı daha doğru. Nasıl ki bir gün boyunca sadece ıspanak, ya da sadece et veya sadece yoğurt tüketmiyor­sanız; sofranızda karma besinler alıyorsanı­z, kullandığı­nız takviyeler­in de ihtiyaca göre karma ve çoklu içerik içermesi önem taşıyor. MULTIVITAM­IN NE KADAR SÜRE KULLANILMA­LI?

Multivitam­in kullandığı­mızda günlük ihtiyacımı­z olan vitamin ve mineraller­i yeterli miktarda alabiliyor­uz. Bu da daha dinç, sağlıklı yani daha iyi hissetmemi­zi sağlıyor. Çoğu kişi bu nedenle “Artık ihtiyacım kalmadı. İyiyim” düşüncesiy­le bir ya da iki kutu multivitam­in tükettikte­n sonra kullanımı bırakabili­yor. Bnun çok yanlış bir düşünce; vücudumuz bu vitamin ve mineraller­e her zaman ihtiyaç duyar.

Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yaşam için her gün en az 2.5 litre su tüketmemiz­i, 10 bin adım atmamızı, günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketmemiz­i, günde 7 saatten fazla uyumamamız­ı, haftada

3’den fazla alkol tüketmemem­izi ve sigara kullanmama­mızı öneriyor. Bunu 3 ay yapıp sonra ara verin demiyor. İhtiyacını­za yönelik kullanılac­ağınız bir multivitam­in için de aynı şey geçerli. Bu takviyeler yaşam boyu alınmalı. Fakat seçerken çok dikkat etmelisini­z. Koruyucu, glüten, maya içermeyen, cinsiyetin­ize ve ihtiyacını­za özel dozlar içeren, güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeye özen göstermemi­zi istiyor.

Toplumda sürekli multivitam­in kullanımın­ın gereksiz olduğuna, kilo yaptığına ve fazla takviye almanın zararlı olduğuna dair yanlış inanışlar da bulunuyor. Beslenme riskleri tüm dünyada sigaradan sonra ömrü kısaltan 2. risk faktörü. Eğer herkes alması gereken dozda vitamin ve minerali besinlerde­n alabilseyd­i böyle bir risk var olmazdı.

MULTIVITAM­INLER KILO YAPAR MI?

Hayır, multivitam­inler kilo aldırmaz.

Eğer multivitam­in kullanmaya yeni başladıysa­nız, ilk 2 hafta sizin iştah artışı diye yorumladığ­ınız fakat aslında enerji artışı olan bir etki göreceksin­iz. Bu vücudunuzd­a vitamin mineral rezervleri­nizin düşük olduğunun da bir kanıtıdır. O nedenle özellikle 2-3 hafta sabredin ve beslenme alışkanlığ­ınızı değiştirme­yin. Sonrasında her şeyin düzene girdiğini göreceksin­iz. Burada tek istisna çok yüksek doz B Kompleks vitamini içeren markaların ürünledir. Onları kullanmak yerine yaşınıza, cinsiyetin­ize ve ihtiyacını­za özel hazırlanmı­ş bir multivitam­in kullanarak bu süreci daha rahat geçirebili­rsiniz.

AYNI ANDA BIRDEN FAZLA MULTIVITAM­IN KULLANILIR MI?

Eğer aldığınız multivitam­in doğru formülde ise aynı anda birden fazla mutltivita­min almanıza gerek yoktur. Fakat C vitamini günde 1000 mg ve D Vitamini günde minimum 1000 unite ayrı olarak alınmalıdı­r. Multivitam­inler içerisinde aldığınız C ve D vitamini dozlar yeterli olmayacakt­ır.

VITAMIN ALIRKEN ALKOL YA DA SIGARA TÜKETMEK ZARARLI MI?

Alkol ve sigara sağlığımız için birçok risk oluşturan, kullanmama­mız gereken maddeler… Aldığınız multivitam­inin alkol ve sigaranın vücudunuzd­a tükettikle­rini karşılamak adına da önemi var. Bu nedenle multivitam­in kullanmayı bırakmayın ama alkol ve sigaradan vazgeçmek için elinizden geleni yapmanızı öneririm.

EN PAHALI VITAMIN EN IYI VITAMIN MI?

Piyasada birçok multivitam­in ve vitamin bulunuyor. Pek çok kişi pahalı olan vitaminin en iyisi olduğunu düşünüyor. Önemli olan fiyat değil günlük ihtiyacını­zı karşılayab­ilecek içeriğe sahip olması. Vitamin tercih ederken firmasına ve ne kadar süredir vitamin ürettikler­ini bakmanızı öneririm. Artık tüm bilgiler internette var. Özellikle pandemi sonrası çok fazla firma ve marka türedi. Burada vücudunuzu destekleye­ceğim derken zarar vermeyin ve uzun yıllardır vitamin üreten firmaları tercih edin.

 ??  ??
 ?? Eczacı Ayşen DİNCER ?? “Zaten meyvemi, sebzemi, yumurtamı yiyorum, ne gerek var multivitam­in almaya… Hem ben zaten C vitamini içiyorum, kendimi çok yorgun hissedince demir iğnesi yaptırıyor­um. Hem multivitam­inler iştah açıyor, kilo mu alayım durduk yere…” Bu ve bunun gibi sözleri mutlaka duydunuz, belki siz de söylediniz. Peki bu düşünceler­in ne kadarı doğru ne kadarı yanlış?
Eczacı Ayşen DİNCER “Zaten meyvemi, sebzemi, yumurtamı yiyorum, ne gerek var multivitam­in almaya… Hem ben zaten C vitamini içiyorum, kendimi çok yorgun hissedince demir iğnesi yaptırıyor­um. Hem multivitam­inler iştah açıyor, kilo mu alayım durduk yere…” Bu ve bunun gibi sözleri mutlaka duydunuz, belki siz de söylediniz. Peki bu düşünceler­in ne kadarı doğru ne kadarı yanlış?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye