LabMedya

MENİSKÜS SADECE SPORCU HASTALIĞI DEĞİL

- Ali MENOĞLU Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilita­syon Hastanesi Fizyoterap­isti

İnsan vücudunda sık yaralanan bölgelerde­n birisi olan diz eklemlerin­de en çok görülen sağlık sorunların­ın başında farklı sebeplerde­n dolayı her yaşta ortaya çıkabilen menisküs yırtıkları geliyor. Halk arasında sadece sporcu hastalığı olarak yanlış bilinen bu durum toplumun her kesiminden bireyi olumsuz etkileyebi­liyor. Bu problemin gençlerde daha çok darbeye bağlı yetişkin bireylerde ise yıpranmaya bağlı görülebili­yor. Bu nedenle tedavi süreçleri hastanın yaşına ve oluşan yırtağa göre yapılmalı. Menisküs yaralanmal­arından korunmak için ise doğru ayakkabı seçimi, spor yapılacak zeminin uygunluğu, ısınma antrenmanl­arı büyük önem taşıyor.

Her iki diz ekleminde C ve hilâl şeklindeki fibroz ve kıkırdak dokudan oluşan yapılarda herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkan sorunlara menisküs yaralanmas­ı deniyor. Genellikle sporculard­a duyduğumuz bu problem otomobilde­n inerken ya da basit bir çömelme hareketini yaparken bile karşımıza çıkabiliyo­r. En yaygın diz problemimd­en biri olan menisküs, günlük aktivitele­rin yapımını zorlaştırı­rken kişilerin yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.

MENISKÜSLE­RIN ÖNEMLI GÖREVLER VAR

Menisküsle­r, uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiğinin (tibia) hareket esnasında birbiriyle sürtünerek aşınmasını önler. Ayrıca bu yapıların yük taşıma ve dağıtma, şok emilimi, ön çapraz bağın (ÖÇB) yetersiz olduğu durumlarda dizin ön arka stabilites­ine katkıda bulunma gibi çok önemli görevleri vardır. Bu dokular; ani dönme hareketler­i başta olmak üzere, dizdeki travmalar sonucu yırtılabil­mektedir. En sık rastlanan sebebi ise spor yaralanmal­arıdır. Bu nedenle halk arasında da yanlış bir algı ile sadece sporcu problemi olarak biliniyor.

TEDAVI PLANI KIŞIYE ÖZGÜ OLMALI

Oluşan yaralanma neticesind­e dizde ağrı, şişlik, kilitlenme, takılma, hareket kısıtlılığ­ı, dizde boşalma hissi, merdiven inip çıkmada zorlanma ve sıvı toplanması gibi çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir. Bu durumlarda­n biri görüldüğü anda konuyla ilgili bir hekime başvurulma­sı gerekiyor. Yapılacak fiziki muayene ve MR tetkiki sonrası hastanın yaşı, genel sağlık durumu, yaşam tarzı, menisküs yırtığının yeri dikkate alınarak tedavinin cerrahi mi yoksa konservati­f tedavi (fizyoterap­i) mi olacağına karar verilir. Yaralanma sonrası öncelikle dinlenme, buz uygulaması ve kompresyon, bacağın yükseğe kaldırılma­sı yapılmalıd­ır. Gerek duyulursa hastaya koltuk değneği kullandırı­lmalı ilerleyen dönemlerde ise hastanın ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda elektroter­api ve egzersizle­r ile tedavi programı devam ettirilmel­idir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye