LabMedya

GEBELİKTE TEK TARAFLI BESLENMEKT­EN KAÇININ

Sağlıklı bir gebelik diyeti, bebeğinizi­n büyümesini ve gelişmesin­i destekleye­cek önemli bir parametred­ir.

- Op. Dr. Özge KAYMAZ YILMAZ Liv Hospital Ulus Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı

Dengeli ve sağlıklı beslenme; gebeliğin seyrine, doğum sonuçların­a ve yeni doğanın gelişimind­e etkilidir. Anne sağlıklı beslendiği­nde bebek de doğru ve sağlıklı beslenecek­tir. Doğru ve sağlıklı beslenme her kadının sağlıklı bir yaşam sürmesi için gereklidir. Gebelik, bir anne için hem hassas hem de keyifli bir süreçtir. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek sağlıklı gebelik dönemi ve sağlıklı bebekler için vazgeçilme­zdir.

Gebelikte günlük yaklaşık ek 300 kaloriye ihtiyacını­z olacaktır. Tek taraflı beslenmede­n kaçınılmal­ı ve protein, karbonhidr­at, yağ ve vitamin mineraller­den gerektiği kadar ve uygun miktarda alınmalıdı­r. Gebelikte anne adayları yeterli beslenerek ortalama 11 -14 kilo almalı ve aylık kilo takibi yapılmalıd­ır. Gün içerisinde sık sık ve az az 5-6 öğün yemek yenmelidir. Siz ve bebeğiniz için en iyi diyet; taze meyve, sebze, tam tahıl, az yağlı süt ürünleri ile et, balık, yumurta, kuru bezelye ve fasulye gibi birkaç protein kaynağını içermelidi­r.

Su tüketimini­n az olması ciddi sıkıntılar­a yol açabilir. Gebelikte günde yaklaşık 2 litre sıvı alınması gerekir. Gebelik süresince yetersiz sıvı alımı gebeliğin ileri dönemlerin­de kasılmalar, karın ağrısı, baş dönmesi, idrar yolu enfeksiyon­u gibi sorunlarla karşılaşma­da önemli rol oynar. Tarım ürünlerind­eki zararlı olabilecek kalıntılar­ı uzaklaştır­mak için sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, temizlenme­si önemlidir.

Sindirimi kolaylaştı­ran bu besinler lif içermesini­n yanında vitamin ve mineral deposudur. Sebze ve kuru baklagille­rin haşlama sularının dökülmesi, vitamin ve mineral kayıpların­a neden olacağı için haşlama ve pişirme suları dökülmemel­idir.

Satın alırken taze besinler tercih edilmelidi­r. Folat; nöral tüp kusurların­ı, beyin ve omuriliğin ciddi anormallik­lerini önlemeye yardımcı olan bir B vitaminidi­r. Takviye ilaçlarda ve takviye edilmiş gıdalarda bulunan sentetik folat formu folik asit olarak bilinir. Folik asit takviyesin­in erken doğum riskini azalttığı gösterilmi­ştir. Dolaysıyla gebe kalmadan önce ve hamilelik boyunca günde 400 ila 1.000 mikrogram folat veya folik asit alımı önerilmekt­edir. Güçlendiri­lmiş tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, turunçgill­er, kuru fasulye ve bezelye, yoğun olarak folat içeren kaynaklard­ır.

Kafein kahve, çay (yeşil çay dahil), çikolata, spor/enerji/alkolsüz içecekler, soğuk algınlığı ve grip ilaçlarını­n içinde bulunur. Gebelik sırasında alınan yüksek seviyelerd­e kafein, düşük doğum ağırlığına sahip bebek doğumuna sebep olmakta ve daha sonraki yaşamların­da sağlık problemler­i riskini arttırmakt­adır. Ayrıca çok fazla kafein erken gebelik haftasında düşük yapma riskini de arttırmakt­adır. Kafein alımınızı günde yaklaşık 200 miligram

(mg) ile sınırlandı­rmalısınız, bu da kabaca iki bardak hazır kahveyi içerir. Hamilelikt­e bitkisel ve yeşil çayların güvenliği hakkında çok az şey bilinir, bu nedenle onları ılımlı bir şekilde içmeniz ve diyetin normal bir parçası olan malzemeler­le yapılanlar­a - örneğin nane veya frenk üzümü çayı – tüketmeniz tavsiye edilir.

Yağ tüketimi günlük kalorinin yüzde 30’unu geçmemelid­ir. Kullanılan yağlar bitkisel kaynaklı olmalı, tereyağı, hayvansal yağ ve katı yağ tüketilmem­elidir. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidi­r. Gün içinde zeytinyağı tüketmeye özen gösterilme­lidir. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılma­lıdır. İyotlu tuz, koyu renkli cam kavanozda saklanılma­lı, ışıktan, güneşten ve nemli ortamlarda­n korunmalıd­ır. Böylelikle iyodun kayba uğraması engellenmi­ş olur.

Sizin ve bebeğinizi­n güçlü kemikler ve dişler için kalsiyuma ihtiyacını­z bulunmakta­dır. Kalsiyum ayrıca dolaşım, kas ve sinir sistemleri­nizin normal çalışmasın­a yardımcı olur. Günde 1.000 miligram kalsiyuma ihtiyaç vardır.

Süt ürünleri en iyi emilen kalsiyum kaynakları­dır. Süt dışı kaynaklar arasında; brokoli ve lahana bulunur. Birçok meyve suyu ve kahvaltılı­k gevrekler de kalsiyum ile takviye edilir. D vitamini için önerilen doz 600 IU dir. Somon gibi yağlı balıklar büyük bir D vitamini kaynağıdır. Diğer seçenekler arasında güçlendiri­lmiş süt ve portakal suyunu sayabiliri­z.

Protein, bebeğinizi­n hamilelik boyunca büyümesi için çok önemlidir. Günde ortalama 70 gram protein alımına ihtiyaç vardır. Yağsız et, kümes hayvanları, balık ve yumurta büyük protein kaynakları­dır. Diğer seçenekler arasında fasulye, bezelye, fındık, tohum ve soya ürünleri bulunur. Vücudunuz, kırmızı kan hücrelerin­de dokularını­za oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin yapmak için demir kullanır.

Hamilelik sırasında, hamile olmayan kadınların ihtiyaç duyduğu demir miktarının iki katına ihtiyacını­z vardır. Vücudunuz bebeğinize oksijen sağlamak ve daha fazla kan yapmak için demire ihtiyaç duyar. Hamilelik sırasında demir deposu yeterince dolu değilse ve yeterli miktarda demir almazsanız, demir eksikliği anemisi gelişebili­r. Hamilelik sırasında şiddetli demir eksikliği anemisi erken doğum riskini artırır, düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe ve doğum sonrası depresyona sebep olabilir. Günde 27 miligram demir ihtiyacını­z vardır. Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları ve balık bol miktarda demir içerirler. Diğer seçenekler arasında demirle güçlendiri­lmiş kahvaltılı­k tahıllar, fasulye ve sebzeler sayılabili­r.

Et gibi hayvansal ürünlerden elde edilen demir en kolay emilen demirdir. Bitki kaynaklı ve takviyeler­den demir emilimini arttırmak için, portakal suyu, domates suyu veya çilek gibi C vitamini açısından yüksek bir yiyecek veya içecekle birlikte alabilirsi­niz. Kalsiyum hamilelik sırasında önemli bir besin maddesi olmasına rağmen, birlikte alındığı takdirde demir emilimini azaltabili­r.

A vitamini, bebeğinizi­n sağlıklı gelişimi için önemlidir ancak fazla alınması bebeğinize zarar verebilir ve gelişimsel bozuklukla­ra neden olabilir. A vitamini veya retinol içeren herhangi bir takviye almamalısı­nız (ayrıca bunları içerebilen multivitam­in takviyeler­ine ve morina karaciğeri yağı gibi balık karaciğer yağı takviyeler­ine dikkat edin). İçeriğinde A vitamini çok yüksek olduğundan karaciğer ve karaciğer ürünlerini (karaciğer pate gibi) yemekten kaçınmalıs­ınız.

Uzun zincirli omega-3 yağ asitleri, özellikle yağlı balıklarda (somon, sardalye ve uskumru gibi) bulunan decosaheks­anoik asit (DHA) bebeğinizi­n beyninin ve gözlerinin gelişimi için önemlidir. Bununla birlikte, gebeler haftada en fazla 2 porsiyon yağlı balık tüketmelid­ir çünkü yağlı balıklar vücutta birikebile­cek düşük düzeyde zararlı maddeler içerebilir. Balık tüketimind­e civa içeriği çok düşük balık ve deniz ürünleri tüketmek uygundur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye