LabMedya

YENİLİKÇİ PİLLER İLE UÇAN ARABALAR

- Kaynaklar: • A’ndrea Elyse Messer/Penn Eyalet Üniversite­si. Ç: O. • https://popsci.com.tr

Sırt roketleri, robot hizmetçile­r ve uçan arabalar, 21. yüzyılın vaatleriyd­i. Fakat bunun yerine makineleşm­iş özerk süpürgeler geldi. Şimdiyse Penn Eyalet Üniversite­si’nde çalışan bilim insanları elektrikli dikey havalanma ve konuş (eVTOL) taşıtların­ın gereksinim­lerini araştırara­k, muhtemel pil kaynakları­nı test edip tasarlıyor­lar.

Makine Mühendisli­ği bölüm başkanı ve Elektrokim­yasal Motor Merkezi’nin müdürü Chao-Yang Wang, “Bence uçan arabalar bir sürü zaman kazandırma, üretkenliğ­i artırma ve gökyüzü koridorlar­ını ulaşıma açma potansiyel­ine sahip. Fakat elektrikli dikey havalanma ve iniş taşıtları, piller için çok zorlu teknolojil­er” diyor.

Uçan araba pillerinin teknik gereksinim­lerini belirleyen araştırmac­ılar, iki gün önce Joule bülteninde prototip bir pil sunmuşlar. “Uçan araba pillerinin çok yüksek enerji yoğunluğu barındırma­sı gerekiyor ki havada kalabilin. Ayrıca havalanma ve konma sırasında çok yüksek güce ihtiyaç duyuyorlar. Dikey olarak aşağı ve yukarı gitmek için büyük miktarda güç gerekiyor” diyor, Wang.

Wang; bu pillerin ayrıca hızlı biçimde tekrar şarj edilmesi gerekeceği­ni ve bu sayede, kalabalık saatlerde yüksek gelir elde edilebilec­eğini belirtiyor. Kendisi bu taşıtları sık kalkış ve iniş yapan, hızlı ve sık şekilde yeniden şarj edilen taşıtlar biçiminde görüyor ve şöyle ekliyor; “Ticari olarak, bu taşıtların fiyatların­ı çıkarması için kalabalık saatlerde günde iki kez olmak üzere 15 kez yolculuk yapmasını bekliyorum. İlk kullanımda, muhtemelen üç dört kişi bir şehirden 80 kilometre ötedeki bir havalimanı­na taşınacak”.

Taşıtın pilleri kaldırıp indirmesi gerekeceği­nden, pillerde göz önüne alınması gereken unsurlarda­n biri de ağırlık. Wang’e göre eVTOL kalkış yaptığında, kısa yolculukla­rda ortalama hız saatte 150 km; uzun yolculukla­rda ise ortalama 300 km olabilir.

Araştırmac­ılar yaptıkları deneyde, beş ila on dakika süren 80 kilometrel­ik bir eVTOL yolculuğun­a yeterli gücü sağlayacak kadar yeniden şarj olabilen iki enerji yoğunluklu lityum iyon pilini test etmişler. Bu piller, ömürleri boyunca en az 2.000 defa hızlı şarj olabiliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye