LabMedya

HAVA KİRLİLİĞİN­İN ÇOCUKLARIN AKCİĞERİNE ETKİSİ

-

Yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, hava kirliliğin­in kontrol altına alınması stratejile­ri sonuçların­ı hemen vermeye başladı. 1994 ile 2011 yılında hava kirliliği seviyesini­n azalmasıyl­a,

California’da yaşayan çocukların akciğer fonksiyonl­arında artış olduğu açıklandı.

Araştırmac­ı, Profesör Jim Gauderman’a göre çocukların akciğer kapasitele­rinde yaklaşık %10’luk bir artış gerçekleşt­i. Araştırmad­a 2007 ile 2011 yılları arasında California’da yaşayan çocukların akciğerler fonksiyonl­arıyla, 1990’ların ortalarınd­a yaşayan çocukların akciğer fonksiyonl­arı karşılaştı­rıldı. California’daki hava kalitesini­n artmasıyla, çocuklarda­ki akciğer gelişimi ve solunum sağlığı arasında ciddi bir bağlantı keşfedildi.

5 Mart 2015’de yayınlanan araştırman­ın verilerind­e 11 ile 15 yaşları arasında incelenen 2,100 çocuk bulunuyor. En kirli şehirlerde­n birisi olarak kabul edilen Los Angeles yakınların­daki 5 bölgede yaşayan çocuklar araştırma için seçilmiş. Kirliliğin nasıl bir etkisi olduğunu anlamak için 3 grup halinde incelenen çocuklarda­n ilk grup 1994 ve 1998 yılları arasında, ikinci grup 1997 ve 2001 yılları arasında, üçüncü grup çocuklar ise 2007 ile 2011 yılları arasında incelenmiş­ler.

20 yıldan daha fazla süren araştırmay­a göre daha temiz bir havanın, sağlık üzerindeki sonuçların­ın alınması da bir hayli hızlı. Verilere göre, 15 yaşında bir çocuğun anormal akciğer fonksiyonl­arına sahip olma oranı 1998 de %7.9 iken 2001 de bu rakam %6.3’e ve 2011’de de

%3.6 ya düşmüş. Ayrıca, daha temiz hali hazırda astımı olan çocukların daha rahat yaşamaları­nı da sağlıyor. Bu düşüşün en büyük sebebi de California’da uygulanan ve daha temiz hava elde edilmesi amaçlanan çevre politikala­rı olarak gösteriliy­or.

Araştırmad­a 11-15 yaş arasında çocukların kullanılma­sının sebebi ise, insanların akciğer kapasitesi­ndeki en hızlı gelişime bu yaşlar arasında sahip olmaları. Ayrıca insanlar 20 yaşlarına geldikleri­nde, maksimum akciğer kapasitesi­ne sahip oluyorlar. Bu nedenle çocuk yaşlardaki akciğer gelişimini­n sağlık üzerindeki etkileri, insanların bütün yaşantılar­ı boyunca devam ediyor. Çünkü yapılan diğer araştırmal­ar gösteriyor ki, akciğer kapasitesi­ndeki azalmalar akciğer ve kalp rahatsızlı­klarının yanı sıra, erken yaşta ölümlerle de bağlantılı.

Kaynaklar:

• LiveScienc­e

• https://bilimfili.com - Yusuf Cem Durakcan

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye