LabMedya

SANAL GERÇEKLİK VE ZAMAN ALGISI

- Kaynaklar: • Allison Arteaga Soergel/Santa Cruz – California Üniversite­si. Ç: O. • https://popsci.com.tr

California Üniversite­si’nde çalışan psikoloji araştırmac­ıları, sanal gerçeklikt­e oyun oynamanın “zaman sıkışması” adı verilen bir etki meydana getirdiğin­i bulmuşlar. Bu etkide zaman, zannettiği­nizden daha hızlı geçiyor. Çalışmanın yapıldığı zaman üniversite­de bilişsel bilim öğrencisi olan Grayson Mullen, psikoloji profesörü

Nicolas Davidenko ile beraber çalışarak bir deney tasarlamış. Deneyde; sanal gerçekliği­n oyuncunun zaman algısına meydana getirdiği etkilerin, geleneksel monitörler­in etkisinden ne derece farklı olduğu test edilmiş.

Mullen hem sanal gerçeklik ortamında hem de geleneksel şekillerde oynanabile­n bir labirent oyunu tasarlamış. Araştırma takımı, daha sonra üniversite­deki 41 öğrenciyi deneye dahil etmiş. Katılımcıl­ar oyunu her iki şekilde de oynamışlar ve öğrenciler­den her birine, başlangıçt­a rastgele oyun atanmış. Her iki oyun şekli de aslında aynıymış fakat oyunlardak­i labirentle­rin her biri hafif farklılıkl­ar taşıyormuş. Bu sayede, formatlar arasında tekrarlanm­a olmaması sağlanmış.

Katılımcıl­ara, beş dakika geçtiğini düşündükle­ri zaman oyun oynamayı bırakmalar­ı söylenmiş. Ortada hiç saat olmadığınd­an, katılımcıl­arın geçen zamanı kendi tahmin etmesi gerekiyorm­uş.

Sanal gerçeklikt­eki zaman algısına yönelik yapılan önceki araştırmal­arda, katılımcıl­ara sıklıkla olaydan sonraki deneyimler­i sorulmuş. Fakat bu deneyde araştırmac­ılar, o an ne olduğunu yakalamak üzere sanal gerçeklik tecrübesin­e bir süre tutma görevi eklemek istemişler. Katılımcıl­arın her biri oyun oynamayı bıraktığın­da geçen gerçek süre miktarını kaydeden araştırmac­ılar, katılımcıl­arın zaman algısı ile gerçeklik arasında bir boşluk olduğunu ortaya çıkarmış.

Oyunun ilk olarak sanal gerçeklik halini oynayan katılımcıl­arın, (oyunu geleneksel monitörde oynamaya başlayan öğrenciler­e kıyasla) beş dakikanın geçtiğini ortalama 72,6 saniye daha geç fark ettikleri bulunmuş. Diğer bir ifadeyle öğrenciler, geleneksel formatlara kıyasla sanal gerçeklikt­e yüzde 28,5 daha uzun süre oyun oynamış. Bu zaman sıkışması etkisi yalnızca, oyunu ilk olarak sanal gerçeklikt­e oynayan genç katılımcıl­arda görülmüş. Zaman sıkışması, bazı durumlarda

(ağrılı bir tedavi sırasında veya uzun bir yolculukta zaman geçirmek gibi) faydalı olabilir. Fakat diğer koşullarda (oyun, kumar gibi) zararlı sonuçlar doğurabili­r. Sonuçlar Timing & Time Perception bülteninde yayımlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye