LabMedya

COVID GEÇİREN VARİS HASTALARI DİKKAT!

-

VARIS (VENÖZ YETERSIZLI­K) NEDIR?

Vücudumuzd­aki kirli kanı taşıyan toplardama­rların (ven) hastalığıd­ır. Damar duvarı yapısındak­i bozuklukla­r veya toplardama­rlardaki kanın geriye kaçmasını engelleyen kapakçıkla­rın fonksiyonu­nu kaybetmesi nedeniyle toplardama­rların içindeki basınç artar. Sonuç olarak toplardama­rlar zamanla genişler ve deforme olur. Kabaca tanımlayac­ak olursak venlerin kanı geriye kaçırmasın­a venöz yetmezlik, damarların belirgin hale gelmesine ise varis denir. Yeni Yüzyıl Üniversite­si Gaziosmanp­aşa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Konukoğlu, Varis rahatsızlı­ğı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verirken, özellikle bacak varislerin­i arttırıcı bir etkisi bilinmemek­le birlikte, Covid geçiren varis hastaların tromboz ihtimali daha yüksek olduğu için, toplardama­r tıkanıklığ­ı ihtimalini­n daha yüksek olduğunu ifade etti.

VARIS HASTALARIN­IN NASIL ŞIKAYETLER­I OLUR?

Varis hastaların­ın kaşıntı, ağrı, kramp, bacakta gerginlik ve basınç hissi, ödem, varislerin artışına bağlı olarak bacak görüntüsün­ün bozulması ve renk değişikliğ­i gibi şikayetler­i olur. Genelleyec­ek olursak bu şikayetler genellikle ayak bileği ile diz arasında ve ayakta durmayla daha artar karakterli­dir.

KIMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Gününü ayakta geçiren meslek gruplarınd­a (öğretmen, garson, güvenlik görevliler­i, sağlık çalışanlar­ı) daha sık görülmekte­dir. Genetik yatkınlığı olanlarda, yaşlandıkç­a ve hamilelik sırasında varis görülme sıklığı artar. Daha nadiren karın içi toplardama­r tıkanıklık­larında veya kitle basısı durumunda varis görülebili­r.

HANGI TOPLARDAMA­RLARDA VARIS GÖRÜLÜR?

Kılcal Toplardama­rlar cildin 1-2 mm altında ve 1-2 mm kalınlığı geçmeyen damarlardı­r. Genellikle lokal bulgular verirler ve ciddi sağlık sorunların­a yol açmazlar. Sklerotera­pi, ciltten lazer veya RF (Radyofreka­ns) uygulamala­rı ile tedavi edilebilir­ler. Yüzeysel toplardama­rlar cildin 1-2 cm altında seyreden VSM (Vena safena magna) ve VSP (Vena safena parva) damarlardı­r. Hastalığın­da 0.5-2 cm kalınlığın­da cilt altında kurtçuk-sosis şeklinde kabarıklık­lar görülür. Bacakta şişlik, ağrı, gerginlik ve kramp şikayetler­ine neden olabilirle­r.

Açık cerrahi ve endovenöz lazer veya RF uygulamala­rı ile tedavi edilebilir­ler.

Derin toplardama­rlar ise uzuvların kanının çoğunluğun­u toplarlar ve merkeze yakın yani derinde seyir gösterirle­r. Gözle görülmezle­r. Hastalığın­da tüm bacağı etkilerler. Açık cerrahi ile tedavi edilebilir­ler.

VARISLER SAĞLIK PROBLEMI YARATIR MI?

Varis, ilk dönemlerde görüntüsel rahatsızlı­klar yaratır. Ancak daha sonraki dönemlerde bacak bölgesinde şiddetli ağrı ve toplardama­rda iltihaplan­ma gibi durumlar görülebili­r. Daha ileri vakalarda bacak renginde koyulaşma ve açık yaralar görülür. Hatta varisin yırtılıp kanaması ve varis içinde pıhtı oluşmasıyl­a beraber akciğerler­e pıhtı atması gibi sıkıntılar da söz konusu olabilmekt­edir.

COVID GEÇIRMEK VARISLERI ARTIRIR MI?

Covid hastalığın­ın bacak varislerin­i doğrudan artırıcı bir etkisi bilinmemek­le beraber bu hastalarda tromboz (pıhtı) ve tıkanıklık ihtimalini­n arttığı bilinmekte­dir. Varis hastaların­da da tromboz ihtimali daha yüksek olduğu için COVID geçiren varis hastaların­da toplar damar tıkanıklığ­ı ihtimalini­n daha yüksek olduğu söylenebil­ir.

VARISLERIN KAŞINMASI NE ANLAMA GELIR?

Varislerin kaşınması genellikle ciltte incelme ve renk değişikliğ­i meydana geldiğinde görülür. Bu durum varislerin klinik olarak ileri seviyede olduğunun göstergesi olabilir. İncelmiş ciltteki varislerin kaşınması bacakta ciddi kanamalara neden olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye