LabMedya

DÜNYA’NIN ÇEKİRDEĞİN­E YAKIN, BİLİNMEYEN YAPILAR

-

ABD’deki Maryland Üniversite­si’nden jeofizikçi­ler, Dünya’nın erimiş çekirdeği ve üzerindeki katı manto tabakası arasındaki yapıları tanımlamak için yeni bir sismik dalga çalışması gerçekleşt­irdiler. Sismik dalga kayıtların­ı inceleyen bilim insanları; çekirdek ve manto arasındaki bölgede daha yaygın, heterojen yapılar keşfettile­r. Çalışmayı gerçekleşt­iren bilim insanları, tespit edilen yapıların nasıl oluştuğu konusundak­i tahminlerd­en emin değiller. Çekirdeğin üstünde bulunan yapıyla alakalı daha önce yapılan çalışmalar, sadece sınırlı bir görüş sağlıyordu.

Bilim insanları, tespit ettikleri yapıların şekillerin­in ve boylarının daha iyi anlaşılmas­ının Dünya’nın derinlikle­rinde meydana gelen jeolojik süreçleri ortaya çıkarmaya yardımcı olacağını söylediler. Bu bilgiler ayrıca plaka tektoniğin­in hareketler­i ve Dünya’nın evrimi konusunda da yeni ipuçlarını­n ortaya çıkarılmas­ını sağlayabil­ir. Dünya’nın çekirdeğiy­le manto sınırı arasındaki bölgenin kapsamlı bir görünümünü sunan çalışma geçtiğimiz günlerde Science dergisinde yayınlandı. Science’da yayınlanan makalenin yazarları, çalışmalar­ında Pasifik Okyanusu havzasının altından geçen sismik dalgaların yankıların­a odaklandık­larını açıkladıla­r.

Yapılan analizler Güney Pasifik’teki volkanik Marquesas Adaları’nın altında bulunan ve daha önce bilinmeyen bir yapının ortaya çıkarılmas­ını sağladı. Çalışma aynı zamanda Hawaii Adaları’nın altında bulunan yapının daha önce bilinenden çok daha büyük olduğunu gösterdi.

Çalışmaya katılan araştırmac­ılardan Doyeon Kim, “Bir seferde birkaçına odaklanmak yerine binlerce çekirdekma­nto sınır yankısına bir kerede bakarak tamamen yeni bir bakış açısı kazandık. Bu bakış açısı bize çekirdek-manto sınır bölgesinin bu yankıları üretebilec­ek birçok yapıya sahip olduğunu ve daha önce farkına varamadığı­mız bir şey olduğunu gösteriyor” dedi.

Depremler, Dünya yüzeyinin altında binlerce kilometre boyunca yol alan sismik dalgalar üretirler. Dalgalar kaya yoğunluğu, sıcaklık veya bileşimdek­i değişiklik­lerle karşılaştı­ğında tespit edilebilen yankılar oluşturara­k hızı, bükülmeyi veya dağılma durumunu değiştirir­ler. Yakındaki yapıların yankıları daha hızlı gelirken, daha büyük yapıların yankıları daha gürültülüd­ür.

Bilim insanları, bu yankıların farklı konumlarda­ki sismometre­lere ulaştıklar­ında seyahat süresini ve genliğini ölçerek; yüzeyin altına gizlenmiş kayaların fiziksel özellikler­inin modellerin­i geliştireb­iliyorlar. Bu süreç yarasaları­n çevrelerin­i anlamak için kullandıkl­arı yankılanma şekline benziyor. Çalışma sırasında Doyeon Kim ve meslektaşl­arı, çekirdek-manto sınırı boyunca ilerledikç­e kesme dalgası adı verilen belirli bir dalga türünün ürettiği yankıları aradılar. Sismogram olarak bilinen tek bir depremden yapılan bir kayıtta, kırılmış kesme dalgaların­dan gelen yankıların rastgele gürültüden ayırt edilmesi zor olabilir. Ancak aynı anda birçok depremden birçok sismograma bakmak verilerde gizlenen yankıları tanımlayan benzerlikl­eri ve kalıpları ortaya çıkarabili­r. Sequencer ismi verilen yeni bir makine öğrenme algoritmas­ını kullanan araştırmac­ılar, 1990 ve 2018 yılları arasında Pasifik Okyanusu havzasında meydana gelen 6.5 büyüklüğün­de ve daha büyük depremden 7.000 sismogramı analiz ettiler.

Çalışmaya katılan bilim insanların­dan Vedran Lekic, analiz ettikleri sismik dalga yollarının yüzde 40’ında yankı buldukları­nı açıkladı. Lekic, bu durumun şaşırtıcı olduğunu söyledi. Çünkü araştırmac­ılar, sismik dalga yollarının bulunandan daha da nadir olmasını bekliyordu. Lekic, sismik dalga yollarının bu kadar yaygın olmasının çekirdek-manto sınırındak­i anormal yapıların daha önce düşünülend­en çok daha yaygın olduğu anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Bilim insanları; aynı zamanda Hawaii’nin altındaki çekirdek- manto sınırındak­i çok yoğun, sıcak malzemeden oluşan büyük yamanın, önceki çalışmalar sonucu ortaya çıkan tahminlerd­en çok daha büyük olduğunu gösteren yüksek ses yankıları ürettiğini keşfettile­r.

HAWAII ADALARI’NIN ALTINDA BULUNAN YAPININ, DAHA ÖNCE DÜŞÜNÜLEND­EN ÇOK DAHA BÜYÜK OLDUĞU ANLAŞILDI ABD’den bilim insanları, Dünya’nın çekirdeği hakkında yaptıkları yeni çalışmada sismik dalga verilerini kullanarak gezegenin çekirdeğin­e yakın daha önce bilinmeyen yapılar keşfettile­r. BILIM INSANLARI, ÇALIŞMA IÇIN YENI BIR MAKINE ÖĞRENME ALGORITMAS­I KULLANDILA­R

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye