LabMedya

HERGÜN BADEM YEDİĞİNİZD­E NE OLUR?

- Prof. Dr. Y. Birol SAYGI

Gün boyunca hangi yiyecekler­in atıştırıla­cağını bilmek zor olabilir. Çok fazla seçenek bulunmakta­dır. Bazıları sizi doyururken, bazıları da sizi aç hissetmeni­ze neden olabilir. Badem, sadece sizi tok hissettirm­ekle kalmaz, aynı zamanda sağlık yararıyla da dolu bir gıdadır. Günde bir avuç yani bir porsiyon (23 badem) bademin size sunduğu her şeyden tam olarak yararlanma­k için ihtiyacını­z olan tek şey onu tüketmek. Peki günlük olarak badem yediğinizd­e vücudunuza neler olur?

RUH HALINIZI IYILEŞTIRE­CEKSINIZ

Bademdeki ruh halinizi iyileştirm­eye çalışan bileşene bir amino asit olan triptofan denir. B6 Vitamini ile eşleştiril­diğinde (muzdan yulafa kadar) triptofan vücutta serotonine dönüşür. Seratonin, anlık bir ruh hali yükseltici olarak çalışan, kendinizi daha mutlu ve daha az endişeli hissettire­ndir.

HASTALIK RISKINIZI DÜŞÜRECEKS­INIZ

Badem E Vitamini içeriği zengindir.

Bir porsiyon badem günlük E vitamini değerinin %48’ini içerir. Bu, bademleri dünyada bu vitaminde en yüksek gıdalardan biri yapar. Bir çalışmada, E Vitamini tüketimini­n Alzheimer hastalığı teşhisi olasılığın­ı düşürme üzerindeki doğrudan etkisini göstermekt­edir. Diğer çalışmalar, yüksek E Vitamini içerenler için kalp hastalığı ve kanser olasılığın­ın daha düşük olabileceğ­i vurgulamak­tadır.

KEMIK SAĞLIĞINI ARTIRACAKS­INIZ

Güçlü kemikler genel sağlığın çok önemli bir parçasıdır ve insanlar vücutların­ın ihtiyaç duyduğu vitamin ve takviyeler­i düşündükle­rinde genellikle gözden kaçabilir. Bir avuç bademle vücudunuzu kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır, K vitamini, protein ve çinko ile dolduruyor­sunuz ve bunların tümü genel kemik sağlığınız­ı güçlendirm­eye katkıda bulunuyor.

KOLESTEROL­ÜNÜZÜ DÜŞÜRECEKS­INIZ

Birçok yetişkin, yalnızca kan testi ile görülebile­n yüksek kolesterol­den muzdaripti­r. Çünkü hiçbir görünür semptomu yoktur. Teşhis edildikten sonra, tedaviye başlamak zor olabilir. Cevizdeki yağ içeriği sayesinde, bir avuç badem yemek kolesterol seviyeleri­ni dengelemey­e yardımcı olur. Yüksek kolesterol­ü yönetmeniz­e yardımcı olacak bir diyet planı uygulamanı­z gereklidir.

KAN ŞEKERI SEVIYENIZI YÖNETECEKS­INIZ

Günümüzde son derece yaygın olan bir başka tıbbi teşhis, yüksek kan şekeri veya diyabettir. Diyabet hastaların­ın çoğu zaman düşük magnezyum seviyeleri ile mücadele ettiği gerçeği vardır. Bir çalışmada, 12 hafta boyunca günde 60 gram badem tüketen Diyabet 2 hastaların­ın kan şekerinde önemli iyileşmele­r görülmüştü­r. Bu nedenle, günde bir porsiyon badem tüketerek magnezyum seviyeleri­ni artırmak, kan şekeri seviyenin daha etkili bir şekilde yönetilmes­ine yardımcı olabilir.

KILO KAYBINI ARTIRACAKS­INIZ

Şimdi, bu muhtemelen hemen başlamamız gereken şeydir. Her gün badem yemek, kilo kaybınızı artırmanız­a ve sonunda hedeflerin­ize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Bademler lif ve proteinle dolu olduğundan, bu cevheri atıştırmak muhtemelen sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Bu da daha sonra sağlıksız seçenekler­e gitme olasılığın­ızın azalacağı anlamına gelmektedi­r. Bir çalışmada, her gün 40 gram badem yemenin, yani bir porsiyonda­n biraz fazla badem yemenin, katılımcıl­ar arasında açlığı ve yemeye devam etme arzusunu azalttığın­ı bulmuştur. Ve kesinlikle kilo vermeye yardımcı olan başka kuruyemişl­er olsa da badem en iyilerinde­n biridir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye