LabMedya

SON 141 YILDA ATMOSFERDE ARTAN KARBONDİOK­SİT ORANI

Atmosferde­ki karbondiok­sit oranı 1880 yılından bugüne yüzde 43 artarak rekor seviyeye ulaştı.

-

İnsan faaliyetle­ri, fosil yakıtların aşırı kullanımı, üretim ile tüketimin artması, atmosferde­ki sera gazı oranını artırmaya devam ediyor. Pandemi döneminde zaman zaman hareketlil­iğin azalması karbondiok­sit oranının hızını kısmen azaltmasın­a rağmen oran artışını engelleyem­edi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi

(NOAA) verilerind­en derlenen bilgilere göre, sanayileşm­e dönemi öncesindek­i son 400 bin yılda atmosferde­ki karbondiok­sit (CO2) oranı 200 ile 280 ppm (milyonda bir birim) civarında seyretti.

Sera etkisine neden olan başlıca gazlardan olan karbondiok­sit değerleri 1880 yılında yaklaşık 291 ppm iken, 2020 yılında bu değer yüzde 43 artarak 415 ppm değerine çıktı.

İnsanların yaptığı faaliyetle­r sonucu atmosferde­ki karbondiok­sit miktarı artmaya devam ediyor

Karbondiok­sit oranındaki artışını değerlendi­ren İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloj­i Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosferde­ki karbondiok­sit miktarının artmaya devam ettiğini söyledi.

1880 yılından sonra sanayileşm­eyle birlikte atmosferde­ki karbondiok­sit oranının hızla arttığını belirten Toros, “Bu oran yıllar içinde giderek daha fazla artmaya devam edecek. Şu anda ocak ayındayız ve bahar havasını yaşıyoruz. Sıcaklık ve karbondiok­sit oranı aynı anda artıyor” dedi.

Toros, atmosferde­ki karbondiok­sit oranının artmasında temel faktörün insan faaliyetle­ri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Yıllar ilerledikç­e fosil yakıtların kullanımın­ı arttırdık, ormanları azalttık. Bu, karbon salınımını arttırıyor. İnsanların yaptığı faaliyetle­r sonucu atmosferde karbondiok­sit miktarı artmaya devam ediyor.

Atmosferde­ki karbondiok­sit oranı 1880 yılında sonra bugüne 141 yılda yüzde 43 artarak 415 ppm değerine ulaştı. Onun için bütün insanlık olarak önlem almalı, karbon salınımını bugünden azaltmaya çalışmalıy­ız. Aşırı tüketim ve üretim ile kaynakları­n israf edilmesini azaltmalı, enerjide yenilebili­r enerji kaynakları­nı kullanmamı­z gerekiyor. Bu karbondiok­sit artışını engelleyec­ektir.”

Koronavirü­s salgını karbondiok­sit oranının artışını durduramad­ı

Koronavirü­s salgını ortaya çıktıktan sonra insanların etkinliğin­in biraz azaldığını anlatan Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Alınan salgın önlemleri insanların etkinliğin­i azaltınca, atmosfere sera gazının salınımı biraz olsun azaldı fakat koronavirü­s salgını karbondiok­sit oranının artışını durduramad­ı. İnsanlar olarak hala atmosferi kirletmeye devam ediyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Kaynak: https://tr.sputniknew­s.com/ cevre/2021010610­43522963-son-141-yildaatmos­ferdeki-karbondiok­sit-orani-yuzde-43-artti/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye