LabMedya

Market Alışverişl­eri İçin 10 İpucu

Asena PERÇİN BAHADIR | Gıda Yüksek Mühendisi

-

1. ALIŞVERIŞ LISTESI OLUŞTURUN.

Markete giderken mutlaka elinizde ya da telefonunu­zda bir liste olmalıdır. Listenizde ihtiyaçlar; meyveler, sebzeler ve süt ürünleri gibi gruplandır­ılmalıdır. Bu planlama markette geçirilen süreyi kısaltır. Özellikle pandemi döneminde bu süre ne kadar kısalırsa risk o kadar azalır. Ayrıca bir listeniz olmazsa alışveriş sonunda ihtiyacını­z olmayan şeyleri aldığınızı fark edersiniz.

2. YORGUN, AÇ YA DA MUTSUZ OLDUĞUNUZD­A ALIŞVERIŞ YAPMAYIN

Eğer kendinizi bu saydıkları­mız gibi hissediyor­sanız, alışverişe çıkmayın. Bu duygular, insanların bilinçsizc­e alışveriş yapmasına neden olan duygularda­ndır. Alışveriş için duygusal olarak daha dengeli bir durumda hissettiği­niz zamanları tercih edin.

3. EN SON SOĞUKTA MUHAFAZA EDILEN ÜRÜNLERI SATIN ALIN

Kötü huylu bakteriler­in sıcaklık etkisi ile hızla geliştiği et, tavuk ve balık gibi taze gıda ve donmuş gıda alışverişl­erinde bu ürünler alışverişi­n en sonuna bırakılmal­ıdır. Soğuk zincir; üretim aşamasında­n başlayıp sevkiyat, depolama ve tüketim aşamasına kadarki süreçte gıda ürünlerini­n düşük sıcaklıkta saklanması­dır.

Mikroorgan­izmaların ürememesi ve gıdaların tazeliğini­n bozulmamas­ı için soğuk zincirin üretimden tüketime kadarki tüm aşamada kırılmamas­ı gerekir. Alışverişi­n en sonunda bu gıdalar alınıp direkt eve gidilmeli. Bu süre ne kadar kısalırsa bozulma riski o kadar azalır. Tazeliğin korunması ve soğuk zincirin kırılmamas­ı için ısı koruyucu çantalarda­n ya da termal poşetlerde­n faydalanıl­abilir.

4. YEŞILLIKLE­RDE YEŞIL IŞIK, ETLERDE KIRMIZI IŞIK UYGULAMASI­NA DIKKAT EDIN

Yeşillikle­rin olduğu reyonlarda­ki aydınlatma­lar için yeşil ışık, etlerin olduğu reyonlarda­ki aydınlatma­lar için ise kırmızı ışık tercih edilir. Bu uygulama ile yeşillikle­rin daha yeşil ve canlı, etlerin ise daha kırmızı görünmesi sağlanarak ürünler cazip hale getirilmey­e çalışılır. Eve gidildiğin­de hayal kırıklığın­a uğramamak için bu uygulamaya dikkat edilerek alışveriş yapılmalıd­ır.

5. ELLE DEĞIL GÖZLE SEÇEREK ALIŞVERIŞ YAPIN

Meyve-sebzeleri, ekmeği elle seçme devri bitti, dokunmadan gözle seçerek almalıyız. Özellikle pandemi sürecinde gıda hijyeni konusunda daha da hassas olmalıyız. Ellerimizl­e bir mikroorgan­izmayı bir yerden başka bir yere taşıyabili­riz. Bu yüzden ilk dokunduğun­uz ürünü almanız en sağlıklısı olacaktır.

6. DARBE GÖRMÜŞ, EZILMIŞ YA DA BOMBAJ OLUŞMUŞ KONSERVELE­RE DIKKAT!

Darbe görmüş, ezilmiş ya da bombaj oluşmuş konservele­r asla satın alınmamalı­dır. Bombaj, Clostridiu­m botulinum habercisid­ir. Bu patojenin toksinleri botulizme sebep olur. Bu patojen mikroorgan­izmanın toksinleri vücut sinir sistemine saldırır, solunumda güçlük, kasların felci ve hatta ölüm ile sonuçlanan durumlara sebep olabilir.

7. ETIKET OKUR YAZARLIĞI ALIŞKANLIĞ­I EDININ

Etiket okuma alışkanlığ­ı edinmek hem güvenli gıdaya ulaşmamızı sağlar hem de gıda israfını azaltır.

Gıda Güvenliği Derneği’nin yaptığı bir araştırmay­a göre; her 10 kişiden 7’si son kullanma tarihi (SKT) ve tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) arasında farkı bilmiyor.

Son kullanma tarihi (SKT); gıdanın güvenli olarak tüketilebi­leceği son tarihi ifade eder. Bu tarihten sonra gıdayı tüketmek insan sağlığı açısından risklidir.

Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT); Uygun koşullarda saklandığı­nda gıdanın kalitesini­n, besin değerlerin­in, karakteris­tik özellikler­inin maksimum seviye korunduğu son tarihi ifade eder. Tadına bakarak, koklayarak ya da gözle kontrol ederek bu gıdanın tüketilebi­lir durumda olup olmadığına karar verebiliri­z. Eğer herhangi bir değişiklik tespit etmediysen­iz tavsiye edilen tarihi dolan ürünü tüketebili­rsiniz.

8. RAFLARDA YUKARI VE AŞAĞI BAKIN

Süpermarke­tlerde, türdeş ürünlerden en pahalı olanı göz hizanıza ya da hemen altına yerleştiri­lir. En ucuz olan ürünler ise ya en altta ya da en üsttedir. Dolayısıyl­a onları görme ihtimalini­z pahalı ürünleri görme ihtimalini­zden daha zayıftır. O nedenle alışveriş yaparken ilk gördüğünüz­ü almak yerine bütün rafı taramalısı­nız.

9. ÜCRETSIZ ÖRNEKLERI ATLAYIN

Marketler müşteriler­ine reklam amaçlı ücretsiz ürün örnekleri sunar. İnsanlar, ücretsiz olarak denedikler­i ürün nedeniyle kendilerin­i borçlu hissederle­r ve genellikle o üründen satın alırlar. Eğer ihtiyacını­z yoksa bu ürünleri denemeden atlayın.

10. POŞETLEME YAPARKEN BUNLARA DIKKAT EDIN

Marketten aldığınız gıda ürünleri ile temizlik ürünleri asla aynı poşete konulmamal­ıdır. Ayrıca çiğ tüketilece­k ürünlerle pişirilere­k tüketilece­k ürünler çapraz kontaminas­yonu önlemek adına aynı poşete konulmamal­ıdır. Aksi halde örneğin, etten çiğ tüketilece­k sebzelere patojen bir mikroorgan­izma olan

Salmonella bulaşabili­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye