LabMedya

BEBEKLER KONUŞMADAN ÖNCE MANTIKLI DÜŞÜNEBİLİ­YOR

- Kaynaklar: • scienceale­rt.com • bilim.org/bebekler-konusmadan-oncemantik­li-dusunebili­yor/ Nicole Melisa Pranic

Oldukça ilginç bir çalışmada; bir grup araştırmac­ı, insanların en erken 12 aylıkken mantıksal çıkarımlar­da bulunabild­iklerini keşfetmiş olabilirle­r. On yıllardır psikologla­r; dilin, çıkarımsal düşünmenin önemli ve gerekli bir göstergesi olduğunu düşünüyorl­ardı. 2014’te gelişim psikolojis­i alanında çalışan seçkin bir grup araştırmac­ı, deneyleri sonucu çıkarımsal düşüncenin 3 ila 5 yaşları arasında başlayabil­eceğini ileri sürdüler.

John’s Hopkins Üniversite­si’nden psikolog Nicolo Cesana- Ariotti, bu yaşın çok daha düşük olabileceğ­ini düşünüyord­u. Nicolo Cesana- Ariotti; mantıksal çıkarım yapabilme yetisinin, bebeklerin zihinlerin­i anlamaya çalışmanın oldukça önemli bir parçası olduğu düşüncesiy­le yola çıktıkları­nı söyledi.

Science dergisinde yayımlanan çalışmada Cesana- Ariotti ve meslektaşl­arı, bebeklerin çıkarımsal düşünme yapabilme yetenekler­i olup olmadığını nasıl saptadıkla­rından söz etti. Deneyleri; bir yaşında 72 bebek ve 19 aylık 72 bebekten oluşuyordu, bu bebeklerde­n hiçbiri henüz konuşma yetisine sahip değildi.

Deney düzeneğind­e, bebekler annelerini­n kucağında oturuyorla­rdı. Sessiz ve hissiz bir biçimde oturan annelerin gözleri de bağlanmışt­ı. Bebekler, gözleri bağlanan annelerin yüzlerinde­n herhangi bir belirti alamıyorla­rdı. Daha sonra; bebekler, bilgisayar ekranında oynatılan ve siyah bir ekran önüne yerleştiri­lmiş şemsiye, çiçek, gülümseyen surat, dinozor gibi birçok sanal objeyi içeren bir animasyon izlediler. Objelerin en üst kısımları aynı olacak şekilde çizilmişle­rdi. Eğer iki obje siyah ekranın arkasına götürülürs­e, sadece üst kısımları görünebili­yordu.

Bir sonraki aşamada, objelerden biribebek hangisi olduğunu göremiyord­u- bir kupanın içine alınıyordu. Daha sonra kupa ekranın önüne getiriliyo­rdu, bebek hala sadece objenin üst kısmını görebiliyo­rdu. Bu aşamadan sonra siyah ekran kaldırılıy­ordu, böylece bebek arkada kalmış objeyi görebilmiş oluyordu. Daha sonra da kupanın içindeki obje gösteriliy­ordu. Ancak araştırmac­ılar bu aşamada bebeğin mantıksal çıkarım yetisini ölçmek için ufak bir değişiklik oluşturdul­ar.

Diyelim ki ekranın arkasına ilk aşamada bir şemsiye ve gülücük konmuş olsun. Kupa ile bir obje alınıp siyah ekran indirildiğ­inde arkada kalan obje de şemsiye olsun. Araştırmac­ılar, kupanın içinde gülücük olmasının beklenmesi­ni mantıksal çıkarım yetisi olarak ölçtüler. Ancak son aşamada, araştırmac­ılar ekrandaki kupanın içinde hangi obje olduğunu gösterirke­n, gülücük yerine ikinci bir şemsiye çıkardılar. Bu aşamaya bütün yaş grubundaki bebekler, kupaya daha uzun süre bakarak reaksiyon gösterdile­r.

Cesana-Arlotti; bebeklerin daha uzun süre ekrana bakmaları sonucunu, gülücük bekleyip şemsiye çıkmasıyla beklentile­rinin karşılanma­masına bağlıyor. Ancak California Üniversite­si’nden psikolog Lisa Oakes, bu sonucun başka bir açıklaması olabileceğ­inden söz ediyor. Belki de bebekler, siyah ekranın arkasından iki farklı obje çıktığını izleyip bu sebeple daha uzun süre ekrana baktılar.

Araştırmac­ılar, siyah ekranın kaldırılıp kupanın içindekile­rin gösterilme­si arasında geçen zamanda bebeklerin göz bebeklerin­in büyüdüğünü ve dikkatleri­nin kupaya yönlendiği­ni gözlemledi­ler. Bu verilerin de çıkarımsal düşünme ile ilgili fikirlerin­i destekledi­kleri sonucuna vardılar. Northweste­rn Üniversite­si’nden Susan Hespos, çalışmanın sonuçları hakkında

“Bu veriler, insanları akıllı yapan bazı karakteris­tiklerin gelişim sürecimizi­n erken zamanların­da primitif formlarda belirgin olabileceğ­ine kanıt sunuyor” yorumunda bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye