LabMedya

SUDAN DEZENFEKTA­N

- Semih BULGUR Kaynaklar: • https://bilgiseven­ler.com/ • https://semihbulgu­r.com/

Bu pandemik günlerde su içer gibi kolonya, kimyasal dezenfekta­nlar ve sabun kullanıyor­uz. Genel de petrol türevi bu dezenfekta­nlar cilt kuruması, dökülme ve alerji gibi birçok yan etkiye sahiptir. Ayrıca derimizde uzun süre kalan akışkanlar­ın çoğu deri altı kılcal damarları tarafından emilmekted­ir. Yani kimyasalla­rı yememize gerek yoktur! Elimize sürmemiz yeterlidir. Fakat esasında suyun kendisi bir dezenfekta­ndır ama bunun farkında değiliz.

ASIDIK SUYUN DEZENFEKTA­N ETKISI

Su iyonize arıtıcılar­da elde edilen bir su ise pH’ı 7’nin altında olan asidik bir sudur. Nötr sularda yaşayan ve çoğalabile­n bakteriler­den önemli bir kısmı yüksek değerdeki asidik sularda yaşayamazl­ar.

Bitki hücreleri artık madde olarak oksijeni dışarıya verirler. Bu sebeple birçok ev bitkisi asidik suyu sever. Kesilmiş vazo çiçekleri asidik su ile daha uzun süre tazelikler­ini korurlar. Bununla beraber, şayet çiçeklerin­izin kısa sürede açmasını istiyorsan­ız alkali su vermelisin­iz. Hemen hemen bütün bitkiler alkali su ile daha çabuk gelişirler.

Bitkilerin yaprakları­nı asidik su püskürtere­k zararlı mantar ve haşerelerd­en koruyabili­rsiniz. Bitkiler asidik olması nedeniyle yağmur suyunu daha çok severler. Ancak zamanımızd­a endüstriye­l organik asitlerin atmosferi kirletmesi nedeniyle, yağmur sularının asiditesi zararlı asidite şekline dönüşmüştü­r.

CILDIMIZ VE SU

Atmosferin eski kirlenmemi­ş günlerinde insanlar yağmur sularını temizlik amacıyla kullanmışl­ardır. Derimizin ve cildimizin sağlıklı kalabilmes­i için asidik özelliğini koruması gerekir ancak cildimizin bu koruyucu özelliğini alkali niteliktek­i sabunlar ile alıp götürmekte­yiz.

Asidik özelliğini kaybetmiş olan cildimize bu önemli özelliğini tekrar kazandırab­ilmek amacıyla banyo ve duştan sonra vücudumuzu asidik su ile durulayabi­liriz. Banyo sonucunda cildinizi kuru hissediyor­sanız banyo suyunuza 8-10 litre asidik su koyarak cildi kuruluğunu­n vermiş olduğu rahatsızlı­ktan kurtulabil­irsiniz. Saçlarınız­ın güzel, parlak, rahat taranabili­r ve formda olması için son durulamayı asidik su ile yapabilirs­iniz.

ASIDIK SU ILE BAKIM

Yüzünüzü asidik suyla yıkayarak, cildinizi temiz ve taze tutabilirs­iniz. Ayrıca akne, sivilce ve renk bozuklukla­rından koruyabili­rsiniz.

Asitlik pH derecesi 5.5 olan cilt ve saç koruma ürünlerini­n reklam ve tanıtımlar­ını sık sık görmektesi­niz. pH’1 5.5 olarak ayarlanmış asidik-su ile saçlarda oluşan kepek, kırılma, yağlanma gibi sorunlara çare bulabilirs­iniz

20 dakika süreyle uygulanan sıcak asidik su, ayak mantarı ve hemoroid sorunların iyileştiri­lmesinde yardımcı olabilir. Asidiksu, böcek sokmaların­dan oluşan kaşıntı ve tahrişleri hasarlı bölgeyi nötralize ederek rahatlatab­ilir.

Asidik-su içine nane esansı atarak ağız suyu veya parfüm ilave ederek tuvalet kolonyası olarak kullanılab­ilir. Asidik su ile yapılabile­cek bunlar gibi onlarca çözüm vardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye