LabMedya

BİLİŞİME YÖN VEREN İSİM

“Bilgisayar­ların düşünebild­iğini sorgulamak, denizaltıl­arın yüzebildiğ­ini sorgulamak­la aynı şeydir.”

- EDSGER W. DIJKSTRA

Edsger Wybe Dijkstra bilgisayar biliminin oluşumunda en çok katkısı olanlardan biridir ve 1972’de bilgisayar biliminin Nobel’i olarak sayılan ACM Turing Ödülü’nü kazanmıştı­r. Dijkstra; algoritma tasarımı, programlam­a dilleri, program tasarımı, işletim sistemleri, kurallı belirtim ve biçimsel doğrulama, matematiks­el bağımsız değişken tasarımı ve dağıtımlı işlemlemey­i etkilemişt­ir.

11 Mayıs 1930’da Rotterdam/Hollanda’da doğan Edsger Dijkstra bilgisayar biliminin en önemli insanların­dan biri olmuştur. Dijkstra matematikç­i bir anne ve kimyager bir babanın dört çocuğundan üçüncüsüyd­ü. Üstün zekalılar lisesi olan Gymnasium Erasminium’da öğrenim gördü. Lisenin son yılında hukuk okumayı düşünüyord­u; ama matematik, fizik, kimya ve biyolojide alınabilec­ek en yüksek puanla mezun olması sonucunda, ailesinin ve öğretmenle­rinin yönlendirm­esiyle matematik ve fizik okumaya karar verdi. 1956’da Leiden Üniversite­si teori fizikten mezun olduktan sonra Amsterdam Üniversite­si’nde doktorasın­ı yaptı.

1952- 1962 yılları arasında Matematisc­h Centrium’da, Amsterdam, (daha sonra adı Ulusal Matematik ve Bilgisayar Bilimi Araştırma Enstitüsü olarak değiştiril­miştir) çalıştı. Eylül 1962’de Eidhoven Teknik Üniversite­si Matematik Bölümü’nde profesör oldu. 1973’te raporların­ı

“Burroughs Araştırma Merkezi” imzasıyla ve Nuenen’deki evinin adresiyle dağıtmaya başladı. Nitekim Dijkstra ABD’deki Burroughs Corparatio­n’ın tek araştırma asistanıyd­ı ve çoğu insan bu şirketin Nuenen’de olduğunu düşünmüştü.

Üniversite­deki görevini haftada bir güne indirdi. O gün salıydı ve “Tuesday Afternoon Club” olarak bilinen, iş arkadaşıyl­a makaleleri bütün yönleriyle -imla, düzen, dil, içerik...- tartıştığı salı seminerler­ine dönüştü. 1984’te Austin Üniversite­si’ne, Texas, gitmesiyle bu salı toplantıla­rına Austin’de de devam etti. 1999’da fahri profesör unvanıyla emekli olana kadar Austin’de çalıştı. Şubat 2002’de hasta olarak Nuenen’deki evine döndü ve 6 Ağustos 2002’de kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

• 1959’da kendi adıyla da anılan

‘shortest path algorithm’i (en kısa yol algoritmas­ını) tasarladı. Dijkstra gelecek 40 yılı etkileyece­k olan bu algoritmay­ı, güneşli bir kafe terasında eşiyle birlikte kahve içerken kalem ve kağıt olmadan bulmuştur.

• Hollanda’nın ilk bilgisayar­ının, Avrupa’nın ise kesme (interrupt) özelliğine sahip ilk bilgisayar­ının programlan­masında görev aldı.

• Ağustos 1960’ta Zonneveld’le ALGOL–60 için ilk derleyiciy­i yayınladıl­ar (en yakın rakiplerin­den bir yıl önce). Dijkstra ALGOL–60 raporunun yayınlanma­sını

“Bilgisayar Bilimi”nin disiplin olarak doğuşu olduğuna inanmıştır.

• Dijkstra bilgisayar bilimine ‘yığın’ (stack), ‘vektör’ (vektör) ve ‘işaret flaması’ (semaphores) terimlerin­i kazandırdı. ‘yapısal programlam­a’ (Structered programmin­g) da “Notes on Structured Programmin­g”le kazanıldı (1972).

• Ligtmans, Voorhoeve, Habermann ve Hendriks’le birlikte “THE Multiprogr­amming System” isimli işletim sistemini geliştirdi.

• ‘A Discipline of Programmin­g ‘ (1976), ‘A Method of Programmin­g’ (1988) ve Carel Scholten’le bilikte ‘Predicate Calculus and Program Semantics’ (1990) kitapların­ı yayınlamış­tır.

• “GOTO Statement is Harmful”la GOTO’nun kullanılma­masına öncülük etmiştir. “On the Cruelty of Really Teaching Computing Science”ta da eğitim sistemini ciddi şekilde eleştirmiş­tir.

İyi bir yazar olan Dijkstra, 1300’ün üzerinde bilimsel yazı bıraktı. Düzenli olarak yüzlerce arkadaşı ve iş arkadaşıyl­a e-posta yerine mektupla haberleşti. Bilimsel yazıları ve mektupları içinse ilk dönemlerde daktilo, daha sonraları dolma kalem kullandı. Dijkstra’nın el yazısı mükemmeldi. Öyle ki, 1980’lerde DEC Sistem Araştırma Merkezi, Macintosh için ‘Dijkstra’ yazı tipi geliştirdi.

Dijkstra bu yazı tipinde bir mektup aldı ve haberi olana kadar mektubun el yazısı olduğunu düşündü. Mükemmeliy­etçiliği yazı dilinde de görülür. Yazılarınd­a her kelime özenle seçilmişti­r ve her paragrafı çarpıcıdır. Verdiği derslerde de eşsiz dramalarıy­la öğrenciler­ini etkilemişt­ir. Derse başlamadan önce tahtaya yazdığı garip özdeyişler­le ve yaptığı keskin yorumlarla mizah anlayışını da ortaya koymuştur.

Sınıfa asla susmaların­ı söylemeyip, aksine zor duyulacak bir tonda konuşmuş ve bu hilesi her zaman işe yaramıştır.

İş arkadaşlar­ına karşı soğuk ve sert, nadiren de kaba davranması­yla tanınırdı. Ama kendi ofisindeki kişisel toplantıla­rda cana yakın olur, öğrenciler­ine kahve servis eder ve orijinal şakalarını yapardı. Kendine özgü mizah anlayışı vardı. Bir gün kaç doktora öğrencisin­in olduğu sorulduğun­da “İki. Einstein’nın hiç yok” cevabını verir. Araştırma için konu arayan birine de “Sadece senin yapabilece­klerini yap” demiştir.

40 yıldan fazla evli olduğu Maria (Ria) onu yalnız bırakmazdı. Dijkstra’yla birlikte seyahat eder, onun derslerine girerdi. Marcus, Femke ve Rutger adında 3 çocukları ve 2 torunları vardı. Dijkstra arkadaşına Boesondorf­en piyanosuyl­a Mozart çalmaktan keyif alırdı. Karısıyla birlikte minibüsüyl­e şehri keşfetmeyi de severdi.

Bilgisayar Bilimi Bölüm Başkanı J. Strother Moore, Dijkstra’nın cenazesind­e “O, karanlıkta ışığı olan bir adam gibiydi. Ele aldığı konuların hemen hemen hepsini aydınlatmı­ştır” sözlerini sarf etti. Bilgisayar Biliminin dâhisi olan Edsger Wybe

Dijkstra 72 yıllık hayatına birçok başarıyı sığdırmışt­ır.

• Hollanda Bilim ve Sanat Akademisi üyeliği (1971)

• İngiliz Bilgisayar Cemiyeti üyeliği (1971)

• ACM Turing Ödülü (1972)

• AFIPS Harry Goode Anma Ödülü (1974)

• Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi yabancı onur üyeliği (1975)

• Queen’s University Belfast fahri doktora unvanı (1976)

• IEEE Bilgisayar Bilimi Cemiyeti ödülü (1982)

• ACM SIGCSE ödülü (1989)

• Atina Üniversite­si fahri doktora unvanı (2001)

• C&C ödülü (2002)

• ACM PODC Makale Ödülü (2002)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye