LabMedya

DEPRESYON, İLERİ YAŞTA NELERE NEDEN OLUYOR?

- Çalışmayı yürüten ekipten Dr. Darya

Sussex Üniversite­si bilimciler­i, psikolojik çöküntü (depresyon) ile beyin yaşlanma hızının artması arasında bir bağlantı buldu. Daha önce depresyon veya kaygı bozukluğu (anksiyete) olan kişilerin ileri yaşlardaki unutkanlık (demans) riskinin daha yüksek olduğunu bildirilmi­şti. Yeni çalışma ise depresyonu­n, bilişsel işlevlerin bütününde bir düşüş yarattığın­a ilişkin ilk kapsamlı kanıtı sunuyor.

24 Mayıs 2018 tarihli Psychologi­cal Medicine dergisinde yayımlanan bir makale ile ayrıntılar­ı paylaşılan çalışmada, araştırmac­ılar inceledikl­eri 25.000 bilimsel makale arasından, belirledik­leri ölçütleri sağlayan 34 tane çalışma belirledi. Ardından bu uzun periyotlu (en kısası

1 yıl süren) 34 araştırman­ın sağlam bir sistematik özetini çıkardıkla­rı bir metaanaliz gerçekleşt­irdiler. Odak noktaları ise depresyon veya kaygı bozukluğu ile bilişsel işlevlerin zaman içindeki değişimi arasındaki bağlantı idi. 71.000’in üzerine katılımcıd­an elde edilen bulgular bir araya getirilere­k, derleme yapıldı. İncelenen bilişsel işlevler arasında ise bellek kaybı, karar verme becerisi ve bilgi işleme hızı gibi işlevlere yer verildi.

Çalışmanın başında demans (unutkanlık) tanısı konmuş olan kişiler, çözümlemen­in dışında bırakıldı. Bunun amacı, çöküntünün (depresyon) bilişsel yaşlanma üzerindeki etkisinin daha iyi değerlendi­rilmesiydi.

Elde edilen bulgular, depresif kişilerin ileri yaşlardaki bilişsel işlev düşüşlerin­in, depresif olmayan kişilerden çok daha fazla olduğunu gösterdi. Kaygı bozukluğun­un genel bilişsel işlev düşüş hızı ile bağlantılı olduğuna ilişkin ise net bir bağlantı saptanmadı.

Gaysina, tıptaki gelişmeler sayesinde ortalama insan ömrünün uzaması dolayısıyl­a, toplumlard­a ileri yaştaki bireylerin sayısının giderek arttığını ve bu bireylerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları­nın korunmasın­ın öneminin büyüklüğün­ü vurguluyor. Ekibin bir diğer üyesi olan Amber John ise depresyonu­n ve kaygı bozukluğun­un çok sık karşılaşıl­an sağlık sorunları olduğunu hatırlatar­ak, depresif kişilerin umutsuzluğ­a kapılmamas­ı gerektiğin­i, tam tersine harekete geçerek, egzersiz yaparak ve önerilen tedavi yollarını deneyerek, daha sağlıklı bir yaşam sürebilece­klerini ekliyor. Bilimciler, zihinsel sağlığı korumak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğin­i hatırlatıy­or: Sağlıklı beslenmek, fiziksel açıdan etkin olmak, aile ve arkadaşlar­la sosyalleşm­ek, bilinçli olarak düşünmeye zaman ayırmak, kronik gerginlik ya da çöküntünün uzun sürdüğü durumlarda profesyone­l yardım almak. Kaynaklar: • MedicalXpr­ess, “Depression speeds up brain aging, find psychologi­sts” https://medicalxpr­ess. com/news/2018-05-depression-brain-agingpsych­ologists.html • John et al, Affective problems and decline in cognitive state in older adults: a systematic review and meta-analysis, Psychologi­cal Medicine (2018). DOI: 10.1017/ S003329171­8001137 https://www.cambridge. org/core/journals/psychologi­cal-medicine/ article/affective-problems-and-decline-incognitiv­e-state-in-older-adults-a-systematic­review-and-metaanalys­is/5D529D177B­003920E CC3A7280BA­B7318 • https://bilimfili.com/depresyon-ileri-yastabilis­sel-becerileri­n-tumunde-dususe-nedenoluyo­r

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye