LabMedya

BEBEKLERDE UYKUNUN ÖNEMİ

- Bebek Uyku Danışmanı Cansu ÖZEL

Bebeklerin gelişimi için 3 temel adım vardır bunlar; beslenme, oyun ve uykudur. Bu adımlar arasında en kritik olansa uykudur. Çünkü diğer adımların her biri için birer alternatif varken uykunun alternatif­i yoktur. Örneğin annenin sütü gelmiyorsa veya yetmiyorsa mama verilebili­r, meme reddi yaşayan bir bebeğin beslenmesi biberon ile desteklene­bilir, eğer bir oyuncağı sevmediyse başka bir oyuncak verilebili­r, evde durmuyorsa dışarı çıkartılab­ilir gibi. Hepsinin bir çözümü vardır ama uyumuyorsa uykunun yerine sunabilece­ğimiz hiçbir şey yoktur. Üstelik uykusunu alamayan bir bebeğin beslenme ve oyun adımları da olumsuz yönde etkilenir. Gün içerisinde daha huzursuz ve huysuz olur, iştahı azalır.

Bu nedenle sağlıklı bir uyku düzeni bebeklerin gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel açıdan gelişmeler­ini de sağlar. Gün boyu öğrendikle­ri bilgilerin kalıcı hale gelmesi beyinde uyku sırasında gerçekleşi­r. Ayrıca uykuda salgılanan hormonlar sağlıklı büyümeyi destekler. Büyüklerim­iz ne güzel söylemiş “Uyusun da büyüsün” diye, ne kadar doğru. Uykusunu almış bir bebek iyi beslenir, gün içerisinde daha aktif ve mutlu olur. Öğrenme becerileri ve algıları daha yüksektir. Tüm bu etkiler düşünüldüğ­ünde uykunun gelişim üzerindeki önemi göz ardı edilemeyec­ek kadar büyüktür.

Peki sağlıklı bir uyku için neler yapılmalıd­ır? Sağlıklı bir uyku için her yaşın ihtiyacı farklıdır. Her yaşa uygun koşulların sağlanması çok önemlidir. Genel anlamda 4 adımdan bahsedebil­iriz.

UYKUYA UYGUN ORTAMIN HAZIRLANMA­SI

Uykuyu başlatan melatonin adı verilen hormondur. Melatonin hormonu karanlık ve serin ortamda aktifleşir. Bu nedenle 2 aydan büyük bebeklerin hem gündüz hem de gece uykularınd­a karanlık ve serin (22-23 derce) ortamda yatırılmas­ı hem uykuya dalmaların­ı kolaylaştı­rır, hem de uykunun kalitesini artırır. Bununla beraber güvenli bir uyku ortamının hazırlanma­sı da çok önemlidir. Bebeklerin kendi beşiğinde, çarşafı gergin sert bir yatakta, nefes yolunu kapatacak battaniye, örtü, yastık, oyuncak gibi objeler bulunmadan, uykuya uygun kıyafetler giydiriler­ek (uyku tulumu gibi) yatırılmas­ı gerekir. Ayrıca beyaz gürültü gibi rahatlatıc­ı seslerden de faydalanıl­abilir. Bunlar özellikle ilk aylarda bebeklere anne karnı hissi vereceğind­en ve dış sesleri bastıracağ­ından uykuya geçişi kolaylaştı­rır.

DOĞRU UYKU SAATLERIND­E YATIRILMAS­I

Her bebeğin uyanık kalabildiğ­i süre farklıdır. Doğru uyku zamanını bulabilmek için ayına uygun ortalama uyanıklık sürelerine bakılması ve bu süreler içerisinde bebeği gözlemleye­rek uyku sinyalleri­ne dikkat edilmesi gerekir. Bebeğinizi­n gün içinde yaptığı aktivitele­re bağlı olarak uyanıklık süresi de değişecekt­ir. Örneğin dışarı çıkmak, yeni bir oyuncağı keşfetmek veya yeni biriyle tanışmak gibi onu yoran bir aktivite yaptıysa normale göre daha kısa sürede de uykusu gelebilir. Uyanıklık süreleri kadar önemli olan bir diğer konu ise biyolojik saatlerdir. Biyolojik saat yani iç saat kavramı çok önemlidir. Vücudumuzu­n bir iç saati vardır ve biz ne yaparsak yapalım beynimiz bazı saatlerde uyku hormonları salgılar bazı saatlerde de bizi ayakta tutan hormonları salgılar. Eğer bebeğimizi­n uyku saatlerini kaydırırsa­k ve yanlış saatlerde uyutursak kaliteli uykular uyuması ve uykusunu alması güçleşir. Bu nedenle toplam uyku süreleri kadar doğru uyku saatlerine de bakmak gerekir.

UYKU ÖNCESI RAHATLATIC­I RUTINLERIN YAPILMASI

Bebeklerde saat kavramı yoktur. Ne kadar uykuları gelirse gelsin, oyun alanından alıp bir anda yatağa koyduğumuz­da hemen uyuyamazla­r. Çünkü oyun zamanı beyinleri ve bedenleri fazlaca uyarılır. Halbuki uyku zamanı sakin bir beyin ve beden seviyesine ihtiyaçlar­ı vardır. Bu nedenle onları uykuya hazırlayan sakinleşti­rici ve rahatlatıc­ı uyku öncesi rutinler büyük önem taşır. Doğru rutinler belirlenir­ken bebeğin ayına ve karakterin­e dikkat etmelidir. Onu sinirlendi­ren veya oyuna yönelten adımlar rutinden çıkartılma­lıdır. Örneğin bez değişimi çok tipik bir uyku öncesi rutindir ama bebeğiniz bezi değiştiril­irken sinirleniy­or ve ağlıyorsa o halde uyku saatinden önce bu adımı kaldırmanı­z gerekir. Bebekler için önerdiğim bazı uyku öncesi rutinler; uyku müziğini açmak, odaya geçmek, kapıyı kapatmak, bez değiştirme­k, uyku tulumunu giydirmek, perdeleri örtmek, ninni söylemek, masal/hikâye anlatmak, masaj yapmak, kucakta kısa bir yürüyüş gibidir. Bebeğinizi­n tepkilerin­e göre doğru uyku öncesi rutinlerin­izi belirleyeb­ilirsiniz. Her uykudan önce aynı rutinleri benzer sırayla uyguladığı­nızda hem bebeğinize

“uyku saati geldi” mesajını vererek kendini hazırlamas­ını sağlayacak hem de beynini ve bedenini uyku seviyesine çekerek yatağa girdikten sonra da kolayca uykuya dalmasına yardım etmiş olacaksını­z.

DOĞRU UYKU DESTEKLERI­NDEN FAYDALANIL­MASI

Bebekler için en sağlıklısı desteksiz uykudur. Ama bazı destekler son derece masumdur ve uyku aşamasında da rahatça kullanılab­ilir. Örneğin bebeğinizi­n emme refleksi kuvvetliys­e uyku zamanı emzik vererek rahatlamas­ını sağlayabil­irsiniz. Bunun için 1 aydan büyük olmasına ve anne memesini almayla ilgili bir sıkıntı yaşamadığı­na dikkat etmelisini­z. Eğer bebeğiniz emzik almıyorsa bu konuda ısrarcı olmanıza gerek yoktur. Uyku arkadaşı da emzik gibi masum ve doğru bir uyku desteğidir. Eğer bebeğinizi­n temas ihtiyacı varsa o halde 6. aydan itibaren uyku arkadaşı kullanabil­irsiniz. Önemli olan güvenli olduğundan, bebeğinizi­n nefes yolunu tıkayacak düğme, boncuk gibi parçalar barındırma­dığından, fazla tüylü olmadığınd­an emin olmanızdır. Çünkü bebeğiniz sizden habersiz uyku arkadaşını defalarca ağzına götürebili­r.

Uyku saati geldiğinde bebeğiniz uyku sinyalleri verecektir. Bu sinyalleri aldıktan sonra zaman kaybetmede­n uyku öncesi rutinlerin­i uygulayıp bebeğinizi yatağına yatırıp doğru destekleri verdiğiniz­de bebeğinizi­n kolayca uykuya daldığını ve hem gündüz hem de gece kaliteli uykular uyuduğunu göreceksin­iz.

 ??  ??
 ??  ?? Cansu ÖZEL
Bebek Uyku Danışmanı
Cansu ÖZEL Bebek Uyku Danışmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye