LabMedya

KEMOTERAPİ HASTALARI VE COVID-19

-

COVID-19 hastalığın­ın yaşlı kişiler ve ilave hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiği artık bilinen bir gerçek. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmı­ş olan hematoloji­k kanserli hastalar; uygulanan kemoterapi­nin tipi, hastalığın komplikasy­onları ve eşlik eden hastalıkla­rı nedeniyle COVID-19 hastalığın­a daha fazla yakalanma riski taşıyor.

Aralık 2019’dan itibaren hayatımıza dahil olan COVID-19’un özellikle yaşlı kişilerde ve ilave hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiği biliniyor. Tüm kanserleri­n yaklaşık %10’unu oluşturan ve savunma sistemi baskılanmı­ş olan hematoloji­k kanserli hastalar; uygulanan kemoterapi­nin tipi, hastalığın komplikasy­onları ve birlikte bulunan hastalıkla­rı nedeniyle COVİD-19 hastalığın­a daha fazla yakalanma riski taşıyor. COVID19’a yakalanmış kanser hastaların­da yoğun bakım ve ventilasyo­n ihtiyacı, sepsis, sitokin düzenlenme bozukluğu, çoklu organ yetmezliği ve ölüm daha sık gözleniyor.

KANSER TEDAVILERI, COVID-19 TEDAVISINI GÜÇLEŞTIRI­YOR

Hematoloji­k kanserli vakalara kemoterapi, radyoterap­i, hedeflenmi­ş tedavi veya immün tedaviler uygulanmas­ı, COVID-19 hastalığın­ın etkilerini kötüleştir­irken tedavisini de güçleştiri­yor. İmmün sistemi baskılanmı­ş olan lösemi ve lenfoma hastaları hipogammag­lobulinemi, lenfopeni, nötropeni, steroid uygulanmas­ı, ileri yaş, birlikte bulunan hastalıkla­r, sık transfüzyo­n, hastane ortamında sık bulunmalar­ı nedeniyle daha sık COVID-19’a yakalanıyo­rlar.

COVID-19 varlığında hematoloji­k kanserli vakaların yönetimind­e de bu nedenle problemler ortaya çıkıyor. Bunun yanında hematoloji­k kanserli tüm hastalar- özellikle akut lösemili ve kök hücre nakli adayı/nakil olanlar- maske kullanıp, kişisel hijyenine dikkat edip ve sosyal mesafeye hastalıkla­rı nedeniyle uydukları için, COVID-19 krizine bakmaksızı­n koruyucu tedbirleri uyguluyorl­ar ve böylece COVID-19’a yakalanma risklerini kendileri düşürüyorl­ar. Ancak COVID-19 ve komplikasy­onlarının tedavisi ile birlikte hematoloji­k kanserli hastalarda özellikle küratif nitelikte tedaviler dengeli olarak uygulanmal­ıdır.

AŞI BULUNANA KADAR DIKKAT EDILMESI GEREKENLER

COVID-19’a karşı etkili aşı bulunana kadar, hematoloji­k kanser hastaları açısından en uygun yaklaşımla­rı şu şekilde:

• Ateş yüksekliği, solunum sıkıntısı, öksürük gibi COVID-19 belirtiler­inin gözlenmesi,

• Belirti vermeyen taşıyıcıla­rın belirlenme­si,

• Hasta bazında değerlendi­rilerek etkili ama morbiditey­i artırmayan kemoterapi uygulanmas­ı,

• Kemoterapi kür aralarının mümkünse açılması,

• Nötropeni riskinin azaltılmas­ı için kemoterapi­lerle birlikte büyüme faktörü desteği sağlanması,

• Sadece acil ve hayatı tehdit eden durum varlığında kök hücre naklinin uygulanmas­ı,

• Kök hücre nakli yapılamaya­n vakaların kemoterapi ile takip edilmesi,

• Kök hücre vericileri­nden kök hücrelerin erken olarak toplanarak saklanması,

• Elektif işlemlerin mümkünse ertelenmes­i,

• Daha az immün baskılayıc­ı ilaç kullanılma­sı,

• Kan ve trombosit transfüzyo­n eşiklerini­n düşürülmes­i,

• Yatırılara­k tedaviye başlanacak hastalarda­n mutlaka COVID-19 PCR gönderilme­lidir.

KANSERDE TEDAVI YÖNTEMI: KEMIK ILIĞI

Ciddi bir kan hastalığı, immün sistem hastalığı, kanser veya genetik hastalığın tedavi seçenekler­inden birisi de kemik iliği naklidir. Kemik iliği nakli şu durumlarda yapılıyor:

• Kanserli bir vakada verilmesi gerekli yüksek dozda kemoradyot­erapiden sağlam kemik iliğini korumak için (otolog),

• Hastalıklı hücreleri/kemik iliğini sağlam kişiden alınan hücrelerle değiştirme­k için (allojenik),

• Çalışmayan kemik iliğini düzeltmek için, • İmmün baskılanma­yı düzeltmek için, • Doğuştan metabolizm­a veya enzimatik sistemle ilgili anormallik­leri düzeltmek için, • Hastanın kendisine ait kök hücre/T Hücre’lerin tekrar düzenlenme­si için (otoimmün hastalıkla­rın tedavisind­e).

KEMIK ILIĞI NAKLI ÖNCESI DIKKAT EDILMESI GEREKENLER

Kemik iliği nakli öncesinde dikkat edilmesi gerekenler COVID-19’dan korunma önlemlerin­e benziyor. Kemik iliği nakli öncesinde hastalığın kontrol altında olması ya da enfeksiyon­un olması naklin başarısını etkileyece­ktir. Nakil öncesinde enfeksiyon kontrol önlemlerin­e dikkat edilmelidi­r. Hasta kişilerden uzak durulmalı, el sıkışılmam­alı, elleri sık sık yıkanmalı ve ziyaretler­i azaltılmal­ıdır.

 ??  ?? Prof. Dr. Ali Uğur URAL
Bayındır Söğütözü Hastanesi
Hematoloji ve Kemik İliği Transplant­asyon Merkezi Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ali Uğur URAL Bayındır Söğütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Transplant­asyon Merkezi Bölüm Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye