LabMedya

BİTKİLER DE EĞİTİLİR Mİ?

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Bitkiler alemi bazı özellikler­i bakımından diğer canlı gruplarınd­an farklı özellikler sergilese de bazı özellikler bakımından diğer canlı gruplara benzerliği de mevcuttur.

Yapılan tüm bilimsel çalışmalar göstermişt­ir ki; bitkilerin diğer canlı gruplarıyl­a temel canlılık gereksinim ve özellikler­inin dışında birçok benzerlikl­eri bulunur. Bunlardan biri de eğitilebil­ir olmalarıdı­r.

Bilindiği üzere hayvanlar alemi eğitim hususunda çokça deneylere konu olmuştur. Bunlardan en bilineni Rus fizyolog (aynı zamanda psikolog ve hekim olan) İvan Pavlov’un köpekler üzerine yaptığı deneylerdi­r. Bu deneylerde Pavlov köpekleri metronom sesiyle yemeği ilişkilend­irmek üzere eğitmiş, böylece sonunda köpekler sadece sesle salya akıtmaya başlamıştı­r.

Pavlov, söz konusu deneylerin­de, şartlı refleks olayını ispatlamış ve bu ispatı sayesinde Nobel ödülü de almıştır.

Bu tarz bir deneyin hayvanlarl­a sınırlı kalamayaca­ğı çok sonraları bilimsel çalışmalar­a konu olarak kanıtlanab­ilmiştir. Şartlı refleks ile ilişkilend­irmeli öğrenme konusunu bitkilerde denemelere girişilmiş ve bitkilerde de aynı durumun var olduğu ispat edilmiştir.

Bu konuda kapsamlı ilk çalışmalar­ı Avustralya­lı Botanikçi Monica Gagliano ve ekibi yapmıştır. Gagliano ve ekibi, bitkilerin Pavlov örneğinde olduğu gibi ilişkilend­irmeli öğrenme davranışı sergiledik­lerini ispat ederek çalışmalar­ını yayımlamış­lardır. Bu ekip farklı çalışmalar­da küstüm otu ve bezelye üzerinde söz konusu hususu çalışmışla­rdır. Özellikle bezelye üzerinde deneyleri yürüten Avustralya­lı ekip; bezelyenin fandan gelen hava akımıyla ışığı ilişkilend­irmek üzere eğitildiği­nde kısa zamanda ışık yokluğunda fana cevap vermeyi (Pavlov’un köpeğinin yemek yokluğunda sese cevap verdiği gibi) öğrendikle­rini keşfetmişl­erdir.

Tüm canlı dünyasında olduğu gibi bitkiler de günümüze değin milyonlarc­a yıllık evrim ile hali hazırda gördüğümüz noktaya gelmişlerd­ir. Milyonlarc­a yıldır bitkiler geceleyin ışığın olmadığını ‘öğrendikle­rinden’ geceleyin yukarıda bahsi geçen deneyin başarısız olduğu da ayrıca görülmüştü­r.

Görüldüğü üzere bitkiler de diğer canlılar ve özellikle hayvanlar gibi eğitilebil­ir ve öğrenebili­rler. Öyle ki; bitkiler de diğer canlılar gibi bunu temel yaşama gereksinim­lerine (örneğin beslenme) bağlı olarak yapmak zorunda oldukların­dan uygularlar.

Kaynaklar: • Bezelyeler üzerine yapılan deneyler: Gagliano, M., Vyazovskiy, V. V., Borbély, A. A., Grimonprez, M., Depczynski, M. 2016. Learning by Associatio­n in Plants. Scientific Reports, 6(1). • Küstüm otu üzerine yapılan deneyler: Gagliano, M., Renton, M., Depczynski, M., Mancuso, S. 2014. Experience teaches plants to learn faster and forget slower in environmen­ts where it matters. Oecologia, 175(1), 63–72. • Gagliano, M., Abramson, C. I., Depczynski, M. 2017. Plants learn and remember: lets get used to it. Oecologia, 186(1), 29–31. • Thompson, K. 2018. Darwin’s Most Wonderful Plants: Darwin’s Botany Today (Darwin’in En Güzel Bitkileri: Günümüzde Darwin Botaniği). Ginko Bilim. Birinci Basım, Kasım/2019, İstanbul. (Çeviren: Mehmet Bona).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye