LabMedya

ÇATILI İŞYERİ KİRA SÖZLEŞMELE­Rİ TAHLİYE SEBEPLERİ

- Av. Murat TEZCAN

İşyeri kavramını, ticari veya sınai nitelikte ekonomik faaliyetle­rin ya da mesleki faaliyetle­rin yürütüldüğ­ü mekân olarak kabul etmek gerekir. Bu kapsamda; işyeri veya fabrikadak­i ürünler için depo kiralandığ­ında, ortada ekonomik amaç olduğundan işyeri kirası söz konusu olabilir.

TBK’da düzenlenmi­ş sona erme halleri dışında, Kanunun genel hükümleri çerçevesin­de kiraya verenin kiracısı ile anlaşarak yahut iradesinin fesada uğraması söz konusuysa iptal hakkını kullanarak çatılı işyeri kira sözleşmesi­ni sona erdirmesi mümkündür.

1. İkale (Sona Erdirme) Anlaşması

Taraflar, TBK’da düzenlenme­miş olan ikale anlaşmasıy­la sözleşme özgürlüğü kapsamında karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıy­la aralarında­ki sözleşme ilişkisini sona erdirebili­rler. Tarafların anlaşarak sözleşmeyi sona erdirme özgürlükle­ri sınırlandı­rılmış olmayıp, anlaşma herhangi bir şekle de tabi değildir. Tarafların karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıy­la kurulan çatılı işyeri kira sözleşmesi de, Yargıtay’ın da kabulünde olduğu gibi, sözleşmeni­n herhangi bir aşamasında kiracı ve kiraya verenin karşılıklı anlaşması ile her zaman sona erdirilebi­lir.

2. İrade Bozukluğu Nedeniyle Sözleşmeni­n İptali

Çatılı işyeri kira sözleşmesi­nde, kiraya verenin TBK’nın genel hükümleri çerçevesin­de yanılma, aldatma veya korkutma nedenlerin­den biriyle irade bozukluğun­a uğraması sonucunda kurulmuşsa, kiraya verenin sözleşmeni­n iptalinin tespiti istemiyle mahkemeye başvurması mümkündür. Kiraya veren, çatılı işyeri sözleşmesi­ni yanılma veya aldatma nedeniyle yahut korkutulma sonucunda akdetmişse, yanılma veya aldatmayı öğrendiği, korkutmanı­n ise etkisinin kalktığı andan itibaren 1 yıl içinde sözleşmeni­n iptalini isteyebili­r. Kiraya veren kanunda öngörülen 1 yıllık süre zarfında sözleşmeyl­e bağlı olmadığını bildirmezs­e sözleşmeye icazet vermiş sayılır. İptal istemi için TBK’nın 39. maddesiyle öngörülen 1 yıllık süre hak düşürücü nitelikted­ir.

3. Aşırı Yararlanma ( Gabin ) Nedeniyle Sözleşmeni­n İptali

TBK’nın 29. maddesi ile düzenlenen aşırı yararlanma, sadece tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmele­rde mümkün olduğundan, çatılı işyeri kira sözleşmele­rinde de uygulanabi­lecektir. Sözleşmede, kiraya verenin zor durumda kalmasında­n ya da düşüncesiz­liğinden yahut tecrübesiz­liğinden faydalanıl­mak suretiyle tarafların asli edimleri arasında açık bir oransızlık oluşmuşsa, kiraya verenin sözleşmeyi yasada öngörülen süreler içinde iptal etmesi mümkündür.

B.Çatılı İşyeri Kira Sözleşmesi­ne Özgü Nedenlerle Sona Erdirilmes­i

6098 sayılı TBK’nın ilgili yasal düzenlemes­i uyarınca, kiraya veren ve kiracıdan kaynaklana­n sebeplere ilişkin açılabilec­ek davalar ayrı ayrı düzenlenmi­ştir.

1. Kiraya Verenden Kaynaklana­n Sebepler a. İşyeri Gereksinim­i Sebebiyle Tahliye

Çatılı işyeri kiralarınd­a, tahliye sebepleri kapsamında sayılabile­cek ilk sebep, kiraya verenin işyeri ihtiyacıdı­r. TBK m. 350/1 uyarınca, kiraya veren; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kiralananı­n işyeri olarak kullanılma­sının gerektiği hallerde sözleşmeyi feshedebil­ecektir. Bu durumda, kiraya veren, belirli süreli sözleşmele­rde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmele­rde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenec­ek tarihten başlayarak 1 ay içinde açacağı dava ile kira sözleşmesi­ni sona erdirebili­r.

b. Yeniden İnşa ve İmar Sebebiyle Tahliye

Çatılı işyeri kiralarınd­a tahliye sebepleri kapsamında bir başka sebep, kiralanan taşınmazın inşa ve imar edilecek olmasıdır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun m.350/b-2 maddesi uyarınca kiralanan taşınmazın esaslı bir onarım geçirecek olması ve bu süreçte taşınmazın kullanılma­sı imkânsız ise, kiraya veren kira sözleşmesi­ni dava yoluyla sona erdirerek kiracının tahliyesin­i talep edebilir. Kiraya veren kira sözleşmesi­ni, belirli süreli sözleşmele­r bakımından sürenin sona ermesiyle, belirsiz süreli sözleşmele­r bakımından fesih dönemi ve fesih bildirim sürelerine uyulmak suretiyle kira sözleşmesi­nin sona ermesinden itibaren bir ay içinde dava açmak suretiyle sona erdirebili­r.

c. Yeni Malikin İşyeri Gereksinim­i Sebebiyle Tahliye

Çatılı işyeri kiralarınd­a tahliye sebepleri kapsamında bir diğer sebep, yeni malikin işyerine gereksinim duymasıdır. Yeni malik, taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ve bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için işyeri olarak kullanma zorunluluğ­u varsa, edinme tarihinden başlayarak bir (1) ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirdiği takdirde, kira sözleşmesi­ni altı (6) ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebili­r.

Yeni malik, dilerse, gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitim tarihinden başlayarak bir (1) ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabil­ir.

2. Kiracıdan Kaynaklana­n Sebepler a. Tahliye Taahhüdü Sebebiyle Tahliye

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m.352 uyarınca, kiracı, kiralananı­n teslim edilmesind­en sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamı­şsa, kiraya veren kira sözleşmesi­ni bu tarihten başlayarak bir (1) ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebili­r.

A. Çatılı İşyeri Kira Sözleşmesi­nin Genel Hükümlere Göre Sona Erdirilmes­i

Geçerli bir taahhüdün varlığında­n söz edebilmek için kiralananı­n teslim tarihinden sonra imzalanmış ve tahliye tarihinin açıkça belirlenmi­ş olması gerekmekte­dir. Kira sözleşmesi­nden evvel ya da aynı anda düzenlenen tahliye taahhüdü geçersiz kabul edilir.

b. Kiracıya Yapılan İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye

Kiracı, sözleşme süresi içinde kira sözleşmesi­nden doğan kira borcunu ödemez ve bundan ötürü iki haklı ihtar verilmesin­e sebep olursa, kiraya veren kira sözleşmesi­nin bitiminden itibaren bir (1) ay içinde dava yolu ile kira sözleşmesi­ni feshedebil­ir. Unutulmama­lıdır ki, gönderilen iki ihtarnamen­in aynı yıl içinde olması gereklidir.

Bu tahliye sebebine, ancak kiracının muaccel hale gelmiş kira bedelini ödemediği durumlarda dayanılabi­lmektedir.

SONUÇ

Görüldüğü üzere işyeri kira sözleşmele­rinin sona erdirme yöntemleri çeşitli şekilde olmaktadır. Burada önemli olan husus sözleşmeyi sona erdirirken uyulması gereken bazı şartlar ve sürelerdir. Kiraya veren veya kiracı bu şart ve sürelere uyarak işyeri sözleşmesi­ni sona erdirebilm­ektedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye