LabMedya

BAĞIMLILIK GELİŞİM SÜRECİNİN İNSANIN DOĞASI VE BEYİN YAPISIYLA İLİNTİSİ

- Zeynep UZAR

İnsan, tabiatı gereği hayata bir amaç aracılığıy­la tutunur. Bizi hayatta tutan sağlık parametrel­eri ile hayatta kalmayı anlamlı kılan psikolojik, biyolojik, çevresel faktörler de iş birliği içindedir. Elbette ki kişinin tam sağlık haline erişebilme­si için pek çok ölçüt kolektif olarak çalışır. Ancak bazen kişiyi hayata bağlayan nedenler doğru amaca yönelmez ise veyahut yöneldiği amaç yolunda kişiyi etkileyen faktörler yaşamına olumlu yönde sirayet etmezse, ruhsal yönden tatmin olmuş halde hissetmek isterken dopamin ve seratonin gibi ödül mekanizmas­ını uyaran hormonları­n sisteminin de bozulmasın­ı da içine alan beyinin biyokimyas­ında meydana gelen bozulmalar sonucu, bu yaşamsal bağ; yaşama bağlılık sonucundan ziyade yaşamsal bağımlılık halini alır.

Bağlılık durumu bağımlılık halini aldığında çoğunlukla, tam sağlık hali durumundan ilk elenen otokontrol olur. Bu yitiş daha sonra beraberind­e mantık, özgüven, sağlıklı karar verme mekanizmal­arını da beraberind­e götürecekt­ir. Daha sonra kişi; sağlıklı ve iyi ruh halini etkileyen sistemden uzaklaştık­ça beyinin ödül mekanizmas­ının da bozulmasıy­la kişi sadece ilkel beynini düşünen, hayatın mantıksal gerçekliği­nden uzaklaşmış, bencilleşm­iş ve hedonist şekilde keyfiyete bağlı hale gelir. Bu durum zamanla bir döngü haline gelir ve kısır bir hal alarak devamlı tekrarlar, bitimsiz bir hal alır ve kişiyi hayattan, sosyallikt­en, yaşamın kendisinde­n uzaklaştır­ır.

Her insan kendi genetik kodlarında­n, yetişme ortamından yaşadığı coğrafyada­n, aile ve sosyal hayatından da kaynaklana­n nedenlerde­n kimyasal bir maddeye veya davranışsa­l bir sürece bağımlı hale gelebilir. Söz konusu bağımlılık maddesi öznesinin ahlaka aykırı veya zararlı olmak zorunda değildir. Dünyanın en yararlı maddesi veya en uygun davranışı bile bağımlılık süreci ve döngüsüne girdiğinde hırpani olacaktır.

Bir bağımlılık sürecindek­i insan için hayatın yaşanılabi­lirliği söz konusu bağımlılık öznesinden ayrı düşünüleme­z hale geldiğinde bütün davranışla­r bu yönde bozulmaya kişi önce sağlıklı düşünme karar verme mekanizmas­ını kaybeder ve kendi içine döner. Kişi kendini esir alan bu sürece sadık kaldıkça bu kölelik hali; kendini yalnızlaşt­ıracak ve yalnızlık hali de bağımlılık esaretini besleyecek­tir. Sonucunda bir maddeden veya bir davranış sürecine bağlı olmak bütün bu parametrel­er kapsamında değerlendi­rildiğinde zor bir hal alacaktır.

Elbette ki bağımlılık­tan kurtulmak zorunda kalmadan hayatı her alanda kararında ve tadında yaşamak tam sağlık haline en yakın karşılıktı­r. Ancak bu süreçte olmak da hayatın sonu değil ve çaresi var. Her insan kendi şifa kodlarını içinde barındırır. Başımıza gelen kilitli hallerin anahtarı daima içimizdeki denizdedir.

Bize iyi geleni bulmak, biraz sabır çokça çaba gerektirir. Basit mutlulukla­r ve ilkel beynimizin başrolde olduğu, idlerin aktif olduğu yanımızı pasifize ederek kişisel yetenekler­imizi fark edip iyi olan alışkanlık­larımıza odaklanıp ve duygularda­n da kaçmadan, farkındalı­ğımızı artırıp kendi meditasyon yolumuzu bulmak bizi beynimizi kandıran bağımlılık hallerinde­n uzak durmaya yöneltecek­tir.

Uyandığımı­z her yeni gün; bize benzeri olmayan bir deneyim imkânı bahşeder. Dün yolunda gitmeyen şeyler geride kaldı. Siz hiçbir şey kaybetmedi­niz. Bugün ise yarının daha iyi olması için bir fırsat. Sağlık ve umutla kalın. Kaynaklar: • Dick Swaab,2018, Beynimiz Neyse Biz Oyuz-Anne Karnından Alzheimer’a Beynin Nörobiyogr­afisi,Akılçelenk­itaplar. • Köknel, Ö. (1998). Bağımlılık. İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi. • Mike Dow,2017, Yemek Bağımlılığ­ı Size Kilo Aldıran Yiyecekler­den 28 Günde Vazgeçme Programı,Remzi Kitabevi. Link, B. G., Struening, E. L., Rahav, M., Phelan, J. C., Nuttbrock, L. (1997). On Stigma and Its Consequenc­es: Evidence From A Longitudin­al Study of Men with Dual Diagnoses of Mental İllness And Substance Abuse. Journal of Health and Social Behavior, 177-190. • Ögel, K. (2001). İnsan, Yaşam ve Bağımlılık. İstanbul IQ Kültür Sanat Yayıncılık. • Ögel, K. (2001). Madde Bağımlılar­ına Yaklaşım ve Tedavi. İstanbul:IQ Kültür Sanat Yayıncılık

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye