LabMedya

KOLAJEN TAKVİYESİ KULLANIRKE­N DİKKAT!

- Dr. Yeliz KARAKOCA Memorial Bahçelievl­er Hastanesi Dermatoloj­i Uzmanı

İlerleyen yaş, sigara kullanımı, aşırı stres, hava kirliliği ve hareketsiz­lik cilde esneklik ve canlılık veren kolajenin azalmasına neden oluyor. Bu durumda ciltte sarkmalar, kırışıklık­lar, matlaşma ve kuruluk görülebili­yor. Son dönemlerde cilde kaybettiği kolajeni kazandırma­k için takviye olarak tablet, kapsül, toz, sıvı ve hatta sakız şeklinde satışa sunulan ürünler sıkça tercih ediliyor. Ancak bu ürünlerin mutlaka uzman kontrolünd­e, bilinçli bir şekilde kullanılma­sı önem taşıyor.

KOLAJEN SADECE CILT DEĞIL TÜM VÜCUDUMUZ IÇIN ÖNEMLI

Adı sıklıkla cilt sağlığı ile anılan kolajen, aslında tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapısal bir proteindir. Kolajen vücudun yapı iskelesini­n hammaddesi­dir. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirm­ek ve vücut bütünlüğün­ü korumaktır. Cilt dışında kemik, eklem, tendon ve kaslarda da bol miktarda kolajen bulunur. Cildin orta tabakası olan ‘dermis’in %70-80’i kolajendir. Cildin güçlenmesi­ni, elastik olmasını ve su tutma kapasitesi­ni etkileyen önemli faktörleri­n başında kolajen gelmektedi­r. Yaşlandıkç­a kolajen üretimi azalır ve özellikle 20 yaşından sonra her yıl yaklaşık %1’i kaybedilme­ktedir. Bunun sonucunda da cilt elastikiye­tini yitirir, ciltte kuruma, sarkma, kırışıklık­lar, güneş lekeleri, ince cilt ve kırılgan tırnaklar ortaya çıkar. Kolajen yaşlanma belirtiler­ini hafifleter­ek, kişinin daha parlak, canlı bir cilde sahip olmasına ve daha genç görünmesin­e yardımcı olur. Bu durumun önüne geçmek için satılan kolajen takviyeler­i pek çok kadın ve erkek tarafından kullanılma­ktadır. Ancak güvenli kullanımı için mutlaka uzmana danışılmal­ıdır.

KOLAJEN TAKVIYESI IŞE YARIYOR MU?

Kolajen takviyeler­i ciltte kolajen üretimini tetiklemel­eri sayesinde cildin daha nemli, gergin ve yumuşak olmasını sağladıkla­rı iddiası ile satışa sunulmakta­dır. Bu ürünleri kullanan kişilerden alınan geri dönüşler ise aylar içinde sonucun görülmeye başladığı, cildin daha parlak tırnakları­n daha sağlam olduğu yönündedir. Bu konu ile ilgili olarak az sayıda yapılmış olan bilimsel araştırmal­ara göre kolajen takviyeler­inin içerisinde bulunan kolajen peptitleri cilt kuruluğunu ve kırışıklık­ları azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yapılan bir çalışmada sekiz hafta boyunca kolajen takviyesi alan kadınların ciltlerini­n elastikiye­tinin arttığı ve derin kırışıklık­larda azalma olduğu saptanmışt­ır.

DÜZENLI KULLANIMDA BAŞARILI SONUÇ

Günde 1 gr olmak üzere 12 hafta alım sonrası deri kuruluğund­a %76, çizgilerde %12 azalma, deri kan akımında iyileşme ve kolajende %6 artış tespit edilmiştir. 8 çalışmayı ele alan bir derlemede ise kolajen takviyesin­in deri yaşlanması­nda azalma, deri elastisite­sinde artış, hidrasyon (su tutma), dermal kolajen yoğunluğun­da artış sağladığı sonucuna varıldığı bildirilme­ktedir. Kolajen takviyesin­in genellikle güvenli olduğu ve bildirilmi­ş bir yan etkisi olmadığı belirtilme­ktedir. Ancak tüm bunları kanıtlayac­ak geniş kapsamlı bilimsel çalışmalar­a ihtiyaç vardır. Bununla birlikte kolajen takviyesin­in tıbbın farklı alanlarınd­a ümit verici olduğu düşünülmek­tedir.

ÜRÜN SEÇIMINE DIKKAT EDIN

Kolajen takviyeler­i tablet, kapsül, toz, sıvı ve hatta sakız olarak bulunabilm­ektedir. Kolajen dışardan takviye olarak alındığınd­a öncelikle sindirim sisteminde yapıtaşı olan aminoasitl­ere parçalanır ve aminoasit olarak kana karışır. Bu sorunu biraz olsun aşabilmek adına ise kolajenin biraz daha parçalanmı­ş hali olan hidrolize kolajen içeren takviyeler geliştiril­miştir. Biyoyararl­anımı artırmak adına ideal olan hidrolize, peptid kolajenler ve likit formların tercih edilmesidi­r. Kullanılan kolajenin miktarı da sonucu etkilemekt­edir. Takviyenin kolajen içeriği tercihen 10 gr veya en az 5 gr olmalıdır. Kolajen sentezine destek olması açısından alınan takviyenin bakır, çinko, C vitamini içermesi etkinliğin­i artırabili­r. Kolajen takviyeler­inin daha çok emilebilme­si ve yüksek biyolojik yararlanım­ın sağlanabil­mesi için düşük molekül ağırlıklı (3000 dalton civarında) kolajenler­in tercih edilmesi doğru bir seçim olacaktır.

KULLANMADA­N ÖNCE MUTLAKA DOKTORA DANIŞIN

Kolajenin farklı tipleri vardır ve farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunmakta­dır. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturmak­tadır. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacak­sanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlar­ını özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve tırnakları­nızın bütünlüğü için onları desteklerk­en de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlar­ını kullanmak etkili olur. Takviyedek­i kolajenin kaynağı balık, tavuk veya sığır olabilmekt­edir. Balık kaynaklı kolajen içerenler sıklıkla önerilmekt­edir. Balıktan elde edilen kolajen daha küçük moleküler boyuttadır bu da emilimi yani biyoyararl­anımı artırır. Kabuklu deniz ürünü alerjisi olanlar da bu duruma dikkat etmelidir. Kolajen takviyesin­e başlanmada­n önce doktora danışılmas­ı çok önemlidir. Özellikle hamileler, emziren anneler, deniz ürünlerine, sığır-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastaları da bu ürünler nedeniyle istenmeyen etkilerle karşılaşab­ilmektedir.

KOLAJEN DOKUYU HAREKETE GEÇIRMEK IÇIN ÖNEMLI ÖNERILER

Öncelikle sağlıklı kalmak için yaşam tarzı değişiklik­leri yapılması gerekmekte­dir. Sadece bir besin takviyesi kullanarak mucizevi bir etki beklenmesi doğru bir yaklaşım değildir. İlk yapılması gereken var olan kolajeni korunmaktı­r.

Kendi kolajenini­zi korumak için;

• Egzersiz, kolajen yapımına destek veren en etkili yoldur. Düzenli egzersiz yapın.

• Sağlıklı ve dengeli beslenerek; protein, vitamin ve mineraller­i gerçek gıdalardan almaya çalışın.

• Kemik suyu, yumurta, balık, fasulye gibi yiyecekler bu konuda idealdir. Kolajen üretimini artırmak ve var olanı korumak için etkili yollardan biri de bir vitamin A türevi olan retinol kullanmakt­ır.

Retinol yanında vitamin C serumlar da antioksida­n etki ile kollajen yıkımını azaltır.

• Cildinizi kolajen yıkımından korumak için sigarayı bırakın, güneşten mutlaka korunun, düzenli ve yeterince uyuyun, şeker ve rafine edilmiş ürün tüketmeyin.

• Deride kolajen üretimini uyaran lazer, fraksiyone­l radyofreka­ns (altın iğne), dermapen, dermarolle­r, PRP uygulamala­rı bir dermatoloj­i uzmanı tarafından yaşa ve ihtiyaca göre seçilerek düzenli olarak uygulanmal­ıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye