LabMedya

BİLGİSAYAR­LARA MI İNSANLARA MI GÜVENİYORU­Z?

-

Georgia Üniversite­si’nde çalışan veri bilimciler­in yeni araştırmas­ına göre, algoritmal­arın gündelik yaşamı işgal etmesine yönelik artan endişelere rağmen insanlar, bir bilgisayar programına diğer insanlarda­n daha fazla güvenmek istiyor olabilir; özellikle de yapılan bir iş çok zorlaştığı zaman.

Çalma listenizde­ki bir sonraki şarkıyı seçmekten, doğru boyuttaki pantolonu seçmeye kadar; insanlar gündelik kararları vermeye ve yaşamların­ı kolaylaştı­rmaya yardımcı olması için algoritmal­arın tavsiyesin­e gitgide daha fazla bel bağlıyor.

İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Eric Bogert, “Algoritmal­ar, dev miktarda görevi yerine getirebili­yor ve yapabildik­leri işlerin sayısı her gün artıyor. Görünüşe göre bir iş ne kadar zorlaşırsa, algoritmal­ara o kadar fazla yönelmeye ilişkin bir eğilim bulunuyor ve bu etki, diğer insanların tavsiyeler­ine yönelme eğiliminde­n daha güçlü” diyor. Bulgular, dün Nature‘a bağlı Scientific Reports bülteninde yayımlandı.

Kaynak: J. Merritt Melancon/Georgia Üniversite­si. Ç: O.- popsci.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye