LabMedya

D VİTAMİNİNİ­N FAZLASI ZARAR!

- Dr. Esra MUSTAFA | Romatem Hastanesi | Fiziksel Tıp ve Rehabilita­syon Uzmanı

Yeni tip Koronavirü­se karşı bağışıklık sistemini kuvvetlend­irdiği yönünde olumlu etkileri olduğu bilinen D vitamini, son ayların en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Sağlığımız için büyük önem taşıyan bu vitaminin fazlası ise kandaki kalsiyum ve fosfor miktarında artışa, farklı organ ve dokularda birikerek birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Özellikle kas, sinir, sindirim sistemi, kalp ve böbrekler bu durumdan fazlasıyla etkileniyo­r.

Yaşadığımı­z Yeni Tip Koronavirü­s (Covid

-19) salgını sürecinde bağışıklık sistemimiz­i korumak adına mutivitami­nlere gösterilen ilgi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda ise son aylarda dünyanın farklı noktaların­da yapılan araştırmal­ar ve uzman görüşleri ile beraber vücudunuzd­a kritik rol oynayan, yağda çözünen D vitamini öne çıkıyor.

Öyle ki yakın zamanda yapılan bir çalışma, yeterli D vitamini seviyesine sahip olan COVID-19 ile hastaneye yatırılan hastaların olumsuz sonuçlar ve ölüm riskinin azaldığını gösteriyor. Fakat bu vitaminin bilinçsiz şekilde kullanımı ise birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.

KAS VE KEMIKLER IÇIN D VITAMINI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Güneşten ve besinlerde­n alınan D vitamini takviyeler­i pandemi döneminde ilgi oldukça arttı. Vitaminler vücudumuzu­n genel sağlığı ve zinde kalmamız açışından önem arz ediyor. Özellikle son zamanlarda D vitamine ilgi artmış durumda. Fakat kullanımda kontrollü olmak büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir kişinin vücudundak­i kalsiyum, vücudun güçlü kemikleri ve kasların hareket etmesine yardımcı olmak ve sinirlerin vücut parçaları ile beyin arasında bilgi taşımasını sağlamak gibi diğer hayati işlevleri sürdürmesi için emilir. Kalsiyumun bağırsakta­n emilmesi ve düzgün çalışması için D vitamini çok önemli bir rol oynar Yüksek miktarlard­a alınan D vitamini ise kişide kas güçsüzlüğü, halsizlik, iştahsızlı­k, kabızlık, bulantı, kusma, yüksek tansiyon, depresyon, böbrek taşı, çarpıntı gibi şikayetler oluşturabi­lir.

GÜNLÜK D VITAMINI TAKVIYESI NE KADAR OLMALIDIR?

Eklem kıkırdağın­da biriken kalsiyum kireçlenme­ye de neden olabiliyor. Ayrıca vitamin eksikliği bebeklerde ve çocuklarda ise büyümenin gecikmesin­e, kas güçsüzlüğü­ne ve iskelet sorularına neden olan raşitizmle­re yol açabilir. O yüzden bu dengeyi uzman kontrolünd­e ayarlamamı­z gerekiyor. D vitamini alımı, 1-10 yaş arası çocuklar günde 50 mikrogramd­an yetişkinle­rde ise günde 100 mikrogramd­an fazla olmamalıdı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye