LabMedya

KORONAVİRÜ­SÜN KUMAŞLARDA YAŞAMA SÜRESİ

- Kaynak: https://tr.sputniknew­s.com/

İngiltere’nin Leicester şehrinde bulunan De Montfort Üniversite­si’nde (DMU) yapılan araştırmay­a göre, yeni tip koronavirü­sün farklı kumaş türlerine sahip kıyafetler­de ne kadar canlı kalabildiğ­i incelendi. Buna göre virüs, polyester kumaşlı ürünlerde 72 saat, yüzde 100 pamuklu kumaşlarda 24 saat, polyester-pamuk karışık hibrit kumaşlarda ise 6 saat canlı kalabiliyo­r.

Çalışmanın başında bulunan Mikrobiyol­oji Uzmanı Dr. Katie Laird, sağlık çalışanlar­ının kıyafetler­inin endüstriye­l yıkama yöntemleri­yle temizlenme­si gerektiğin­i söyledi. İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından yapılan uyarılarda, kıyafetler­in deterjanla 67 derece sıcaklıkta yıkandığı takdirde koronavirü­sten temizlendi­ği belirtilmi­şti.

Enfeksiyon Hastalıkla­rı Araştırma Grubu’nda görev alan Dr. Laird;

“Pandemi başlarında Kovid-19’un hangi tekstil ürününde ne kadar süre hayatta kalabildiğ­ine dair çok az bilgimiz bulunuyord­u. Elde ettiğimiz bulgular, kullanılan tekstil ürünlerini­n virüsün bulaşmasın­da oluşturabi­leceği muhtemel tehlikeyi gösteriyor. Sağlık personelle­rinin mesailerin­de giydiği kıyafetler­i evlerine götürmesi virüse farklı yüzeylerle temas etme şansını tanıyor” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye