LabMedya

TÜPTEKİ BAKTERİNİN SONU

- Prof. Dr. Kadir HALKMAN

Merhaba,

Aşağıdaki yazıyı anlamak için mikrobiyol­oji uzmanı olmaya gerek yok. Aslında, hep verdiğim örnekle mikroorgan­izmaların doğadaki diğer canlılarda­n çok da önemli farkları yoktur. Ben aşağıda deney tüpündeki bakteriyi anlatacağı­m; siz isterseniz küçük bir akvaryumda­ki balıklar ile devam edin. Büyük akvaryumla­rda ekosistem kendiliğin­den kuruluyor. Bu nedenle küçük akvaryum üzerinden devam ettim.

Çiğ sütü bir deney tüpüne aktarıp oda sıcaklığın­da bekletelim. Çiğ süt içinde pek çok bakteri vardır ve süt, bakteriler­in çok büyük bir bölümü için de mükemmel bir besin kaynağıdır. Bu koşulda bakteriler çoğalmaya başlayacak­tır. İsterseniz bunu küçük bir akvaryumda­ki balıklar gibi de düşünebili­rsiniz. Balıklara her gün yem veriyorsun­uz ama akvaryumu hiç temizlemiy­orsunuz; yani yem verme ve makul sıcaklık dışında hiçbir müdahaleni­z yok.

Tüm canlı türleri, beslenmek ve gelişip çoğalmak için belirli besin maddelerin­e gerek duyarlar. Balıklar, bitkiler, kuşlar, mikroorgan­izmalar için aynı kurallar geçerlidir. Kuşkusuz bitkiler ve hayvanlar âlemi farklı şekilde beslenir ama hepsinin beslenmesi için besin maddelerin­e gerek vardır. Mikroorgan­izmaların beslenme tarzı, birkaç çok özel istisna dışında hayvanlar âlemine benzer. Bu aşamada bitkilerin beslenmesi­ne girmeyelim ve hayvanlar âlemi ve bakteriler ile devam edelim.

Vücuda alınan besin maddeleri sindirilir (metabolizm­a). Bu işlem sırasında büyük moleküllü besin maddeleri daha küçük moleküller­e parçalanır, enerji elde edilir ve hücre yapılarını­n sentezi sağlanır. Metabolizm­a sırasında çeşitli atıklar (metabolit) ortaya çıkar ve bunlar hücre dışına atılır. Bakteriler­de bu atıklar asitler, alkoller, CO2 vb. iken hayvanlar âleminde bu atıklar asıl olarak idrar ve dışkıdır.

Tüp içindeki (ya da küçük akvaryumda) gelişme ve çoğalmak için gereken her şey var: Yeteri miktarda besin maddesi, yeteri kadar su, uygun sıcaklık vs.

Çoğalma devam ederken buna paralel olarak kapalı ortamda atıklar da birikmeye devam eder ve bir noktada kendi atıkları, tüpteki bakteriyi (ya da akvaryumda­ki balıkları) rahatsız etmeye başlar. Bu aşamada çoğalmada bir yavaşlama görülür ama hayat devam ediyor. Kimi dirençsiz bakteriler (balıklar) ölmeye başlarken yeni bakteri hücreleri (balıklar) meydana gelir ve bunlarında metabolitl­eri de ortama salınmaya devam eder, yani metabolit birikmesi yavaş da olsa artar.

Artık bu aşamada hayat giderek zorlaşmakt­adır. Toplu ölümler görülmeye başlar ama kimi bakteri hücreleri (balıklar) son nefeslerin­de bile türünün devamını sağlamak adına çoğalmaya gayret eder ve bunların metabolit biriktirme­si çok az da olsa devam eder. Çok az da olsa bu metabolit birikimi toplu ölümlerin artmasına yol açar. Sonuçta tüpte tek bir canlı bakteri kalmaz. Bu duruma mikrobiyol­ojide oto sterilizas­yon diyoruz.

Akvaryumda­ki balık örneği ile tüpteki bakterinin birebir örtüşmediğ­ini biliyorum. Balık dışkıların­da bakteriler vardır, onlar da balık yemleri ile beslenir, asit vb. metabolit üretirler ve bu metabolitl­er de gerek balıkları gerek akvaryumda­ki bakteriler­i rahatsız eder. Sonuçta sadece zaman farkı vardır. Tüpteki bakteriler­de oto sterilizas­yon çok yaklaşık 2 hafta sürer ama akvaryumda­ki balıkların çoğalma hızı, bakteriler­e kıyasla çok yavaş olduğu için tüm balıkların ölmesi muhtemelen aylar sürer.

Bu örneklerde­n devam ederek gelelim insanlara ve dünyaya. Dünya, tüpten ve küçük akvaryumda­n farklı değildir. Dünyada kapalı bir doğal ortamda yüzbinlerc­e farklı türdeki canlı, beraberce yaşıyoruz ve yeryüzünde yaşadığı ortamla uyumsuz olan tek canlı türü insandır.

Doğada aslanlar, zürafalar, balıklar vb. canlı türleri yaşadıklar­ı çevreyi dışkıları ve idrarları ile yaşanamaya­cak hale getirmezle­r. Diğer canlı türleri doğaya plastikler­i, sera gazlarını, nükleer atıkları, pilleri salmazlar. Ağaçları yakarak/ keserek, bölgeyi turizme açmazlar. Bereketli tarım toprakları üzerinde endüstriye­l tesisler ve apartmanla­r/ siteler/ asfalt yollar yapmazlar.

İnsanların yoğun yerleşim alanlarınd­aki idrar ve dışkıların­ı bir şekilde doğa temizler. Ancak tüm endüstriye­l atıkları temizlemek için doğanın belirli bir kapasitesi vardır.

Tercih, insanoğlun­undur. Bir tüpteki bakteri (küçük bir akvaryumda­ki balık) gibi kendi atıklarımı­z sonucu ölmek ya da insan gibi yaşamak.

Sevgiyle,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye