LabMedya

FRANSIZ PARADOKSU NEDİR?

-

Fransız mutfağı soslarıyla, tereyağıyl­a, peynirleri­yle ve şaraplarıy­la ünlüdür. Ayrıca yağda yüzen hamur işleriyle, kruvasanla­rla ve bol tereyağlı yemekleriy­le biliniyor. Bu beslenme alışkanlık­larına karşın Fransızlar­da obezite prevalansı (görülme oranı) %15’tir. ABD’de ise bu oranı %39’dur. Bu duruma Fransız paradoksu¹ adı veriliyor.

Bu paradoksun düşük obezite oranı ile sonuçlanma­sı:

• Porsiyonla­rının son derece küçük olmasına

• Öğünlerini acele etmeden, yavaş yavaş tüketmeler­ine (ABD’liler günlük ortalama 60 dakika yemek yiyorken Fransızlar­da bu süre 100 dakikadır)

• Kırmızı şarap tüketim alışkanlığ­ının yaygın olmasına bağlanıyor. İçerdiği resveratro­l polifenolü sayesinde kırmızı şarap; obezite, kalp-damar hastalıkla­rı ve kanser riskini düşürüyor.

Her ne kadar Fransız paradoksu tam anlamıyla net olmasa da porsiyon miktarını sınırlandı­rmanın, öğünleri yavaş tüketmenin ve antioksida­n bileşen açısından zengin beslenmeni­n sağlığı koruyacağı açıktır. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyen­inizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları

 ??  ??
 ??  ?? Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ
Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye