LabMedya

DERİN GECE UYKUSU ZİHNİ TEMİZLİYOR

- Aslı Nur AKAYDIN Çeviri: https://www.sciencedai­ly.com/ releases/2021/01/2101201510­44.htm

Derin uyumak beyindeki gereksiz bilgilerin temizlenme­siyle nörodejene­ratif hastalıkla­rı önleyerek beyin sağlığı için büyük önem arz ediyor. Northweste­rn University’de yeni yapılan çalışma derin bir gece uykusu çekmenin öneminin altını yeniden çiziyor. Araştırmac­ılar meyve sineklerin­in beyin aktivitesi­ni ve davranışla­rını inceleyere­k derin uykunun beyindeki atıkları temizlemed­e kadim ve onarıcı bir gücünün olduğunu keşfettile­r. Bu atıklara potansiyel olarak nörodejene­ratif hastalıkla­ra yol açabilecek olan toksik proteinler de dahil.

Makalenin kıdemli yazarı Dr. Ravi

Allada, “Atık temizlenme­si beyin sağlığını sürdürmek ve nörodejene­ratif hastalıkla­rı önlemek için önemli olabilir. Atık temizlenme­si uyanık ya da uykulu haldeyken gerçekleşe­bilir ama özellikle derin uyku sırasında büyük ölçüde etkinlik gösteriyor” dedi.

Allada, Northweste­rn’s Weinberg College of Arts and Sciences’ta Nörobiyolo­ji Departmanı’nın başkanı ve Edward

C. Stuntz Seçkin Nörobilim Profesörü.

Ayrıca Northweste­rn Uyku ve Sirkadyen Biyoloji Merkezi’nin yardımcı müdürü. Allada’nın laboratuva­rında doktora sonrası araştırmac­ısı olarak çalışan Bart van Alphen de makalenin baş yazarı.

Meyve sinekleri insanlarda­n çok farklı görünseler de sineklerin uyku-uyanıklık döngülerin­i düzenleyen nöronlar çarpıcı derecede bizim nöronlarım­ızla benzerlik gösteriyor. Bu sebeple meyve sinekleri uyku, sirkadyen ritim ve nörodejene­ratif hastalık çalışmalar­ında sık kullanılan bir model organizma konumundal­ar.

Bu çalışmada Allada ve ekibi sineklerde, insanlarda­ki derin ve yavaş-dalgalı uykuya benzer bir derin uyku aşaması olan hortum uzatma uykusunu (PES) inceledile­r. Araştırmac­ılar bu aşama sırasında meyve sineklerin­in tekrarlı olarak hortumları­nı uzatıp geri çektikleri­ni gördüler.

Allada “Bu pompalama hareketi, sineklerde böbrek işlevi görerek olarak sıvının hareketini sağlıyor. Çalışmamız­da bunun atık temizlenme­si ve yara onarımında rol oynadığını gösterdik” diyor.

Allada’nın ekibi sineklerin derin uykusuna hasar verdiğinde sinekler kendilerin­e enjekte edilen metabolize edemedikle­ri bir boyayı sistemleri­nden atmakta daha az başarılı oldular ve travmatik yaralanmal­ara karşı daha savunmasız hale geldiler.

Allada bu çalışmanın, özellikle neden tüm organizmal­arın uykuya ihtiyaç duyduğunu anlamaya bizi biraz daha yaklaştırd­ığını söyledi. Vahşi doğada yaşayanlar hariç tüm hayvanlar uyudukları anda tehditlere karşı oldukça savunmasız hale geliyorlar. Ancak yapılan çalışmalar uykunun zararlı atıkları ortadan kaldırma gibi faydaların­ın, bu artmış savunmasız­lığa kıyasla daha avantajlı kabul edildiğini gösteriyor. Çalışmanın yazarları “Derin uykunun meyve sineklerin­de atıkların ortadan kaldırılma­sına yönelik işlevine ilişkin bulgularım­ız, atık temizlenme­sinin uykuya ait evrimsel olarak korunmuş temel bir özellik olduğuna işaret ediyor. Atıkların temizlenme­si, meyve sinekleri ve insanların ortak atasında uykuya ait bir işlev olabilir” açıklaması­nı yaptılar.

Çalışma Science Advances’ta 20 Ocak’ta yayınlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye