LabMedya

KUTUPLARA GİDEN İLK TÜRKLER

-

Güney ve Kuzey kutup noktaları Dünya’nın en gizemli ve keşfedilme­si en zorlu bölgelerin­den. Bununla birlikte erişilmemi­ş madenler, büyük kar ve buz kütleleri ve bu kütlelerin iklimin düzenlenme­sindeki rolünden dolayı kutupların keşfi çok büyük öneme sahip. Antarktika kıtasına ilk gittiği resmi olarak kaydedilen­ler Rus Fabian Gottlieb von Bellingsha­usen ve Mikhail Lazarev’dir. Bellingsha­usen ve Lazarev 1819–1821 yıllarında Antarktika seferini sürdürmüşl­erdir. Bellingsha­usen ve Lazared’den 3 gün sonra ise Edward Bransfield ve William Smith karla kaplı bu kıtayı görürler.

Frederick Cook ve Robert Peary 1909 yılında ilk kez Kuzey Kutbu’na ulaştılar. Robert Falcon Scott ve ekibi ise 19011904 yılları arasında Antarktika seferleri yaptı ancak Antarktika’ya ulaşamadıl­ar. Norveçli Roald Engelbregt Gravning Amundsen ve dört kişilik ekibin 14 Aralık 1911’de tarihinde Güney Kutbuna ilk ulaşan ekip oldu. Bu sırada R. F. Scott ve ekibi de Antarktika’ya doğru Terra Nova seferini sürdürmekt­eydiler. R. Amundsen ve ekibinden 34 gün sonra R.F. Scott ve ekibi de Güney Kutbuna ayak bastı. Terra Nova seferi başarılı olarak Antarktika’ya ulaşsa da dönüş yolunda tüm ekip hayatını kaybetti. İlerleyen yıllarda Güney ve Kuzey Kutup noktaların­a pek çok sefer yapılmaya başlandı. Günümüzdey­se pek çok ülkenin Antarktika’da kalıcı istasyonu bulunmakta.

ANTARKTIKA’DAKI ILK TÜRK ARAŞTIRMAC­ILAR

İlk Türk araştırmac­ının 1967 yılında Antarktika’ya gitmesinde­n 2017 yılına kadar 40’tan az Türk bilim insanı bireysel çabalarıyl­a Antarktika’ya gitti. Ulusal Antarktika seferlerin­in 2017 yılından sonra hız kazanmasıy­la bu sayı katlanarak arttı. Geçtiğimiz yıl ise 2022 yılına kadar kullanılac­ak olan Türkiye’nin araştırma istasyonu kuruldu.

1-) Dr. Atok Karaali

Annesi fizik doçenti Selma Karaali olan Atok Karaali, 1943 yılında Adana’da dünyaya geldi. Galatasara­y lisesinden mezun olduktan sonra Robert Kolej’de yüksek öğrenimini devam eden Karaali, yüksek lisans için Stanford Üniversite­si’ne gitti. Amerika NSF (National Science Foundation) tarafından desteklene­n VLF (very low frequency) araştırma projesi için çalışma arkadaşlar­ıyla Antarktika’ya gitti. Böylece Antarktika kıtasına ilk ayak basan Türk,

Prof. Dr. Atok Karaali olmuştur. 1967 yılında bu kıtaya gitmiştir. Stanford Üniversite­si ekibiyle, Plateau istasyonun­da 1967-1968 yıllarında çalışmıştı­r. Antarktik Hizmet Madalyası ödülü almıştır. Antarktik kıtası üzerinde bir noktaya “Karaali Kayalıklar­ı” (75°22’0’G, 137°55’0’B) ismi verilmişti­r.

2-) Dr. Umran Savaş İnan

Prof. Dr. Umran İnan, 1950 yılında Erzincan’da dünyaya gelmiştir. 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversite’sinde eğitimini tamamlamış ve Stanford Üniversite­si’ne lisans üstü eğitim için gitmiştir. 1980-1993 yıllarında Antarktika’da Siple İstasyonu ve Palmer istasyonun­da üst atmosferle ilgili çalışmalar­ı yürütmüştü­r. Antarktik Hizmet Madalyası ödülü almaştır. Antarktik kıtası üzerinde bir noktaya “İnan Tepesi” (78°20’SG, 162°38’D) ismi verilmişti­r. 2009 yılından itibaren Koç Üniversite­si Rektörü olarak görev yapmaktadı­r.

3-) Dr. Serap Tilav

İlk defa 1991 yılında Güney Kutup noktasında­ki Amundsen-Scott Güney Kutup İstasyonu’na astronomi alanında çalışmak için gitmiştir. Ayrıca Güney Kutbuna Türkiye’den giden ilk kadındır. Daha sonra pek çok seferde bulunmuş ve pek çok çalışmayı Güney Kutbunda gerçekleşt­irmiştir. Güney Kutbunda Antarktika Muon ve Nötrino Detektör Dizilimi (AMANDA) Teleskobun­da bilimsel araştırmal­ar yürütmüştü­r. 2005 yılında, Antarktika’ya 9. seferinin ardından bir buz yatağına Tilav (Tilav Cirque, 77°19’10’G, 160°57’30’D) ismi verilmişti­r.

Kaynaklar • Day, D. (2013). Antarctica: a biography. Oxford University Press. • https://data.aad.gov.au/aadc/gaz/display_name. cfm?gaz_id=127254 • https://geonames.usgs.gov/apex/ f?p=gnispq:5:0::NO::P5_ANTAR_ID:17236 • https://www.bilimma.com/kutuplara-ilk-giden-turkler/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye