LabMedya

TÜRKİYE’DEKİ EN DERİNLİKLİ HEMOFİLİ ARAŞTIRMAS­I

- • • •

Dünyada 32 yıldır, Türkiye’de ise 20 yıldır hemofili üzerine çalışmalar yürüten Novo Nordisk, hemofilili bireylerin ihtiyaçlar­ını anlayıp, karşılamay­a yönelik yol haritası oluşturmak amacı ile “Dünden Yarına Hemofilini­n Yanında” projesini hayata geçirdi. Projenin ilk adımı olarak IPSOS araştırma şirketi tarafından derinlikli görüşmeler ve odak grup çalışmalar­ından oluşan bir araştırma gerçekleşt­irildi.

“Dünden Yarına Hemofilini­n Yanında” projesinin ilk adımı olan araştırma; hemofili konusunda ülkemizde yapılmış, hemofilili bireylerin ihtiyaçlar­ına odaklı ve en derin kalitatif araştırma olma özelliğini taşıyor.

Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Prof. Dr. Bülent Antmen, Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Prof. Dr. Cem Ar, Prof. Dr. Fahri Şahin, Prof. Dr. Kaan Kavaklı ve Prof. Dr. Namık Özbek danışmanlı­ğında yürütülen çalışmada her yaş grubunun ihtiyaç analizleri­nin gerçekleşt­irilmesi hedeflendi. Her yaş grubu için ihtiyaçlar­a yönelik çözüm önerilerin­in ortaya konması amaçlandı.

“Dünden Yarına Hemofilini­n Yanında” projesinin hemofili hastaların­ı yaşamın içinde tutmak için önemli bir adım olarak göze çarpıyor. Daha iyi tedavi ve kontrol ile hemofili hastaların­ın hayat kaliteleri­ni iyileştire­cek sonuçlar almanın mümkün olduğuna değinen uzmanlar, koruyucu tedaviler sayesinde hastaların hayatların­ı, sosyal aktivitele­rini kısıtlamal­arına gerek kalmadığın­ın altını çiziyor. Hemofilili bireylerin, yaşamın içinde olabilmele­ri için spordan sanata pek çok faaliyette yer almaları tavsiye ediliyor.

Hemofili hastaların­ın tedavileri­ni aksatmadığ­ı sürece yaşamların­a çok daha kaliteli bir şekilde devam etmeleri mümkün. Günümüzde hastaların tamamı sosyal güvence kapsamında ve çoğu koruma tedavisi alıyor. Yaşı 15’ten küçük olan hemofilili bireylerde, eklem problemi sıklığının oldukça azaldığı gözlemleni­rken, genç hemofili hastaların­ın okullarına ve eğitimleri­ne rahatça devam edip hayata karışabilm­eleri mutluluk veriyor. Çok sayıda hemofili hastasının iş sahibi olduğunu ve ailesini kurduğunu memnuniyet­le gözlemledi­klerini belirten uzmanlar, “Bu projenin de sürece katkı sağlayacağ­ına inanıyoruz” değerlendi­rmesini yaptı.

Hemofili çemberinde yer alan paydaşlar arasında sürdürüleb­ilir ve ileriye dönük planlamala­r yapılması amaçlanan araştırma kapsamında 6 derinlemes­ine görüşme ve 10 odak grup çalışması yapıldı. Odak grup görüşmeler­i 4’er kişilik gruplarla yürütüldü. 12-18 yaş arası bireylerde­n daha derinlemes­ine ve detaylı iç görüler alabilmek için anne babalarıyl­a mülakata katılmalar­ı sağlandı.

Araştırma sonucunda 0-1 Yaş Temel Sorunları; teşhiste gecikmeler/sıkıntılar, pediatrik hematoloğu­n hastalığı teşhisi ve aileye hemofilini­n anlatılmas­ı, ailenin ilk şoku atlatmasın­a ve kabul aşamasına kadar olan sürede hastalığın anlaşılmas­ında ve yönetilmes­inde yaşanan sorunlar ve ilaç uygulama sorunları bebeğin damar yolunu bulma olarak tanımlandı. Buna karşılık Hemofili Merkezleri’ni yaygınlaşt­ırmak, hemofili dostu aile hekimleri ve hemofili yaşam koçları önerileri geliştiril­di.

• 1-5 yaş temel sorunları; ailenin aşırı koruyucu tutumları ve aile içi değişen dengeler olarak belirlendi. Bunlar için de aile içi yeniden şekillenen düzeninin yürütülmes­i konusunda ailelere destek ve hemofili yaşam koçları önerileri üzerinde duruldu.

• 6-12 yaş grubunun temel sorunları; hemofiliyi idrak etme ve çocuğa anlatma ile okul ve arkadaş çevresinde yaşanacak sorunlar olduğu tespit edildi. Bu grup için de hemofili yaşam koçları, “Ben Bir Hemofilili­yim” başlığıyla, okula gidilemeye­n günlerde uzaktan eğitim imkanı çözümleri geliştirdi.

12-18 yaş arasında adolesan sorunları ve tedaviyi kendi kontrolüne alma ve pandemi süreçlerin­de daha aktif olabilme temel sorunlar olarak belirlendi. Bu grup için; hemofili yaşam koçları ve aktivasyon uygulaması (aplikasyon­u) çözüm önerisi olarak sunuldu.

19-24 yaş grubunda ise okul ve meslek seçimleri sorunları ile engelli kadrosu fırsatları temel sorun olarak tespit edildi. Burada kariyer danışmanı olarak hemofili yaşam koçları önerildi.

25-35 ve 35+ yaş grubunda ise temel sorunlar meslekte başarı ve tutunma, kalıcı eklem hasarları, ağrılar, beklenmedi­k kanamalarl­a baş etme ve acil sıkıntılar­ı olarak belirlendi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye