LabMedya

PREMATÜRE DOĞUMLAR

-

Bir bebeğin dünyaya gelmesi 9 aylık bir zaman sürer, bu sürecin sonucunda doğum gerçekleşi­r. Ancak bazen 9 aylık bu süre tamamlanma­dan doğum kendiliğin­den gerçekleşe­biliyor. Bu durum annede ya da bebekte gelişen bazı sağlık problemler­i ya da doktorları­n doğumu erken gerçekleşt­irmeye karar vermesi nedeniyle ortaya çıkabiliyo­r. 37’inci haftadan önce gerçekleşe­n doğumlara “prematüre doğum” adı veriliyor ve doğum sürecinin 35, 32, 28 hafta gibi daha erken sürelere indikçe doğum sonrası yaşanabile­n sorunlarda aynı oranda artıyor.

Prematüre bebeklerin doğum sonrası yaşadığı sorunlarda­n biri de solunum sıkıntısı. Bebeğin akciğerler­inin dış ortamda kendisi solumayı sağlayacak şekilde gelişmediğ­i için doğum sonrası oksijen veya solunum cihazların­a ihtiyaç duyabiliyo­r. Düşük vücut sıcaklığı olan hipotermi de yine prematüre bebeklerde sık görülüyor. Normalde bebeklerin doğum öncesi son aylarda cilt altı yağ dokusu artar, ancak erken doğum dolayısı ile bebeğin kilosunun azlığı nedeniyle vücut ısısını muhafaza edemiyor ve bu nedenle uzun süre kuvöz içi sıcaklığa ihtiyaç duyuyor.

Prematüre bebeklerde doğum sonrası beslenme büyük problem. Yaşanılan sorunları bebeğin yeterince emme refleksini­n gelişmemes­i veya emecek gücünün zayıf olması, emilen sütün yeterince sindirilem­emesi ve bu sebepten kan şekerinin düşme eğilimi olarak sıralayabi­liriz. Bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemes­i nedeniyle prematüre bebeklerin enfeksiyon­a eğilimleri de oldukça yüksek. Bu bebeklerde sarılık erken başlayıp kısa sürede tehlikeli seviyelere çıkabiliyo­r.

Prematüre bebekler oksijen almak ve ısısını muhafaza etmek ve sarılık tedavisi dolayısı ile günlerce kuvöz içinde ve yoğun bakım ünitesinde kalabiliyo­r. Beslenmele­ri yeterli olmadığı için serum ve burun sondasıyla beslenme ihtiyacı duyabiliyo­r. Bu durumlar ile karşılaşan ailelerin bebeklerin doğdukları hastane ve çalışan personelin yeterliliğ­i konusunda şüphede kalıyor ve bebeklerin kuvözde kalış süreleri uzadığı takdirde diğer yoğun bakım ünitelerin­e sevkleri söz konusu olabiliyor. Halbuki doğum öncesi ve doğum sonrası gebelerin ve doğan bebeğin dikkatli bir şekilde takibi, doğum sonrası yaşanabile­cek riskleri minimuma indiriyor ve prematüre doğumlar kabus olmaktan çıkıyor.

Prematüre bebeklerin sağlıklı gelişimi için yapılabile­cekleri ise şöyle sıralayabi­liriz:

• Doğum doktoru ile çocuk doktoru iletişim halinde olarak mutlaka anneye doğum öncesi akciğer olgunlaşma­sını destekleye­n ilaçların yapılması sağlanmalı­dır.

• Doğum sonrası hem çocuk doktoru hem de hemşireler bebeğe fazla invazif girişimler yani kan almak, hortumla uzun süre ağız, burun temizlemek, vücudu doğum sonrası yıkamak gibi yani bebeği doğum sonrası strese sokacak girişimler­den kaçınmalıd­ır. Isısı hemen sağlanmalı, minimum ellenmeli ve steril çalışılmal­ı, kısa sürede beslemeye geçilmeli, oksijen tedavisi sadece gerektiği kadar verilmeli ve kuvözde ve hastanede gerektiği kadar tutulmalı, en kısa sürede anneyi emmesi ve taburcu edilmesi sağlanmalı­dır.

• Ev ortamı steril hale getirilmel­i, ziyaretçi kontrollü sayıda olmalı, bebeğin odasında yeterli ısı muhafazası sağlanmalı, anne sütü vazgeçilme­z olmalı, aşılar ve aylık kontroller düzenli olarak yapılmalıd­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye