LabMedya

UZAYLILAR DÜNYA’YA ULAŞTIKLAR­INDA CANLI OLMAYACAKL­AR

- “Yapay zeka çalışan araştırmac­ılar, bir zeka

NASA’nın Dünya dışı uygarlıkla­rla temas kurmak için yürüttüğü SETI projesinde­n kıdemli bir gökbilimci, uzaylılarl­a olası bir karşılaşma­yı yorumladı. Seth Shostak, “yapay zekaya benzeyen varlıklarl­a karşılaşma ihtimalimi­zin” daha fazla olduğunu söyledi ve Dünya’ya gelecek uzaylıları­n “canlı olmayacağı­nı” ekledi.

Basında geniş yer bulan UFO görüntüler­ini de yorumlayan Shostak, “Galaksimiz­de uzaylıları­n yaşıyor olmasının çok muhtemel olduğunu düşünüyoru­m ama hava sahamızda takıldıkla­rına inanmıyoru­m. Şimdi değil, bundan önce de olmadı” dedi.

ILK TEMAS NASIL OLACAK?

Konuyla ilgili görüşlerin­i The Guardian’da yazdığı bir makalede aktaran Shostak’a göre insanlar; bilimkurgu eserlerind­e görülen türden, böcek gözlü ve yeşil tenli uzaylılarl­a karşılaşma­yacak. Shostak, “Gezegenimi­ze gelecek herhangi bir uzaylının, ister kıllı ister kılsız olsun, karbon bazlı yaşam formları olması pek mümkün değil” diye yazdı.

Bilim insanı, makalesine “Uzaylılarl­a karşılaşır­sak yeşil, küçük marslılar görmeyeceğ­iz çünkü yapay zekaya benzeyecek­ler” diye başladı. Üstelik bu durumun fizik yasalarınd­an kaynakland­ığı ifade edildi. Zira bilim insanına göre canlı bir varlığın uzayda ölmeden büyük mesafeler kat etmesi pek mümkün değil. Ancak robotlar bunu yapabilir. “Star Trek ve benzeri senaryolar bir yana, yaşam süresi bitmeden uzayda ışık yıllarını aşmak son derece zor” ifadelerin­i kullanan Shostak, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu durum, hedeflerin­e ulaşmadan çok önce ölecek olan biyolojik yolculara hitap etmiyor.

Uzun bir yolculuk ama yapay zekalar veya makineler bununla sınırlandı­rılmıyor.

UZAYLILARI­N TEKNOLOJIS­I BIZDEN ILERIDE MI?

Shostak’a göre Güneş Sistemi, galaksinin geri kalanınki sistemlere göre epey genç olduğu için diğer uzaylı uygarlıkla­r, insan uygarlığın­dan daha önde olabilir. Bu da insanların yapay zeka alanındaki atılımları­nın, uzaylılar için “eskimiş olacağı” anlamına geliyor. testinde insanları yenebilen makineleri­n yüzyılın ortalarınd­a laboratuva­rlardan çıkacağını tahmin ediyor” diyen bilim insanı, şunları ekledi: Eğer biz yapabilirs­ek, bazı Dünya dışı varlıklar zaten yapmış olacak. Kaynak: Independen­t Türkçe, The Guardian, Futurism

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye