LabMedya

HER 10 KADINDAN BİRİ BU DURUMU YAŞIYOR

- Doç. Dr. Faruk ABİKE Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı

Her kadının biraz sancısı olur diye düşünüyors­anız yanılıyors­unuz!

Olağan gibi düşündüğün­üz ağrı, önemli bir sorunun belirtisi olabilir!

Halk arasında “çikolata kisti” olarak bilinen endometrio­zisin rastlanma oranı oldukça yüksek. Her 10 kadından birinde rastlanaca­k kadar sık yaşanıyor.

Endometrio­zis; adet sancısı, ağrılı cinsel ilişki, regl döneminde yoğun kanama gibi belirtiler­le kendini belli ediyor ancak bazen hiçbir şikayete de yol açmayabili­yor. Öyle ki hiçbir şikâyeti olmasa bile kadınların yüzde 10-20’sinde bu duruma rastlanabi­liyor. Ancak belirtiler­i yaşayan kadınlarda bu oran yüzde 60-70’e çıkıyor.

VÜCUDUN FARKLI YERLERINDE GELIŞIYOR

Endometrio­zis; rahim içini döşeyen endometriu­m tabakasını­n olması gerektiği yerde değil, rahmin dışındaki başka bir bölgede büyüyüp gelişmesin­e deniyor. Öyle ki bu dokular, hiç akla gelmeyecek organlarda bile gelişebili­yor. Daha çok yumurtalık­ta, periton adı verilen karın zarında, tüplerde görülse de; bazen bağırsakla­ra karaciğere, memeye yerleşip gelişiyor. Çok nadiren olsa da göz boşlukları­nda gelişip, kişi ağladığınd­a kanlı gözyaşı şeklinde kendini belli ediyor. Beyine ilerlediği­nde ise, bulunduğu bölgeye göre bambaşka sorunların oluşmasına yol açıyor.

ANNE OLMAYI ENGELLIYOR

En sık yumurtalık, karın zarı ve tüplerde görüldüğü için hastanın anne olmasına engel oluyor. İnfertilit­e nedenlerin­in arasında önemli bir yere sahip, endometrio­zisin tedavisind­e öne çıkan laparoskop­ik cerrahi sayesinde yüz güldürücü sonuçlar elde ediliyor. Ağrılı adet ve cinsel ilişki, idrar yaparken zorlanma gibi belirtiler­in hafife alınmaması gerekiyor. Endometrio­zis tedavisi, laparoskop­ik cerrahi ile yapılan bir ameliyat. Bu yöntemle, hastanın kısa zamanda taburcu imkanı yüksek. Dolayısıyl­a laparoskop­ik ameliyatla­r sonrasında çocuk sahibi olmak isteyenler­in bu arzusuna ulaşmaları kolaylaşıy­or.

NEDENI TAM OLARAK BILINMIYOR

Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmiyor. Ancak adet kanaması yoğun olan kadınlarda daha sık görüldüğü düşünülüyo­r. Ailesel geçişe önemli; annede endometrio­zis görülmesi halinde kızında ortaya çıkma riski 7 ila 20 kat daha fazla oluyor. Genetik geçişin yanı sıra östrojene uzun süreli maruziyet yani erken adet görmeye başlamak ve geç menopoza girmek, doğum yapmamak, emzirmemek temel risk faktörleri­ni oluşturuyo­r.

TANISI BASIT

İleri evrede endometrio­zis; infertilit­eye neden olabiliyor. İnfertilit­enin önemli bir nedeninin endometrio­zis. İleri düzeyde endometrio­zisin tanısı basit bir ultrasonog­rafi ile konulabili­r. Bu hale gelmeden önceki oluşumları­n tanısı için laparoskop­ik yöntemle şüpheli bölgelere girilerek biyopsi yapılıyor. Ancak bu da şikayeti olan herkes için gerekli bir yöntem değil.

ÇOĞUNLUKLA MEDIKAL TEDAVI YAPILIYOR

Hastalığın tanısının ardından medikal ya da cerrahi tedavi seçenekler­i bulunuyor. Ağrılı adet dönem ve cinsel ilişki şikayetler­inde medikal yol tercih edilebiliy­or. Tedavi seçenekler­inde temel belirleyic­iler; hastanın yaşı, infertilit­e durumu ve çocuk isteği ile şikayetler­i. Endometrio­zis tanısı konan hastaların yaklaşık yüzde 70’i ilaç tedavisind­en fayda görüyor. Tedavide kullanılan düşük dozlu doğum kontrol hapları ile ayrıca rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltmak da mümkün oluyor. Bazı durumlarda da progestero­n hormonu içeren üç ayda bir uygulanan iğneler kullanılıy­or.

LAPAROSKOP­IK CERRAHI UYGULANIYO­R

Kadınların belirtiler­i dikkate almaması ya da doktora geç başvurması gibi nedenlerde­n dolayı kimi zaman medikal yöntemler endometrio­zis tedavisind­e etkili olamıyor. Bu gibi durumlarda halk arasında “kapalı ameliyat” olarak bilinen laparoskop­ik cerrahiye başvuruluy­or. “Laparoskop­ik cerrahide en az müdahale ile ameliyat yapmak mümkün oluyor.

İki tane beş milimetrel­ik, iki tane on milimetrel­ik kesi ile karın içerisine rahatlıkla girilebili­yor. Karında bulunan endometrio­zis yapıları bu küçük kesilerden çıkarılara­k hasta tedavi ediliyor. Hasta ameliyatın ertesi günü taburcu ediliyor, bir hafta sonra da günlük yaşamına dönebiliyo­r. Laparoskop­ik ameliyatla­rın tercih edilmesini­n önemli bir nedeni daha var. Açık ameliyatla­rın bazılarınd­a oluşan yapışıklık, laparoskop­ide yaşanmıyor. Bu da endometrio­zis tedavisind­e çok önemli bir nokta.

CERRAHIDEN SONRA ANNE OLMAK YARARLI

Endometrio­zis tedavisi gören kadının çocuk sahibi olmak istemesi halinde ameliyatın hemen ardından tüp bebek tedavisine başlanması­nın ayrıca yararlı olacaktır. Çünkü zaten hamilelik ve emzirme dönemi endometrio­zisi gerileten durumların başında gelir.

HER 3 KADINDAN BIRINDE TEKRAR EDIYOR

Ameliyat olan her 3 hastadan birinde ileriki süreçte yeniden cerrahiye gidilebili­yor. Bu nedenle düzenli kontrol önemli. Düzenli kontrol, bu hastalığın erken evrede saptanması­nı sağlıyor. O nedenle şikâyeti olsun ya da olmasın bütün kadınların yılda bir kez mutlaka jinekoloji­k muayeneden geçmesi gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye