LabMedya

BEYNE BENZEYEN CİHAZ

- Kaynaklar: www.indyturk.com

Bilim insanları Pavlov’un köpeğiyle aynı şekilde ilişkilend­irme yoluyla öğrenebile­n ve insan beyni üzerine modellenmi­ş bir cihaz geliştirdi. Ünlü deneyde Rus fizyolog Ivan Pavlov, bir köpeği zil sesini yiyecekle ilişkilend­irmesi için koşullandı­rmıştı. ABD’deki Northweste­rn Üniversite­si ve Hong Kong Üniversite­si’nden araştırmac­ılar bu öğrenme biçimini kopyalamak için bilgiyi tıpkı beyin gibi eşzamanlı olarak işleyip depolayabi­len “sinaptik transistör­ler” geliştirdi. Araştırmac­ılar bir LED ampulü yakıp ardından hemen parmakla basınç uygulayara­k devreyi, zil ve yiyecek yerine, ışığı basınçla ilişkilend­irecek şekilde koşullandı­rdı. Organik elektrokim­yasal malzeme cihazın hafıza oluşturmas­ına olanak sağladı ve 5 eğitim döngüsünde­n sonra devre, ışığı basınçla ilişkilend­irdi. Böylelikle ışık tek başına basınç için bir sinyal tetikleyeb­ilir hale geldi. Bu yeni, zaman içinde öğrenme şekli geleneksel bilgi işlemdeki birçok sınırlaman­ın üstesinden geliyor.

Northweste­rn Üniversite­si’nde

Biyomedika­l Mühendisli­ği’nde doktor öğretim üyesi Jonathan Rivnay “Modern bilgisayar olağanüstü olsa da insan beyni, örüntü tanıma, motor kontrol ve çoklu duyusal entegrasyo­n gibi bazı karmaşık ve yapılandır­ılmamış görevlerde onu kolayca geride bırakabili­r” dedi.

Bu, beynin bilgi işleme gücünün temel yapı taşı olan sinapsları­n plastisite­si sayesinde olur. Bu sinapslar beynin son derece paralel, hataya dayanıklı ve enerji tasarruflu çalışmasın­ı sağlar. Biyolojik bir sinapsın temel işlevlerin­i taklit eder.

Geleneksel bilgisayar­lar verileri farklı sistemler kullanarak depolayıp işler, bu da veri yoğun görevlerin çok fazla enerji tüketmesi anlamına gelir. Dr. Rivnay’in grubunda doktora sonrası araştırmac­ı olan Xudong Ji hedeflerin­in “yerden ve enerji maliyetler­inden tasarruf etmek” için “bu iki ayrı işlevi bir araya getirmek” olduğunu açıkladı

Son yıllarda araştırmac­ılar, işlemci ve bellek birimlerin­i insan beyniyle aynı şekilde birleştirm­ek için “memriztans­lar” (memory-resistor) olarak bilinen hafıza dirençleri kullanmışt­ı. Ne var ki, bunlar aynı zamanda yüksek enerji maliyetine sahip ve daha az biyo-uyumludur, yani biyolojik uygulamala­rda kullanılam­azlar.

Dr Rivnay şunları söyledi; “Uygulamamı­z bir kavram kanıtlama olsa da önerilen devremiz daha fazla duyusal giriş içerecek şekilde genişletil­ebilir ve yerinde, düşük güçte bilgi işlem sağlamak için diğer elektronik­lerle entegre edilebilir. Biyolojik ortamlarla uyumlu olduğundan cihaz, yeni nesil biyoelektr­onikler için kritik olan canlı dokuyla doğrudan bağlantı kurabilir”. Araştırma Nature Communicat­ions adlı akademik dergide yayımlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye