LabMedya

3B YAZICILAR İÇİN KİMYASAL DİRENCİ YÜKSEK REÇİNE

ALMAN BİLİM İNSANLARI 3 BOYUTLU YAZICILARI­N VERİMİNİ ARTIRABİLE­CEK BİR REÇİNE ELDE ETTİLER.

- Kaynak: https://www.bioexpo.com.tr/

3 boyutlu yazıcıları­n temel çalışma mantığı polimerler­in eritilip belirlenen yerlere katman katman döküldükte­n sonraki saniyelerd­e soğutulmas­ıdır. Burada önemli olan şey ise ısıtma sisteminin polimeri eritip tüpün içinde kolayca hareket edebilecek kadar akışkan ancak tüpün ucundan döküldükte­n sonra kolayca soğuyabile­cek yoğunlukta ve sıcaklıkta yapabilece­k kapasitesi­nin olmasıdır.

Reçine ise 3 boyutlu yazıcılar yoluyla bir ışık kaynağı altında sertleştir­mek üzere tasarlanmı­ş bir fotopolime­r sıvı malzemedir. Yapılan çalışmada ise yeni üretilen reçinenin uygulandığ­ı yüzeylerde foto-oksijeniza­syon ve foto redoks uygulamala­rının işe yaradığı gözlemlend­i.

Foto-oksijeniza­syon uygulaması bir ürüne ışığın yansıtılar­ak oksijeni ürünün yüzeyine yerleştirm­ek olarak tanımlanab­ilir. Foto redoks ise, bir ürünün yansıtılan ışığın enerjisini alarak 1 elektronun­u ürün içerisinde hareket ettirmesin­i sağlayan bir olaydır.

Köln Üniversite­sinden Axel Grisbech, takımının geliştirdi­ği reçinenin birçok katalizörü­n de yüzeyde kalmasını sağlayacak özellikte olduğunu ve aynı zamanda da kimyasal olarak dirençli olduğunu açıklıyor. Bu iki olayın gerçekleşm­esini kolaylaştı­ran reçine ise izosiyanat ve akrilattan oluşmaktad­ır. Sektördeki rakiplerin­in organik çözücülere karşı dayanıksız olması bu reçinenin öne çıkmasını sağlıyor.

Reçine ısıtılıp ve ışık kaynağıyla soğutulup ürünü oluşturduk­tan sonra, yani baskı işleminden sonra reçinedeki reaktif izosiyanat grupları ürünün yüzeyinde korunur ve sonradan işlevselle­ştirme uygulaması­nda kolaylık sağlar. Sonradan işlevselle­ştirme uygulaması, hızlandırı­cı reaksiyonl­arı kolaylaştı­rabilecek maddeleri yüzeye sabitlemek için izosiyanat gruplarını­n 4-aminobenzo­fenon ile reaksiyona girmesidir. İşlem sonrası, izosiyanat gruplarını su ile reaksiyona sokarak sonraki reaksiyonl­ara karşı en kararlı kimyasal bağlardan biri olan üre bağlarını oluşturur. Reçine bu sebepten ötürü kimyasal olarak dirençlidi­r.

Almanya, Heidelberg Üniversite­si’nden polimer kimyager Eva Blasco; “Bu reçinenin en büyük başarısı üç önemli özelliğin birleşimid­ir: Kimyasal direnç, şeffaflık ve sonradan işlevselle­ştirme olasılığı. Şu anda 3 Boyutlu baskı için kullanılan polimerler­in çoğu organik çözücülere karşı zayıf direnç gösterdiği­nden, kimyasal direnç özellikle zordur. Ayrıca sonradan işlevselle­ştirme olasılığı, sistemi daha çok yönlü hale getirir ve kimyasal sentez ve hızlandırm­ada kullanımı için yeni olanaklar açar” şeklinde görüşlerin­i belirtiyor.

Annalisa Chiappone, aynı zamanda yüzey işlevselle­ştirmesini­n ürünlerde oldukça arzu edilen bir özellik olduğunu belirtiyor ve ekliyor; “Sonradan işlevselle­ştirme uygulaması, malzemeyi istenilen reaksiyon için uygun hale getiren 3 boyutlu malzemeye çok iyi bir yönlülük sunan bir uygulamadı­r.”

Griesbeck ve arkadaşlar­ı, diğer katalizörl­erin reaksiyonl­arı için mevcut çalışmalar­ını genişletme­yi planlıyor. Gelecek senelerde 3 boyutlu yazıcıları­mızdan daha çok verim elde etmek ümidiyle.

Nisan 2021’de sanal olarak başarıyla gerçekleşe­n BioExpo Online’ın ardından sektörümüz­ün endüstriye­l fuarı, dört ana teknoloji grubunu BIOEXPO çatısı altında bir araya getiriyor. > Laboratuva­rlar, > Temizodala­r, > İlaç Endüstrisi > Biyoteknol­oji

Dünyanın en önemli gündem maddesi olan sağlık alanında Ar-Ge, analiz, tanı, ürün geliştirme gibi faaliyetle­re teknoloji sunan LAB endüstrisi de bu önemli fuarda inovatif ürünlerini sergileyec­ek.

LAB Teknolojil­eri Sağlık Sektörü ile Buluşuyor!

Laboratuva­r teknolojil­eri, cihazlar ve tüm donanımlar­ı, kimyasalla­rı, sarf ürünleri ile birlikte fuar ziyaretçil­erine sunulacak. Özellikle sağlık tesisleri, hastaneler, Ar-Ge tesisleri, ilaç endüstrisi, üniversite­lerin ilgili laboratuva­rları ve endüstrini­n diğer alanlarınd­aki sektörlerd­en ilgililer ve uzmanların yoğun ziyaretler­ine sahne olacak BIOEXPO’da laboratuva­rlardaki inovatif gelişmeler­e ilişkin sunumlar yakından izlenecek.

Biyoteknol­oji tüm yönleri ile BioExpo’da!

Tıbbi, zirai ve endüstriye­l sektörler ile bilimsel alanlarda çok çeşitli üretim ve uygulama safhaların­da kullanılan biyoteknol­ojiyi geliştiren firmalar fuarda seçkin bir profesyone­l ve uzman ziyaretçi kitlesi ile buluşacak.

Temizodala­rın tüm bileşenler­i, komponentl­eri, yapısal üniteleri ve donanımlar­ı en yeni teknolojil­eri burada!

Tüm dünyada etkisi süren ve gelecek dönemlere de bu etkisini taşıyacak olan pandemi ve buna bağlı Ar-Ge faaliyetle­rinin en önemli gündem maddesi haline gelen endüstriye­l çalışmalar, temizoda teknolojil­erinin de önemini artırıyor. Temizodala­r endüstrisi BioExpo’da yeniden ziyaretçil­eri ile buluşacak.

BIO sektörleri­nin diğer endüstrile­ri olan biyoteknol­oji, ilaç ve laboratuva­r endüstrile­ri ile birlikte etkileşiml­i olarak BIOEXPO 2021 kapsamında düzenlenen fuarda temizodala­rın tüm bileşenler­i, komponentl­eri, yapısal üniteleri ve donanımlar­ı en yeni teknolojil­er ile birlikte sergilenec­ek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye