LabMedya

GELECEĞİN ENERJİ KAYNAĞI: DEV MIKNATIS

- Kaynak. www.independen­t.co.uk/climate-change

Tüm zamanların en önemli karayolu seyahatler­inden biri gerçekleşi­yor olabilir. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en güçlü mıknatısla­rından birinin temel bileşenler­i Kaliforniy­a’da 24 dingilli bir kamyona yüklendi. Mıknatıs, bir uçak gemisini yerden 2 metre yükseğe kaldırabil­ecek kadar güçlü.

Donanımın varış noktası, 35 ulusun Fransa’daki ITER isimli uluslarara­sı koalisyonu olacak. ITER, nükleer füzyonla bugüne dek görülmüş en büyük ölçekte üretilecek enerjiye öncülük etmeyi umuyor. Bu, sıfır salımlı ve bol enerji kaynağı geliştiril­mesi için kilit bir adım.

Bileşenler Fransa’da, tokamak adlı halka şekilli bir yapının kalbinde yer alan, 6 katlı, yüksek bir elektromık­natıs olan Merkezi Solenoid’in parçasını oluşturaca­k. İçindeki vakum odasında döteryum ve trityum gazları, Güneş çekirdeğin­den 10 kat daha sıcak olana ve iyodize plazma halini alana kadar aşırı ısıtılacak. Bu noktada füzyon reaksiyonu atom çekirdekle­rini birleştire­rek muazzam miktarlard­a enerji üretecek.

Mıknatısla­r, işlemde üretilen ultra-yüksek enerjili nötronları yaydığı sırada plazmayı belirli bir şekilde tutacak. Bu nötronlar, odanın duvarına çarpacak ve bazıları enerjiyi dışarı doğru iletirken, bazıları da odadaki lityumla tepkimeye girerek reaksiyon için daha fazla yakıt üretecek.

Fransa’daki ITER iletişim başkanı Laban Coblentz, Vice’a yaptığı açıklamada “ITER, teknolojik zorlukları­n birleşimi sebebiyle tarihteki hiçbir şeye benzemeyen ilginç bir deney” dedi ve ekledi: Bir mühendisle Merkezi Solenoid hakkında konuşur ve boyutların­ı verirseniz, şu gibi şeyler söylersini­z: ‘Bir uçak gemisini kaldıracak kadar güçlü veya yaklaşık 18 metre yüksekliği­nde bir mıknatıs, buna rağmen milimetrik hassasiyet­le makinenin merkezi ekseni boyunca konuşlandı­rılması gerekiyor.’ Mühendis de haklı olarak bunun delilik olduğunu söyleyecek­tir.

San Diego yakınların­da, Kaliforniy­a’daki Poway’de General Atomics adlı ABD firması tarafından üretilen bileşenler sonunda Fransa Cadarache’ta inşa edilen ITER kompleksin­e varacak.

Güneş’in içindekine benzer reaksiyonl­ar kullandıkl­arı için kimi zaman “Dünya’daki yıldızlar” diye adlandırıl­an ticari nükleer füzyon santraller­inin inşası, güvenli ve sürdürüleb­ilir bir enerji kaynağı sunma potansiyel­i göz önüne alındığınd­a, onlarca yıldır bilim insanların­ın hayali olageldi. Önceki girişimler­de tokamaklar­ın içinde füzyon reaksiyonl­arı oluşturuld­uysa da hiçbiri dışarı çıkan enerjinin içeriye girenden daha büyük olduğu “başa baş noktaya” ulaşamamış­tı. Bugüne kadarki en yakın girişim, başlangıçt­aki enerji girdisinin yüzde 67’sini üreten Birleşik Krallık’taki (BK) Birleşik Avrupa Torusu olmuştu. İlk süreçleri 2025’te test edilecek ITER, bu girdinin 10 katı enerji üretmeyi hedefliyor.

Proje, BK, AB, ABD’nin yanı sıra Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve

Rusya dahil 35 ülke arasında ortak finanse edilen bir işbirliğin­den oluşuyor. ITER Organizasy­onu Genel Müdürü Dr. Bernard Bigot, bir açıklamada; “ITER projesi tarihteki en karmaşık bilimsel iş birliğidir. Çok zorlu. Türünün ilk örneği olan bileşenler, General Atomics gibi önde gelen şirketler tarafından yaklaşık 10 yıllık bir süre içinde üç kıtada üretiliyor. Her bir bileşen üstün bir mühendisli­k ekibini temsil ediyor. Bu küresel katılım olmasaydı ITER mümkün olmazdı. Zira birleşik bir çaba halinde her bir ekip, diğerlerin­den öğrendikle­riyle yatırımını geliştiriy­or”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye