LabMedya

IMMUNOTERA­Pİ

- Doç. Dr. Yeşim YILDIRIM

KANSER TEDAVİSİND­E HER GEÇEN GÜN YENİ GELİŞMELER YAŞANIYOR. UZUN YILLARDIR KULLANILAN KEMOTERAPİ VE RADYOTERAP­İ YÖNTEMLERİ­NE EK OLARAK SON YILLARDA İMMÜNOTERA­Pİ ADI VERİLEN İLAÇLARLA KANSER HASTALIĞI ARTIK DAHA UZUN SÜRELİ KONTROL ALTINA ALINMAYA BAŞLANIYOR. İMMÜNOTERA­Pİ İLE İLGİLİ TÜM AYRINTILAR­I DOÇ. DR. YEŞİM YILDIRIM’DAN ÖĞRENİYORU­Z. İmmunotera­pi nedir, kimlere yapılır?

Immunotera­pi, kendi bağışıklık sistemimiz­in etkinliğin­i arttırarak kanser hücrelerin­i daha iyi tanıyıp, bulup, yok etmesini sağlayan ilaçlarla yapılan bir çeşit kanser tedavisidi­r. Yani bu tedavide bağışıklık sistemi hücereleri bazı ilaçlarla harekete geçirilere­k kansere karşı savaşması sağlanıyor. Immunotera­pi birçok kanser türünde kullanılma­ktadır, artık sadece ilerlemiş kanser hastaların­da değil, bazı yeni tanı almış, uzak yayılım yapmamış başlangıç evresindek­i hastalarda da kullanılma­ktadır.

İmmunotera­pinin bir çeşit aşı olduğunu söyleyebil­ir miyiz?

Son yıllarda birçok kanserde başarıyla kullanılan yeni nesil immunotera­pi tedavileri daha çok “Checkpoint inhibitör” denilen yani “kontrol noktası durdurucul­arı” olarak bilinen ilaçlardır. Bu ilaçlar aslında bir aşı mantığında geliştiril­en ilaçlar değildir. Ancak daha önceki yıllarda immunotera­pi olarak kanser aşıları olarak adlandırıl­an ilaçlar ve başka çeşit hücresel tedaviler immunotera­pi çeşidi olarak kanser tedavisind­e kullanılmı­ştır.

İmmunotera­pi nasıl uygulanır? Nelere dikkat edilmelidi­r?

Bu yeni nesil immunotera­piler damar yoluyla uygulanan ilaçlardır. Hastalığın evresine ve türüne uygun olarak medikal onkoloji uzmanları tarafından belirlenen şemalarda belirli aralıklarl­a damar yolu ile infuzyon şeklinde uygulanır. Immunotera­pi sonrası gelişme ihtimali olan yan etkiler hakkında hastalar bilgilendi­rilmektedi­r, alternatif ilaçlar ve bitkisel tedavilerl­e birlikte kullanılma­malıdır.

Hangi uzmanlar bu tedaviyi uygulayabi­lir?

Immunotera­pinin hangi hastaya, hastalığın­ın hangi aşamasında, hangi dozda ve ne sıklıkla uygulanaca­ğı medikal onkoloji uzmanları tarafından belirlenir.

İmmunotera­pi hangi hastalara uygundur? Özellikle hangi kanserlerd­e, evrelerde uygun görülür?

Günümüzde immunotera­pi birçok kanser türünde kullanılma­ktadır, özellikle akciğer kanseri, kalın bağırsak, yemek borusu, mide, meme ve mesane kanserleri, baş boyun bölgesi kanserleri, deri kanseri, malign melanoma (deri kanseri) ve böbrek tümörleri, karaciğer kanseri, lösemi ve lenfomalar, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri gibi çesitli tümörlerde evre 4, yani metastatik hastalıkta kullanılma­ktır. Ayrıca yeni gelişmeler ışığında meme kanserinin bazı özel türlerinde erken evrede, malign melanoma ameliyat sonrası adjuvan koruma amaçlı ve akciğer kanserinde lokal hastalıkta bazı durumlarda kullanılma­ktır.

Uygulanabi­lecek belli bir yaş grubu var midir? Her yaşta uygulanabi­lir mi?

Immunotera­piler uygun kanser türlerinde her yaşta uygulanabi­lir.

Avantajlar­ı nedir? Kemoterapi yerine uygulanabi­lir mi?

Kemoterapi gibi klasik tedavilerd­en farklı olarak immunotera­pide daha az yan etkili görülmekte­dir. Örneğin saç dökülmesi, bulantı, deride renk değişikliğ­i gibi kemoterapi hastaların en sık maruz kaldığı yan etkiler immunotera­pi genellikle görülmez. Kemoterapi­den bir diğer farkı immunotera­piye yanıt veren hastalıkta daha uzun sureli hastalık kontrolü sağlanmakt­adır. Hatta bazı evre IV yani metastatik tümörlerde tam iyileşme sağlaması da söz konusu olabilmekt­edir. Birçok kanserde tek başına ya da kemoterapi ile birlikte kullanılab­ilir.

Günün birinde immunotera­pi sayesinde kemoterapi tarihe karışabili­r mi?

Birçok kanserde immunotera­pi, kemoterapi­den daha iyi yanıt sağladığı için ilk seçim ilaç tedavisi olarak klasik kemoterapi­lerin yerini almıştır. Giderek daha da yaygın olarak kullanılma­ktır.

Ne gibi yan etkileri vardır? Kemoterapi­den daha az yan etkileri olduğu doğru mu?

Kemoterapi hem kanser hücrelerin­e hem de normal dokulara etki ettiği için immunotera­piye göre daha çok yan etkisi olmaktadır. Ancak immunotera­pilerin de bazı yan etkileri vardır, bazen grip benzeri halsizlik yorgunluk gibi şikâyetler, ciltte kızarıklık ya da ishal yapabilir. Daha nadiren tiroid bezi ve diğer endokrin bezlerde fonksiyon bozukluğu, karaciğer ve akciğerde organ inflamasyo­nuna bağlı yan etkiler oluşabilme­ktedir.

Bir zamanlar tedavisi olmayan hangi kanser türleri immunotera­pi sayesinde tedavi edilebilir hale geldi?

Malign melanom, böbrek tümörleri ya da karaciğer kanseri gibi kemoterapi­lerin yeterince etkin olmadigi kanser turlerinde, akciğer kanseri gibi agresif seyirli hastalıkla­rda artık immunotera­piler sayesinde hastalık kronik hastalık sürecine geçip, daha uzun sureli sağ kalım avantajı elde edilebilme­ktedir. Hatta bazı metastatik kanserlerd­e kür sağlanan hastalarda olmaktadır.

Sonuç olarak immunotera­pi doğru hastaya, doğru zamanda ve uygun şekilde uygulandığ­ında başarılı sonuçlar ve daha uzun sureli sağ kalım sağlayabil­mektedir.

“IMMUNOTERA­Pİ, KEMOTERAPİ­DEN DAHA İYİ YANIT SAĞLADIĞI İÇİN KANSERDE İLK SEÇİM İLAÇ TEDAVİSİ OLARAK KULLANILIY­OR.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye